Wednesday, December 06, 2006

Visa oh Visa...

Hari ni contact agen buat visa. Aduh..pening bila dengar dia membebel pasal requirement untuk apply visa. Malas nak apply sendiri sebab website visa tu, is too much of information. Tak larat nak baca dan tak cukup masa. Tak sangka rupanya susah juga nak pergi negara orang ni...

Nak buat pasport kat Malaysia ni pun strict prosedurnya. Original documents plus cap jari semua ambil, termasuk tuan tubuh kena pergi sendiri untuk apply dan receive. Bagus-lah. Kurang-lah sikit peniruan identiti tu.

Walaubagaimanapun, berlainan pulak kisah bibik di rumah. Nak buat pasport di tempatnya sangat mudah. In fact tak perlu pun pergi ke Imigresen. Suruh saja agen buat-kan. Nama pun boleh diubah ikut suka telinga mendengar. Hmmm...patut-lah ramai bebenar pendatang di negara kita.

Back to our visa application, we have to produce a very strong financial statement since we're bringing 6 children. Estimated monthly 250 pound for each children. So, darab-lah semua family members for the 3 year duration. Tak ke pening...

My friend who is going to Holland pun 2 X 5. Apply the last 3 months and until now have not received the visas. Susah-susah, dia pergi sendiri Holland and found it, the visas have not yet being processed.

Makanya untuk menjadi sebuah negara maju, ciri-cirinya ialah menyusahkan dan mengetatkan prosedur kemasukan orang luar ke negara. Hanya yang berkemampuan sahaja yang diizinkan masuk.

No comments: