Thursday, December 28, 2006

Syurga Pendatang

Tahukah kita bahawa sekarang ni ada lebih kurang 1.82 juta warga asing mencari rezeki di negara kita and yet our 52,000 graduates sedang menganggur? Sekurang-kurangnya 22 negara menghantar pekerja mereka ke Malaysia. Lima negara paling ramai menghantar adalah:


1. Indonesia - 1,172,990
2. Nepal - 199,962
3. India - 130,768
4. Vietnam - 96,892
5. Bangladesh - 64,156

And among the most wanted sectors that needing these people are:

1. Prkilangan
2. Pertanian
3. Amah
4. Pembinaan
5. Perkhidmatan

Bagi pendatang, negara kita umpama syurga bagi mereka. Tapi, bagi kita terutama belia dan para siswazah, mengeluh tentang kesukaran mendapatkan pekerjaan dan pada masa yang sama, pendatang asing membawa keluar berbillion ringgit wang kita ke negara mereka.

Friday, December 22, 2006

A colourful Kuala Lumpur

Lately, rajin pulak ronda-ronda Kuala Lumpur. Either to settle some commitments or survey-survey barang-barang yang patut dibeli. After determine kat mana nak beli, then only we will bring our 6 children to the place.

Last Saturday, had the chance to go to Jalan Tunku Abdul Rahman a.k.a Jalan TAR. Pasar Malam Jln TAR is also on Saturday. Drop by P.Lal Store, Sharafali to look out for some baju-baju pakaian musim Sejuk. Quite expensive. Then to Mydin, and last2 ronda Pasar malam. I just love being in Jalan TAR. Macam-macam ada and brings back the memory lane.

It was full of colours. You can see all kinds of faces, various kind of food, dan macam-macam lagi. I used to remember how much I like the food at the upper level of Globe Silk Store. Tapi, sekarang ni Globe tu dah macam nak tutup. Tapi, the ever unforgetable food is nasi beriani Insaf. Harga sepinggan sekarang dah RM 9. Quite ridiculous tapi, sekali sekala makan jugak-lah. Apa nak buat, old time favourite.

The Nasi Kandar along Jln TAR is also not to missed. Either depan Sogo, or di celah-celah Kedai carpet, The Ibramsa Nasi Kandar. Mahal tak patut, a plain nasi with 2 pieces of small daging and kuah campur will cost you RM 7, almost the price of a nasi beriani.

Nak beli kain, tudung murah-murah, you can always go through the Arkid. As cheap as 3 pieces RM 50. Nak solat, you can always go to Masjid India and don't be surprised if while solat, you will suddenly heard azan at 5.30 pm. Bazar Masjid India is also competing the Petaling Street. You can get all sorts of 'branded' bags, watches etc. It is definately full of colours.

December 2006

Our visas have been submitted. Altogether 9 applications. Banyak tu dan sekarang ni dah mula susah hati. Belum approved2 lagi. Next week going to be Christmas dan new year pun dah nak dekat. Tau2 saja-lah hujung-hujung tahun ni, semua orang mesti nak cuti panjanggg.. Delay lagi. Flight ticket pun katanya fully booked sampai mid January. Adoi...

On a brighter note, we have moved to our new office. Got myself a room. Alhamdulillah. Banyak yang masih tak okay, air-cond no gas, almost all electric plugs not functioning, cermin kecil kat pintu pecah. Tapi, macamana pun, asalkan the wireless Internet is functioning perfectly, it's going to be okay with me.

Minggu lepas, sent Qutub to a camp. After checking his file, I found a confession, exclusively by him. Also, a letter of apology to us from him.

His confession about his weeknesses and strength:

Weekness:
1. Nakal
2. Pemarah
3. Suka gaduh
4. Tidak taat pada Ibubapa
5. Kurang ajar
6. Suka menunjuk
7. Suka benda Lara
8. tidak penyabar
9. Malas.

and ONLY ONE strength:

1. Tidak suka MENGORAT (kecuali yang terpilih)

Well, I think we have to watch out for his one strength.

Thursday, December 07, 2006

The Naked Chef - Jamie Oliver

Among our favourite TV programmes is The Naked Chef - normally viewed through channel 11, 'travel and living' or sometimes also viewed through channel 2 RTM. Hosted by Jamie Oliver.

In the first series of the Naked Chef viewers were treated to a glimpse into his world, zipping about London on a scooter and hosting parties for all of his friends, all to a rock'n'roll soundtrack.

The food was reassuringly hearty, but not too fiddly, and Jamie always seemed to have his hands full of fresh herbs and olive oil. It was an overnight success, attracting an audience that wouldn't normally watch food programmes.

Jamie Oliver, 29, telah memasak sejak berusia 8 tahun. Orang tuanya, Trevor dan Sally, adalah pemilik the Cricketers,pub dan restoran di Clavering, Essex. Pada usia 21 tahun, beliau telah menjadi kalangan ' Rich and Famous'.

Di Belanda seorang dari 17 orang memiliki buku resepi Jamie Oliver. Dan di Jerman tahun lalu sahaja bukunya telah terjual hingga 1.2 juta jilid.

Bagi Jamie , "Cooking was the first thing I was good at".

Sebenarnya, semasa zaman persekolahannya, dia merupakan seorang dyxlesia, that is having difficulties in learning to read, write and spell, and until now he never did finished reading a book. "After 15 minutes, I'm dozing,". Dan kerana masalah tersebut, he will write a book by dictate it with a Dictaphone. And during school time, he was guided by a 'special need' teachers.

So, those with dyxlesia need not worry, banyak lagi opportunity out there to be explored.

Wednesday, December 06, 2006

Visa oh Visa...

Hari ni contact agen buat visa. Aduh..pening bila dengar dia membebel pasal requirement untuk apply visa. Malas nak apply sendiri sebab website visa tu, is too much of information. Tak larat nak baca dan tak cukup masa. Tak sangka rupanya susah juga nak pergi negara orang ni...

Nak buat pasport kat Malaysia ni pun strict prosedurnya. Original documents plus cap jari semua ambil, termasuk tuan tubuh kena pergi sendiri untuk apply dan receive. Bagus-lah. Kurang-lah sikit peniruan identiti tu.

Walaubagaimanapun, berlainan pulak kisah bibik di rumah. Nak buat pasport di tempatnya sangat mudah. In fact tak perlu pun pergi ke Imigresen. Suruh saja agen buat-kan. Nama pun boleh diubah ikut suka telinga mendengar. Hmmm...patut-lah ramai bebenar pendatang di negara kita.

Back to our visa application, we have to produce a very strong financial statement since we're bringing 6 children. Estimated monthly 250 pound for each children. So, darab-lah semua family members for the 3 year duration. Tak ke pening...

My friend who is going to Holland pun 2 X 5. Apply the last 3 months and until now have not received the visas. Susah-susah, dia pergi sendiri Holland and found it, the visas have not yet being processed.

Makanya untuk menjadi sebuah negara maju, ciri-cirinya ialah menyusahkan dan mengetatkan prosedur kemasukan orang luar ke negara. Hanya yang berkemampuan sahaja yang diizinkan masuk.