Thursday, November 30, 2006

World Muslim Footballer

I'm a no footballer fan. But, I'm attracted that few world Muslim's footballer are Muslims.

Anas Al-Tikriti dalam Online.Net berkata pemain bola sepak Muslim di Eropah dapat membuktikan bahawa kepercayaan dan kebudayaan mereka bukanlah halangan untuk mereka menyumbang kepada masyarakat. Mereka dapat menjernihkan salahfaham terhadap Islam dan membuktikan bahawa menjadi Muslim adalah “way of life”

Rupa-rupanya ramai juga pemain bolasepak Muslim terkenal memeriahkan Piala Dunia 2006 di Jerman. Antaranya:

Peranchis: Zinedine Zidane dan Franck Ribery. Takkala permainan bermula, Ribery biasanya berdoa kepada Allah dengan mengangkat tangannya.

Belanda: Boulahrouz Khalid, pada ketika ini bermain dengan Chelsea, Robin Van Persie, bermain di Arsenal.

Sweden: Zlatan Ibrahimovic, pemain Inter Milan.

Lain-lain: Nicolas Anelka (Bolton), Mohammad Diarra (Real Madrid) serta beberapa pemain Afrika yang bermain di Eropah. Bahkan ramai di antara mereka yang juga menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan walaupun jadual pertandingan sangat ketat.

Wednesday, November 29, 2006

Semalam, ke Imigresen Kajang. Sampai 7.30 am. Orang punya-lah ramai. So, we decide ke Damansara. Alhamdulillah, tepat 1.30 tghari settle proses mohon pasport untuk 8 orang. Balik rumah, masak dan makan then kena berkejar ke Port Klang pulak. Aduh..capek sekali.

Pening jugak nak fikir pengisian untuk anak-anak cuti2 sekolah ni. I have some plans in mind tapi tak tahu mana satu. The first inlist would be:

i. Kem anak soleh kat Masjid al-Hidayah, seksyen 18, tapi yang ni cuma 3 jam sehari selama 2 minggu
ii. Program kat Masjid negeri Shah Alam. 3 days and 2 nights.
iii. Kem anak Soleh di Lembah Pangsun or
iv. Kem Tunas takwa nun di Perlis (kalau dekat, this would be my preferance)

Actually, my mind is so serabut. Within this month, I have to settle everything before depart. Barang-barang kat rumah satu pun belum pack. Barang-barang nak bawa belum decide. Lelong..lelong..siapa nak beli Unser and Kenari. Semua kena let go.., Mudah-mudahan Tuhan mudahkan segala urusan. Amin..

Wednesday, November 22, 2006

A day without a maid


Hmm...bibik dah balik. My children: some love it and some...

First day masak, okay Beebah cuci pinggan. Settle. Malam, 'cuci pinggan tolong!!!', Beebah says 'sat lagi'. Iman hilang dari pandangan. Zahraa ?? Ni tak boleh jadi...kata tak mau ada bibik kat rumah??!!

Well, the nagging goes.. so in the end, Iman generated a work schedule. Phew...the kitchen cuci calat macam ada bibik. Good to have 4 'bibik's in the house. Let's see how long this will last...

Monday, November 20, 2006

Pening

Adoi...peningnya nak grade projek assignment student ni. Ada sorang dua yang buat betul-betul pening. Lepas ni kalau nak kerja senang, suruh dia orang present saja-lah. Tak faham suruh explain. Senang cerita. Tapi, tu-lah masa pulak tak cukup.

Tinggal 2 orang saja yang belum grading. Nak fahamkan hujung pangkal pun cukup seksa. Tapi padan pun, student yang attitude problem. Macam biskut chips-more. Sekejap ada, sekejap tak ada. Buat kerja tak ikut spec. Sabar saja-lah.

Hari ni kena balik awal. Nak entertain makcik (bibik) yang di rumah ke Warta dan PKNS. Semalam dah janji nak bawa dia tukar duit Indon rupiah plus some shopping. Ikut hati nak terus ke Alamanda, nak survey beg tapi, cannot figure out berapa beg nak beli. Tengok katalog Carrefour, best juga offernya.

I did a PhD and did NOT go mad

I need some inspiration and motivation to get going. To do whatever I am supposed to do. I like this one piece of advice:

There's only one way of doing a PhD and that's your own, that's your own, that's your own...

A PhD, by its very nature, is a very individualistic venture. There is no right way to do a PhD (there are however a multitude of wrong ways).

This is the first big surprise for people who are starting their PhD having completed their undergraduate degrees -- there are well defined correct ways of getting a degree (usually `turn up to lectures, do course work, revise for exams, use a modicum of common sense') but such prescriptive techniques don't work for research degrees.

The award of a research degree effectively says `This person knows how to do research in his/her chosen area' and `research' is a nebulous, difficult to nail down thing which relies on insight, lateral thinking, inspiration and a lot of hard work.

An undergraduate degree is a lot of hard work, but doesn't put so much emphasis on inspiration. Most (if not all) people cannot sit down and say `right, today I'm going to have some inspiration'. The unpredicable nature of progress in a PhD means you spend a lot of time not sticking to the deadlines you set yourself. This is dispiriting.

In most departments there's always one smartarse who loudly proclaims that doing a PhD is easy and he (its usually a he) can't see what all the fuss is about, and he's just written another three chapters this morning, and he's submitted another five journal articles. People like this are lying, showing off, from Mars or over-compensating for inadequacies in other areas of their lives (if-you-know-what-I-mean). Ignore them.

The next big surprise for people who are starting PhDs after an undergraduate degree is just how excrutiatingly lonely a PhD is. When you submit your thesis you have to sign a piece of paper that says `This is my work, my work alone, nobody else's, all mine, nobody but me did it. Honest.'

A PhDs is so narrow and focused that the chances are that you and only you is going to understand anything about it. This is known as the Loneliness of the Long Distance Researcher and you have to get used to it. It means you're going to spend at least three years wandering around with a great chunk of bizarre, irrelevent nonsense in your head that only you can relate to. Get used to people's eyes glazing over and them shuffling in their seats when you try to explain exactly what it is you're doing.

Try to avoid emotional entanglements with people who say `penny for your thoughts' during romantic moments. If, like me, you say `the problem of formally refining liveness properties stated in a temporal logic for reactive systems' then you're likely to find yourself rapidly emotionally unentangled. Or at least they ask for a full refund on their penny with a written apology. Anyway, quite frankly, after a couple years of doing my PhD the last people I wanted to spend any time with were the sort of people who would be remotely interested in my work. To quote Groucho Marx `I wouldn't want to join a club that would have me as a member.'

Many departments have well integrated research programs with seminars and meetings and other such social gatherings. This is A Good Thing and will go a long way in relieving the loneliness of the long distance researcher. Many departments are, however, abysmal in this respect. If you're an active go-getting sort of person you may try sorting out social gatherings but be prepared for knockbacks.

There are going to be times when it all gets to you and you can't cope any more. (The day I found a paper that I'd missed in my literature survey that covered all the `new' stuff I'd done in the previous nine months was my own personal nadir.) What do you do in such circumstances?
Cry. Your eyes out.

In order to not become entirely divorced from reality it is a good idea to get a hobby and the less your hobby has to do with the subject of your PhD the better. If you are considering doing a PhD on a subject you really enjoy and find fascinating then beware -- the chances are that after three or so years of studying nothing but your chosen topic you'll hate the very mention of its name.

So, in summary...
- Do not just blithely start doing a PhD because you can't think of anything better to do -- that's what Masters degrees are for.
- Just because you sailed through your undergraduate degree, do not expect to do the same with a PhD.
- Do not expect to enjoy doing a PhD.
- Do expect to go mad.
- If you do enjoy your PhD you're probably mad already.
- If you finish you can tell people that you really have done something that's big and clever.
Three years is a long time to do something you really, really hate and your life is finite. If you're really not a happy bunny mid-PhD consider dropping it -- worse things happen at sea.
- Make sure you get full support from your department and complain if you don't.
- Try to have some sort of functional life outside your PhD, although this can be surprisingly difficult.
- If all else fails, eat chocolate.
- Eat chocolate anyway.

Touch n Go

Aisay...pagi ni lupa pulak nak bawa kad 'touch n go'. Boringnya... Jemu kalau nak kena beratur panjang nak bayar tol ni. Careless sungguh. Ni akibat terlalu banyak makan semalam di 'open house' musim-musim raya. Living in KL without a' touch n go' or a 'smart tag' can make your life in stress. Tapi, nasib baik-lah traffic flow pagi ni okay je. Agaknya sebab cuti sekolah dah bermula.

Sesampai di Shah Alam, terus ke 'Ani Sup Utara' di Seksyen 2. Nak dapatkan nasi lemak bungkus yang sedap dan lemak tu. Kalau bawa si Qutub ke ofis, gerenti dia akan minta 2 bungkus.

Esok, nak hantar bibik balik kampung untuk seminggu. Mudah-mudahan dia akan balik sini semula. I am beginning to rely so much on her nowadays and this is not good. Cuti-cuti sekolah ni pening juga nak fikir program-program untuk anak-anak di rumah. Mungkin nak hantar Iman, Beebah ke tiusyen and the rest rehat saja-lah kat rumah.

A good article:

Nabi Muhammad saw mendidik seseorang pada zamannya dengan banyak mengguna dan mengutamakan pendekatan lemah lembut dan penuh dengan kasih-sayang. Antara langkah atau tahap mengajar, sebelum memukul adalah:·

- Beritahu dan sebutkan secara terus terang perkara yang dibuat itu salah.
- Tunjukkan cara yang betul.
- Memujuk dengan cara lemah lembut dan berhikmah atau kreatif.
- Menggunakan isyarat.
- Mencela keburukan perangai (bukan kekurangan diri untuk tujuan menghina dirinya).
- Memulau atau tidak mempedulikannya dalam jangka waktu tertentu.
- Pilihan terakhir adalah memukul atau merotan. Tindakan ini diambil selepas kaedah di atas tidak berkesan. Menghukum dengan memukul atau merotan mesti menggunakan kaedah atau cara pukul yang diizinkan dalam Islam.

Antara kaedah memukul yang diizinkan oleh Islam adalah:· Memukul atau merotan hanya dibenarkan kepada anak yang berumur 10 tahun ke atas. Sabda Rasulullah bermaksud: “Suruhlah anak-anak kamu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah jika mereka enggan apabila berumur 10 tahun.”

Ada tempat yang haram dipukul, umpamanya muka dan pula bahagian yang sensitif dan boleh mencederakan seseorang.· Guru atau ibu bapa membetulkan niat memukul semata-mata untuk mendidik dan membetulkan keadaan atau sifat tercela, bukan untuk mendera atau melepaskan perasaan geram dan marah.

Jika dalam keadaan marah dan panas, ambil langkah untuk meredakan perasaan marah dulu, dengan mengubah posisi diri. Contohnya, bagi yang sedang berdiri hendaklah duduk dulu atau yang sedang duduk perlu berdiri atau baring. Atau keluar dari bilik atau bilik darjah sebentar. Ambil wuduk, solat sunat, kemudian baru pukul dengan membaca doa dan selawat (untuk kesejahteraan anak) dan memukul dengan nama Allah.

Pakar psikiatri dari Hospital Kota Bharu, Kelantan, Dr Khairi Che Mat dalam kajian fisiologi rangsangan saraf ke otak menunjukkan bahawa keputusan dan tindakan ketika marah adalah tidak rasional. Selalunya adalah sembrono dan lebih memudaratkan perasaan dan mental anak-anak.

Jangan sekali-kali meninggalkan konsep ‘mendidik’. Pesan Rasulullah: “Hendaklah kamu mengajarkan mereka dan jangan berkeras. Sesungguhnya orang yang mengajar itu lebih baik daripada orang yang berkeras.”Dr Khairi juga menasihatkan agar ibu bapa/guru supaya memberikan maklum balas kepada setiap perbuatan anak sama ada betul atau salah.Jika perbuatan mereka betul, berikan dia ‘pengukuhan positif’ dalam bentuk pujian atau ganjaran.

Jika salah, berikan ‘pengukuhan negatif’, seperti teguran atau hukuman. Jangan sampai, anak kita kata, ‘apa yang saya buat selama ini, semuanya salah’. Sebelum ini kita tidak pernah iktiraf atau memberi perakuan terhadap perbuatannya yang betul. Sebaliknya, kita hanya menegurnya jika perbuatannya salah. Jika keadaan ini (hanya menegur ketika salah laku) berterusan, anak-anak akan suka membuat perbuatan salah.

Merotan walaupun cara terakhir dalam mendisiplinkan pelajar, kesan negatifnya pasti ada. Hampir semua ibu bapa akan malu, tercabar, geram atau marah apabila anak dihukum dan diperkatakan di hadapan orang lain. Ibu bapa, yang paling hampir dengan anak. Oleh itu, kitalah orang pertama yang perlu berasa bersalah.

Bagaimanapun, tanggungjawab mencorak masa depan anak memang tidak terletak di tangan ibu bapa semata-mata. Pengaruh luar sama ada positif atau negatif tetap memainkan peranan besar. Ada antaranya tidak dapat ditangani, lalu memberi kesan buruk berpanjangan dalam kehidupan.

Biar apapun alasannya, orang dewasa yang sebenarnya lebih banyak menentukan sama ada anak itu hanya perlu dibelai atau mesti dipukul bagi memenuhi tanggungjawab atau mendisiplinkannya.Jika diberi pilihan, pasti tiada ibu bapa normal, ingin memukul anaknya, apatah lagi membenarkan orang lain melakukannya. Faktor ‘kecerdikan emosi’ ibu bapa dan pendidik perlu diasah selalu:

Fitrah manusia berasa perlu dilindungi dan dikasihi untuk ketenangan akal fikiran dan jiwa. Demikian juga anak-anak, mereka memerlukan keprihatinan orang dewasa dalam setiap kegiatan kehidupan. Oleh itu, ibu bapa atau guru perlu mengemas kini pengetahuan dalam mendidik dan memanfaatkan bidang ilmu terkini dalam pendidikan anak.

Anak-anak perlukan peribadi contoh atau ‘role model’ untuk diikuti. Ibu bapa adalah peribadi terhampir dengan mereka, yang boleh menampakkan usaha, kesusahan dan pencapaian kepada anak. Pada masa sama datangkan padanya model terunggul untuk diikuti iaitu Rasulullah. Sampaikan kisah kehidupan Baginda yang telah diterima Timur dan Barat sebagai pemimpin, suami, bapa dan datuk terbaik.Bagindalah yang membentuk dan membelai cucunya, Hassan dan Hussin hingga terpahat menjadi teladan, sesuai dengan sabda Baginda bermaksud: “Hendaklah engkau berlaku lemah-lembut dan jauhkanlah daripada berkasar dan berkeras (perkataan dan perbuatan).”

Menghormati keperluan, kehendak dan perasaan anak adalah satu tanggungjawab. Namun, setiap kita mesti tahu membezakan antara keperluan dengan kehendak. Keperluan mesti dipenuhi, namun kehendak tiada batasnya kerana ‘kehendak’ lebih berasaskan kepada nafsu. Kehendak dan kerenah perlu diubah suai supaya boleh menjadi bimbingan.

Ibu bapa hendaklah menerima anak-anak seadanya tanpa syarat, dengan segala kebaikan dan keburukannya, kebolehan dan kekurangannya. Ibu bapa juga mesti belajar menerima dan mengiktiraf perasaan dan pandangan anak walaupun ia bercanggah dengan pandangan mereka.Jangan sekali terlalai untuk memberi pujian dan menghargai perlakuan baik anak kerana itu akan menjadi insentif nombor satu dan ingatan bermakna, meskipun tanpa hadiah yang dinilai dengan wang ringgit.

Pasti ada kalanya anak melakukan kesilapan. Ambillah kesilapan sebagai pengajaran dan permulaan menuju kejayaan. Sentiasa ingatkan diri bahawa Islam tidak menggalakkan kekerasan. Dalam mendidik atau menasihati anak, ibu bapa disuruh menggunakan cara yang lembut dan ringan terlebih dulu dan beransur-ansur bertukar kepada yang lebih berat sekiranya tiada perubahan.

Perlu diingat bahawa ibu bapa adalah orang yang paling tahan ujian, sabar dan bertawakal kepada Allah ketika mendidik, apatah apabila mengalami kegagalan dalam membentuk anak yang diharap-harapkan.· Memahami perkembangan emosi anak. Anak-anak menunjukkan pelbagai ragam yang sebahagiannya menggugat kesabaran. Emosi negatif anak mesti ditangani dan dibelai dengan ilmu.

Usaha berterusan perlu untuk menjauhkan mereka daripada terus terbawa-bawa tingkah laku demikian hingga besar dan mempengaruhi sikap mereka. Kepincangan dalam perkembangan emosi boleh menjejaskan perkembangan kanak-kanak secara keseluruhan, terutama dari segi mental.Apabila mental mereka terjejas, punahlah harapan ibu bapa untuk menatang anak cergas yang berjaya.

Thursday, November 16, 2006

Penantian

Sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan. Dah letih dah menunggu surat offer nan satu ni. tapi, asyik-asyik dapat respon:

I have been trying to fax your offer to you for the last hour.Unfortunately the number is 'busy' all the time. I am therefore sending it to you by DHL today. If you can furnish me with another number I will try to fax again today for you.

I really need the letter as soon as possible!, so that I can proceed with everything. Dah tiga hari menunggu macam buah tak gugur. Nak fikir nak jual kereta, nak buat passport, visa, clear income tax, medical check up and everything and the most important thing is when is the most appropriate date nak hantar bibik balik kampung. Makcik tu dah excited nak balik. Dah mula packing, shopping dah. Penuh beg dengan milo, susu tepung dan gula. Tu belum lagi bab melayan dia pergi shopping di PKNS dan Warta.

Ronda-ronda cyber world, jumpa satu peringatan yang menarik:

Syeikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani dalam kitabnya, Jilbab Al-Mar'ah Al-Muslimah menyebutkan lapan syarat jilbab syarie iaitu:-

- Menutup seluruh tubuh, kecuali muka dan telapak tangan.
- Bukan untuk tabarruj (bersolek) yang boleh menyebabkan pandangan mata tertuju kepadanya.
- Bahannya diperbuat daripada kain yang tebal dan tidak nipis.
- Kainnya longgar, tidak ketat dan tidak membentuk lekuk tubuh.
- Tidak diberi memakai minyak wangi seperti mana peringatan Rasulullah s.a.w.: Mana-mana wanita yang memakai wangi-wangian dan kemudian berjalan di hadapan orang ramai dan mereka menghidu baunya, maka dia adalah penzina.
- Tidak menyerupai pakaian lelaki.
- Tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir.- Bukan memakainya kerana untuk mencari populariti.

Ia sesuai dengan peringatan Rasululullah melalui sabdanya: Barang siapa mengenakan pakaian untuk mencari populariti di dunia, nescaya Allah akan memakainya dengan pakaian kehinaan pada hari kiamat, kemudian membakarnya dengan api neraka.Hakikatnya, mungkin ramai di antara kaum wanita muslim menganggap ia syarat yang agak berat apatah lagi kepada mereka yang ternyata sudah memakai jilbab tetapi melanggar syarat-syarat di atas.

Sesungguhnya, jika seseorang wanita itu berhasrat menjadi seorang muslimah syarat berkenaan tidaklah begitu sukar kerana dalam pelaksanaan syariat Islam tidak ada perkara yang sukar sebagai mana firman Allah: Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. (Al-Baqarah: 185)

Atas sebab itu dalam soal menutup aurat ini, Rasulullah dengan tegas mengingatkan bahawa, Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan melentuk badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh.

Wednesday, November 15, 2006

Cili Padi

Puas mencari sambal belacan masa nak beli lunch kat cafe tadi tapi tak disediakan. How can a cafe not providing any sambal belacan? I just cannot think of it because among the attraction of a kedai makan would be the sambal belacan and the ulam-ulaman.

Anyway, makan saja-lah apa yang ada although the thrill of it is not so..so... I am a cili padi a.k.a. cabai melaka a.k.a cili burung fan. A must have for a home made lunch or dinner. Kalau tak ada rasa macam tak lengkap.

I used to plant the cili padi/cili burung while staying in Bangi. It was so voluptiuos and I really enjoyed picking it up until I got pregnant for my sixth child. Lansung tak hingin dan nak tengok pun the cili padi. Penangan pregnant masa tu.

I would love to try masak pekasam lemak Cili Padi (Perlis Style) that I copy and paste from Major Ismail website. Teringat lunch di Pokok Sawa/Ciku Di Mata Ayer, Perlis. It was an enjoyable moment having lunch with friends and a most memorable moment dating with husband during the lunch time.




MASAK PEKASAM LEMAK CILI PADI (PERLIS)
a) Kelapa ½ biji
b) Serai 2 batang - diketok
c) Halia 1" - diketok
d) Daun kunyit 3 helai
e) Asam papan 2 keping
f) Cili padi 10 biji - ditumbuk
g) Jantung pisang - dihiris
h) Kunyit lipat - 1" ditumbuk

Tuesday, November 14, 2006

Kursus 5 hari

Alhamdulillah, kursus dah selesai. The schedule was packed. Nak basuh baju pun curi-curi masa. Apalagi nak study untuk exam on the last day. Apa-apa pun, I really had fun, especially getting to know new friends from all over Malaysia. Macam-macam background dan kerenah.

I noticed that bidang pengajian, pekerjaan dan latar belakang pendidikan banyak mempengaruhi karektor seseorang. Macam-macam perangai manusia. Ada yang friendly, peramah. Ada yang berhati-hati nak berkawan, dan lebih suka membawa hal sendiri.

We have few specialist doctor planning to do some sub-specialist in the group. I observe that doctors (not all doctors) are people that are serious in whatever they do. Hardly like to join and mixed around and just mingled among themselves. Study real hard.

Ada yang kaunsellor, suka bercakap and analyse situation and people. Be extra careful if you are with counsellors. They can read you.

Lingiustic people, also like to talk and use beutiful words. Communication skills are superb.

Get to know few forestry, zoologist people. Fantastic, They know the jungle very well, an 1001 satu macam manusia yang ada dengan keistimewaan masing-masing.

The riadah session is interesting especially doing the j-Robic and kembara (jungle tracking). The Instructors, although in their late fifties are real good and fit.

Wednesday, November 08, 2006

Anak tak minat belajar


Anak-anak ni ada pelbagai ragam dan perangai. From one to one, tak sama. Ada yang macam kita masa kecik-kecik, dan ada yang macam spouse kita. Like mine, sorang-sorang ada perangai masing-masing. Ada yang suka baca buka sampai ke masa makan, nak masuk toilet pun suka nak baca buku but only story books saja-lah. Tapi, ada yang lansung tak minat nak tengok buku pun. Would rather prefer staring at the ceiling without doing anything. I've found an article that I find interesting:

Setiap anak mempunyai minat atau kecenderungan yang berbeza. Mungkin anak puan lebih minat kepada perkara yang lebih fizikal iaitu bermain. Usah risau kerana sebenarnya bermain adalah kaedah yang paling berkesan untuk belajar pada peringkat umur ini.Apapun saya bersetuju bahawa anak harus didedahkan dan diasuh untuk mencintai ilmu melalui minat membaca.

Puan boleh memupuk minat membaca anak dengan memilih buku yang mengikut minat anak. Sebagai contoh sekiranya anak minat bermain pondok, puan boleh membeli atau meminjam dari perpustakaan awam buku cerita tentang kanak-kanak bermain pondok atau masak-masak. Kanak-kanak juga sangat gemarkan buku yang mempunyai gambar sebenar kanak-kanak lain yang sebaya dengannya.

Ia lebih menarik minat kerana mereka boleh mengaitkan diri atau relate dengan cerita. Mereka juga gemar membaca atau mendengar cerita yang dekat dengan diri dan pengalaman mereka. Ianya seperti cerita binatang-binatang di zoo apabila pulang dari mengadakan lawatan ke zoo. Tumpuan anak mulanya memang sedikit. Ajak anak membaca bersama dan berhenti bila anak sudah jemu. Secara beransur-ansur tumpuan mereka akan meningkat. Juga elakkan daripada terlalu menekankan kepada cara membaca yang betul dari segi ejaan dan tatabahasa.

Sebaliknya tumpukan kepada maksud cerita dan bercerita dengan gaya dan tonasi yang menarik. Buat permulaan gunalah buku yang menarik illustrasinya dan tidak terlalu banyak perkataan. Jadikan membaca satu aktiviti yang meyeronokkan dan merapatkkan hubungan kekeluargaan.Selain daripada itu puan boleh mengajak kawan baik anak bersama semasa aktiviti membaca. Anak puan mungkin akan suka dan terdorong untuk membaca kerana pengaruh kawan baiknya. Secara tidak sedar dia akan belajar untuk minat membaca tanpa tekanan.

Persekitaran yang kondusif adalah antara faktor utama dalam membentuk peribadi seorang kanak-kanak. Setiap rumah seharusnya mempunyai perpustakaan mini yang diisi dengan pelbagai jenis buku untuk semua ahli keluarga.Orang dewasa dalam setiap rumah juga mestilah minat membaca kerana kanak-kanak memang suka meniru perbuatan orang dewasa disekeliling mereka. Bawalah buku kemana sahaja. Saya membawa bersama buku-buku semasa balik kampung atau bercuti. Anak-anak juga saya galakkan membawa buku dan majalah yang mereka minati. Saya juga suka membawa anak-anak ke pameran-pameran buku.

Untuk memudahkan anak belajar cuba amalkan membaca surah al-Imran 200 dan as-syura-19 dan zikir ya-hayyu, ya-quyyum dan ya-latif. Saya biasa amalkan semasa memasak dan dibaca dalam air minuman.Juga ada petua supaya membaca doa dan menyatakan harapan diubun-ubun anak semasa baru lelap. Ianya insyaalah dapat membentuk peribadi anak.

Membantu anak membina minat membaca:•


  • Kenalpasti minat anak, dan dapatkan buku-buku yang berkaitan dengan minatnya.
  • Pastikan buku-buku yang dipilih adalah age-appropriate.
  • Adakah ibubapa tunjukkan minat membaca?
  • Ibubapa harus tunjukkan yang mereka berminat dengan apa yang anak-anak baca.
  • Tanya mereka soalan-soalan mudah seperti:
  • o Apa cerita yang adik/kakak/abang baca tu?
  • o Apa karakter utamanya?
  • Adakan carta bacaan di rumah, dan letakkan (gantungkan) di tempat yang senang dilihat. Dan adakan sistem hadiah (reward system). Hadiahkan dia sesuatu apabila dia berjaya membaca sekian banyak buku, umpamanya. Kadangkala, perlu biarkan dia sendiri yang memilih hadiah, puan cuma tentukan had harganya.

Tuesday, November 07, 2006

Bangi

Thinking of leaving Bangi had really make me feel sad. But, the idea of commuting every day from Bandar Baru Bangi to Shah Alam is worst. I am tired!!, and especially thinking of leaving the children for long hours... and not being at home during lunch time.

Last month, we had the chance of sight-seeing some of Bandar Baru Bangi's new show house unit. I got crazy with Putri Balqis's. A 2 storey semi-d with slight difference from any other house. It's guest room is located at front right corner of the house and has it's own bathroom. The kitchen is marvellous. But the price is....priceless.

Monday, November 06, 2006

Sambung belajar

Entah mengapa, makin dekat hari nak sambung balik belajar, makin rasa kecut perut... rasa tak ready sangat lagi. Boleh ke ni?..

Persiapan satu apa tak siap lagi. Cuba-cuba juga baca sikit-sikit journal tapi, the real mood belum ada. Tunggu-lah mungkin lepas balik kursus 5 hari ni nak mula start the engine. One thing yang dah buat ialah some shopping for the course.

i. kain hitam - instead I bought skirt labuh hitam
ii. baju kurung putih - instead I get blouse panjang putih
iii. track bottom - dah ada
iv. kasut sukan - beli lain sebab yang lama dak koyak tapak.
v. tudung - get 2 tudung yang labuh

Lepas balik kursus ni rasanya dah tak menang tangan nak prepare everthing. 1001 things to be done. Passport, visa tak buat lagi. Budget-budget beribu jugak nak habis untuk 2 benda ni saja. Medical check-up, fikir-fikir barang nak bawa, rumah sewa tak dapat lagi....

Sunday, November 05, 2006

Jaga Exam

Hari ni Ahad, duty jaga final exam dari 9-12. Mengantuk bukan main-main pagi Ahad ni. Dah habis exam, tunggu pulak husband nak datang ambil. Lambat pulak katanya. Kerja tak siap lagi. Perut dah berkeroncong. Mengunyah kuih raya yang 2 balang kat ofis ni. Almond London yang manis. Ni, tak boleh jadi, sat lagi kencing manis pulak.

Bila dah lapar ni mula-lah teringin nak makan macam-macam. Teringin nak pergi PKNS, Shah Alam, makan kat FC, pizza dan vanilla milkshake. Then, teringat pulak nak makan kat roof-top PKNS tu nasi goreng hailam. Or, ke Serai, Seksyen 3 makan tomyam. Tapi, mahal-la...

Tadi, masa browse Omaq's blog, dia cerita pasal popia basah di Perlis. Mmmm...that one thing I miss Perlis, popia basah di Pasar Ramadhan Mata Air. Miss it so much kalau bulan puasa muncul. Normally masa kat Perlis dulu, by 4.00 pm dah terpacak queue nak beli popia basah tu. Lazatnya jangan cerita-lah.

Actually, I have some favourite makan-makan place masa di Perlis. Kalau breakfast pagi, selalu ke satu kedai di jalan Guar Sanji. Pekena nasi campur + kari ikan. Sedapnya.., nak pulak kalau ikan bakar fresh dia dah siap. Tapi, the real kari place kat Perlis tu ialah kat Masjid Syed Alwi, Kangar. Semua jenis kari ada, You name it, kari (gulai) ikan keli, ikan termenung, ikan isi (jenahak etc dan yang sewaktu dgnnya), dan lain-lain lagi.

Lunch in Perlis would be kat Pokok Sawa (Ciku) or Andaman. Tapi, normally, balik rumah lunch, tengok anak2 makan. Dinner, kalau makan kat luar would be at Andaman, Boomeg. Dan saja-saja syok makan is the keutiau siam, either kat Padang Besarq atau just kat tempat jual air, rojak di Jejawi. Not bad...

Somtam is also a nice food to eat. Somtam ni actually kerabu betik ala Siam. Ramuannya ialah betik diparut, kacang, bawang putih, sedikit kacang panjang, cili padi, udang kering dan sos ikan. Tak-lah susah nak buat tapi kalau orang buat-kan, nak pulak dibeli memang sedap...

My Almond London is already half balang di makan....

Wednesday, November 01, 2006

Ayam Golek Pengantin

Masa gathering SAS hari tu, paling teringin nak balik masak kat rumah ialah ayam golek pengantin. Ainul really had cooked it macam hidangan ayam golek pengantin. Nak paste resepi-nya kat blog ni, incase nak cari resepi tu senang sikit, daripada nak cari kat our mails di SAS_yahoogroup.

Resepinya:

#Tumis halia, lengkuas, bawang merah, bawang putih, halia.
#Bila dah naik minyak masukkan kacang tanah yang dah di goreng (sikit je-dalam segenggam), hati dan pedal ayam ,ubi kentang kecik yang dah di rebus, telur ayam/ telur burung puyuh, garam dan gula.
#Bila dah masak tu, tutup api dan sumbat ke semua bahan-bahan dalam perut ayam.
#Letak ayam yang dah distuffed ni dalam periuk besar.
#Masak dalam santan dan serai dua tiga batang dan garam secukup rasa.
#Selalu lah check kuah dia tu , ceduk kuah dia dan ‘sera’ kat ayam tu berulang kali so that dia mesra.
#Jangan masak lama sangat, nanti lembik sangat pula ayam tu.