Tuesday, October 31, 2006

Kopiah


Isnin, sehari sebelum raya hari tu, singgah di Pekan Rabu. Hajat nak cari kain pelikat, kopiah dan baiki barang kemas. Melayan Qutub mencari kopiah idaman. For me, as a mother, beli saja-lah mana2 kopiah pun, Sama sahaja. Or better still, apa salahnya beli kopiah macam penasyid Raihan umpamanya. Tapi, susahnya mencari kopiah yang satu. bila dia explain, tak faham. Okay-lah, cari-lah yang berkenan, dah jumpa tunjuk pada umi. Umi, ayah akan beli, no problem.

Rupa-rupanya, susah jugak nak jumpa. Kopiah idaman namanya kopiah Bukit Mertajam a.k.a kopiah Ustaz Fadzil. Out of stock dan mahal bukan main. Kesian, Tak apa, cari-lah lagi at least, yang berkenan. Okay, kali ni dia nak tarbus, nak yang ori punya, buatan Republik Czech, not made in Chine dan ada cap mohor. Alhamdulillah, jumpa akhirnya.

Rupanya, di kalangan pelajar sekolahnya (Maktab Mahmud) ada favourite kopiah. Mana-lah kami tahu. Tak dapat yang tu, tak dibeli pun tak apa.

Hai, anak-anak zaman sekarang. Apa nak buat, umi dulu bukan sekolah agama, tak tahu pulak ada macam2 kopiah....

2 comments:

Anonymous said...

salam, akak..maaf yer adam nak bertanya ni, kat mana yek akak beli kopiah raihan yg original tu, dah penat adam dok mencari..tp x jumpa2 pun

mohd safuan izham said...

Salam,saya pon sama mencari kopiah raihan ..boleh bg tau dak kat mana kak cari?