Saturday, December 29, 2007

Stairlift


Saya ini orangnya tidak suka berjalan kaki. Kalau boleh ke mana-mana mesti menaiki kenderaan, walaupun jaraknya dekat sahaja. Kalau dulu-dulu zaman mengajar, tahan memandu dari bangunan ini ke bangunan sana semata-mata tidak mahu berjalan kaki. Jika boleh nak di'parking' di depan pintu kelas pun. Sehingga ada peristiwa di zaman saya mengajar di Dungun, pelajar menghantar 'assignment' dengan meletakkan nama saya dan nombor plet kereta Charade Aura hitam saya, fikir saya, begitu 'significant' saya dan kereta saya.

Baru-baru ini, ada iklan di TV di sini, agak menarik iklannya. Rasa macam nak beli satu. An Elevator at home. Menarik tu. Kini kita tak payah lagi menaiki mendaki tangga untuk ke tingkat atas bahagian rumah. Hanya duduk di kerusi dan ianya akan membawa kita mendaki tangga seperti fungsi lift atau elevator. Bestnya.. kalau dapat install satu di rumah.

Kata suami "Melampau lerr tu.." he..he..

Friday, December 28, 2007

Kahwin Orang Kaya VS Kahwin Orang Miskin

Disember musim orang kahwin. Terfikir nanti majlis perkahwinan bagaimanakah untuk anak-anak? Saya jumpa satu artikel di Internet yang agak menarik tentang majlis perkahwinan yang mungkin boleh dijadikan 'guideline' kami nanti. Jemputlah baca:

MUSIM orang kahwin, tentulah cerita orang kahwin juga yang mendapat tempat. Setelah meneliti dan mencari yang terbaik saya memilih untuk berkongsi pendapat Datin W. Perbualan kami yang mengambil masa selama hampir sejam menceritakan segala-galanya tentang perbezaan kahwin orang miskin dan kahwin orang kaya.

"Miskin yang dimaksudkan adalah orang kurang berada yang hanya membuat kenduri kahwin di rumah, tidak di dewan atau hotel bertaraf lima bintang," demikian Datin W memulakan bicaranya.

Datin W telah menghadiri sembilan majlis perkahwinan sepanjang cuti sekolah baru-baru ini. Ada banyak beza, katanya. Lalu dia namakan majlis itu kahwin orang miskin dan kahwin orang kaya."

Lima daripada majlis tersebut diadakan di hotel dan dewan yang bertaraf lima bintang sementara empat lagi di rumah. Saya pergi ke semua majlis itu bagi memenuhi undangan kawan-kawan lama dan rakan sepejabat. Di tempat bertaraf lima bintang memang menarik dan serba serbi canggih. Makanan terhidang depan mata, siap ada napkin, bunga terletak indah di tengah meja, makanan diletakkan dalam bekas cantik. Siap ada kopi, teh dan pemanis mulut. Kerusi juga beriben dan beralas indah. Sayangnya, letih menunggu berjam-jam sehinggakan perut mula berjoget kerana lapar," kata Datin W.

Menurut Datin W, sudahlah terpaksa datang awal untuk mencari parkir dan berbaris untuk masuk ke dewan. Kemudian macam orang bodoh, melilau mencari kerusi yang entah di mana letaknya. Kalau tempat duduk bebas lebih mudah, tapi yang ada nombor parahlah. Terpaksa pula berlegar-legar mencari tempat duduk. Kalau nasib baik ada penyambut tetamu cekap, lekaslah dapat duduk. Jika tidak macam kerang busuk terhegeh-hegeh mencari kerusi.

Pernah melalui pengalaman yang sama, saya mencelah dengan berkata, biasanya majlis yang mewah itu ada penyambut tetamu. Bagaimana boleh jadi macam itu?"

Memang ada penyambut tetamu, tetapi kalau sudah letak yang comel lote tapi tak tahu buat kerja susah juga. Pakai cantik-cantik, berbaris tepi pintu dan asyik tersenyum kepada tetamu. Bukan hendak tolong tunjuk tempat, tapi sibuk bergambar dan bersalam sambil berbalas-balas gesel pipi tanpa mengira lelaki perempuan," tambah Datin W.

Memang betul, saya juga pernah melihat senario ini dengan mata sendiri. Perihal bukan muhrim tidak kira kaum dan agama berbalas ciuman di pipi pada majlis orang kahwin sudah menjadi trend masyarakat kelas 'atasan' sejak akhir-akhir ini.

Tidak berhenti di situ sahaja, Datin W turut menegur sikap segelintir tetamu yang ada pangkat tetapi tidak tahu menghormati tetamu lain."

Saya malu dan kecewa dengan sikap orang-orang ini. Ada jawatan tinggi, ada pangkat dan pakai lawa tapi otak tidak boleh berfikir pentingkan diri sahaja," suaranya agak meninggi.Mendengar suaranya yang agak tinggi, saya bertanya kenapa."

Bayangkan kita sudah berbaris panjang, tiba-tiba di depan ada satu hamba Allah berpangkat jumpa kawan dia sepasang suami isteri, bersalam kemudian disuruh masuk barisan di hadapannya. "Kemudian datang seorang lagi, juga disuruh masuk, sehingga genap lima pasangan kawan mereka memotong Q. Sakitnya hati kita! Sekurang-kurangnya hormatkan tetamu lain. Ini tidak, mentang-mentang mereka ada nama, orang kenal, boleh buat sesuka hati," tambah Datin W.

Di dalam dewan pula, kata Datin W, suasananya memang cantik. Pokok bunga di sana sini, layar pun ada untuk tetamu yang duduk jauh dari pelamin. Tapi sayangnya dek kerana pokok-pokok bunga yang tinggi menjulang macam dalam hutan, pandangan sebahagian tetamu terlindung. Yang kelihatan hanya hujung kepala pengantin, tiang pelamin dan kepala tetamu lain.

Saya tersenyum sendiri. Mati akal saya untuk menjawab kata-kata Datin W. Lalu saya meminta pendapatnya terhadap apa yang dikatakannya sebagai kenduri di rumah orang miskin."

Ini yang saya hendak cerita. Banyak bezanya macam langit dengan bumi. Saya pergi empat buah rumah teman sekerja saya yang menerima menantu. Makanan dihidang secara bufet. Ada yang katering, ada yang masih gotong royong memasak. Paling kurang ada lima enam jenis lauk dan buah-buahan sebagai pencuci mulut. Dua daripada rumah itu siap disediakan teh tarik, kopi O dan bubur kacang."

Tetamu boleh enjoy makan sambil sembang-sembang tengok pengantin bersanding. Selepas bersanding, pengantin dan ibu bapa datang bawah khemah menyapa tetamu sambil mengucapkan terima kasih dan bersalaman. Tidak payah berbaris, tunggu dua jam baru hendak makan. Boleh ambil sendiri dan makan sepuas hati, tiada siapa melarang,'' jelasnya.

Berbeza dengan majlis orang kaya, pengantin dan tuan rumah tunggu depan pintu, habis tetamu kenamaan beredar, mereka pun lesap. Tinggal tetamu terkapai-kapai mencari jalan pulang.

Kali ini saya bersetuju dengan Datin W kerana apa yang diucapkannya benar belaka. Lebih selesa menghadiri majlis kahwin orang miskin daripada ke majlis orang kaya. Kalau ke rumah orang biasa, letak sahaja kereta di mana, tepi jalan, padang atau kawasan lapang, asal jangan halang laluan orang. Tapi kalau di tempat lima bintang, berpusing lima enam kali belum nampak parkir kosong, kira pi kira mai, bayarannya sama banyak dengan makan nasi kandar di restoran mamak.

Dalam berfikir saya dikejutkan dengan suara Datin W yang masih bersemangat untuk bercerita lagi tentang majlis kahwin orang kaya."

Bukan setakat itu sahaja, tetamu yang datang juga alahai memang berfesyen habis, kebanyakannya berfesyen macam hendak ke festival filem. Seksi dan menjolok mata pun ada, nak glamor punya pasal, tidak tahu beza majlis," tambahnya.

Kata-kata Datin W mengingatkan saya kepada satu kumpulan anak-anak remaja yang menghadiri majlis kahwin dengan menaiki kereta Mercedes. Empat orang dalam sebuah kereta, ertinya dua pasang. Cantik, tampan dan segak. Mereka memakai baju Melayu lengkap bersamping sementara anak daranya pula memakai kebaya lis jarang dengan tiub bertutup bahagian dada dan perut sahaja. Padanannya kain batik diikat pario sehingga ke paras peha. Bayangkan!

"Apakah pesanan kepada orang di luar sana yang mungkin keliru dengan pendapat Datin?'' soal saya yang cuba membakar semangatnya."

Pesanan saya, jangan rasa rendah diri jika tidak dijemput ke majlis kahwin orang kaya, jangan rasa terhina bila asyik ke majlis orang miskin. Kaya atau miskin bukan ukurannya. Yang penting jemputan tuan rumah dipenuhi."

"Apa pun," kata Datin W, "kita semua sama di sisi Tuhan. Yang berbeza hanyalah pangkat, darjat dan kemewahan yang juga dianugerahkan Tuhan. Jangan sesekali lupa.''

Saya hargai pandangan Datin W yang berpengalaman luas dalam perkara ini. Jika direnung semula, betul juga katanya. Majlis perkahwinan juga kini semakin sengit. Persaingan makin hebat. Seperti juga Datin W, saya turut mengalami pengalaman yang berharga. Buat pertama kali dalam sejarah, saya dan teman-teman pulang dengan tangan kosong daripada majlis perkahwinan orang kaya baru-baru ini sedangkan ramai tetamu glamor membawa dua tiga cenderamata setiap seorang.

Bezanya, pada hari yang sama, pada majlis kahwin orang miskin yang kami hadiri, kami dibekalkan buah tangan, sebuah beg kertas penuh dengan kuih tradisional, gula-gula, kek dan sapu tangan dan bunga telur yang cantik. Apa sudah jadi? Ada diskriminasi juga kah? Apa pun bukan buah tangan yang jadi impian, tetapi menghargai jemputan. Pada masa yang sama seronok melihat lakonan manusia di pentas dunia!

Wednesday, December 12, 2007

Geramnya...

Syyhhh.... supervisor saya bermula semalam bercuti ke Australia sebulan. Maknanya pertengahan Januari baru balik ke sini. Mmmm...bahagia rasanya.. Ada banyak task yang ditinggalkan untuk saya dan mohon saya sentiasa berhubung melalui e-mel dengannya. Okay, boss, no problem, semua bisa diatur.

Seringkali jika perlu parking di mana-mana, jika ternampak kereta idaman saya, saya mohon suami parking di sebelah kereta tersebut. Tak dapat kereta, parking sebelah pun jadilah. Mahu lihat keretanya: Mmm... a Volkswagen, a Beetle.

Kita lihat harganya: £6,794 - keluaran 2004 atau convert duit kita = RM 47558

3 Doors, Manual, Hatchback, Petrol, 60,000 miles, Metallic SILVER. Full Main Dealer History, 400 Pounds Of VW Extras, Heated seats, CD Multichanger, Air conditioning, Alloy wheels, 1 Owner Plus Supplier

atau kita cari yang murah sedikit:


Harga beetle keluaran tahun 2002 selalunya di dalam lingkungan : £4000 atau RM 28000 duit kita. Ishh.. geramnya..

Walaubagaimanapun bagaimana pula harga beetle ini di Malaysia? Mari kita tengok di classified kita di sana:-

VOLKSWAGEN BEETLE 2.0 (A) (left hand drive) '99/06, 1 owner well kept. RM73,800 dan

VOLKSWAGEN BEETLE 1.6 & 2.0 new import '07, l/seats rain sensor ABS, a/bags, 2yrs unlimited mileage warranty RM139,888

Suami selalu berkata, jika suka sangat, belilah satu bawa balik Malaysia. Entahlah...

Tetapi sebenarnya saya pernah menaiki beetle semasa di Malaysia, kepunyaan ayah zaman saya bersekolah rendah. A yellow beetle:

Mahu tahu berapa harganya di UK jika mahu beetle antik ini? £2000 = RM 14000 duit kita. Masih ada harga rupanya.. Awatla ayah pi juai??...

Tuesday, December 04, 2007

Memblog, membelog, or membelok?

Dear friends and fellow bloggers, I have to excuse myself from blogging this week as I have to finish my work. Membelog sudah membuat saya membelok ke banyak simpang yang tidak sepatutnya buat minggu ini (berharap minggu ini sahaja) sehingga banyak mengambil masa dari saya.

InsyaAllah jika sudah beres kerja saya, I will be back soon. And a big thank you, jazakallahu khoiron kathira to those yang tidak jemu-jemu menjengok blog ini. Doakan saya agar penuh dengan inspirasi dan keghairahan dalam menulis sesuatu yang lebih serius untuk disubmit pada supervisor saya.

Salam Hormat:
Zlaa. 7.44 malam

Thursday, November 29, 2007

sakit belakang

Kebelakangan ini saya mengalami sakit di belakang/leher yang agak kerap. Seumpama 'silap bantal'. Nak kata saya tidur tersilap bantal, entahlah. Tak kan lama-lama sangat sakitnya. So, saya assume ini mesti berkaitan dengan cara kerja saya. Asyik mengadap komputer sepanjang masa. Manakan tidak, itu kerja saya, bidang pangajian saya. Nak atau tidak terpaksa mengadapnya. Lagipun ianya juga kegemaran saya.

Saya masih ingat saya pernah mengalami sakit sebegini semasa di Perlis dahulu. Lama benar sakitnya. Kadang-kadang terpaksa ambil pain killer. Sampai bila saya harus melayan pain killer? Macam-macam petua orang tua diamalkan. Antaranya kain basahan diperah lawan arus. Tak berkesan pun.

Akhirnya sakit ini hilang bilamana saya memulakan rutin menyapu daun-daun di halaman rumah teres semi-d di Arau. Di tanah sekangkang kera tumbuh pokok mempelam yang lebat daunnya. Maka di suatu petang, saya tiada kerja terus menyapu halaman dan MasyaAllah leher dan belakang saya terus menjadi ringan. Mujarab sungguh aktiviti ini. Maka selepas itu, hampir setiap petang saya melakukan aktiviti ini sehingga pembantu rumah saya rasa bersalah kerana takut dikata oleh jiran-jiran. Alah..peduli apa saya, yang penting saya sihat dan bebas dari sakit itu.

Kini sakit itu kembali. Mana ya saya nak cari 'ubat'nya. Nak disapu halaman, tiada halaman. Cuaca pukul 4.00 petang sudah gelap seperti 9 malam. Pokok tiada lansung untuk saya sapu daunnya. Membuat kerja-kerja rumah, beraerobik, beriadah tiada berkesan. Saya masih mencari formula untuk sakit ini. Untuk berjauhan dengan komputer, mana mungkin...

Friday, November 23, 2007

Parents Evening


Semalam saya menghadiri hari 'Parents Evening' bersama guru-guru anak-anak di sekolah rendah. Sessi ini sama macam kita mengambil 'report card' di sekolah anak-anak. Dapat melihat hasil-hasil kerja anak-anak dan komen dari guru-guru.

Mmm.. di sini komen-komennya hebat-hebat belaka. Tak ada lansung yang merendahkan anak-anak sehingga saya sendiri pun musykil.?? ish..biar betul.. tetapi, biasalah adat orang putih.., semuanya excellent, very-very-very good, such an angel, bla..bla.. sampai naik cuak juga saya..

Teringat saya zaman sekolah rendah dahulu. Bapa saya selalunya yang akan mengambil 'report card' saya di sekolah. Sewaktu di darjah 5, di saat nak menghadapi ujian penilaian, komen guru katanya, saya sudah tiada harapan. Bermaksud result saya teruk benar. Saya pelik juga, tapi kita-kan anak kecil. Tapi, saya study lebihlah sedikit dan Alhamdulillah, result saya okay.

Bila besar, barulah tahu, itu kaedah bapa mencabar saya tapi takkan ku lupa sehingga hari ini. Saya tidak tahu samada pujian atau cabaran yang berkesan untuk anak-anak..

Thursday, November 22, 2007

The Mummy Returns


Spekulasi demi spekulasi. Akhirnya rupa mumia Raja purba Mesir paling popular, Tutankhamun dirangka semula. 3 pasukan artis forensik dunia, French, Egyptian dan Amerika merangka semula secara berasingan tetapi akhirnya menghasilkan rupa yang hampir sama bagi model rupa Raja Tutankhamun ini.

Pasukan French dan Egyption mengetahui rupa siapa yang akan mereka rangkakan tetapi bagi pasukan Amerika, mereka tidak diberitahu dari mana tengkorak itu datang. Mereka merangka semula rupa Raja ini berdasarkan 'scan' dari tengkorak Raja tersebut.


The models of the boy king, who died 3,300 years ago, reveal a young man with plump cheeks and a round chin.

The models bear a striking resemblance to the mask which covered the mummified face of King Tutankhamun when his remains were found by archaeologist Howard Carter in 1922 and other ancient portraits.

"The shape of the face and skull are remarkably similar to a famous image of Tutankhamun as a child where he was shown as the sun god at dawn rising from a lotus blossom," said Zahi Hawass, Secretary-General of the Egypt's Supreme Council of Antiquities.

The US team were not told where the skull came from Using high-resolution photos of the CT scans, the US team correctly identified the skull as coming from a North African. A CT, or "Cat", scan involves the use X-rays to map the body.

The Egyptian team was able to work directly from the scans, which could distinguish different densities of soft tissue and bone. "The results of the three teams were identical or very similar in the basic shape of the face, the size, shape and setting of the eyes, and the proportion of the skull," Mr Hawass said.

"The primary differences were in the shape of the end of the nose and ears," he added. The French and American versions had similar noses and chins, but the Egyptian team gave their reconstruction a stronger nose, the council said.
Antara lain yang menjadi spekulasi hebat ialah bagaimana Raja ini meninggal. Samada beliau meninggal di bunuh, atau kecederaan kaki masih dibahaskan sehingga sekarang.
Begitu juga dengan kematian Lady D. Sampai sekarang tak habis-habis menjadi tajuk-tajuk berita di sini.

Wednesday, November 21, 2007

Meeting with Supervisor..


Semalam, meeting lagi dengan supervisor. Nampaknya setiap minggu akan diadakan meeting. Terduduk saya selepas berjumpa dengan supervisor. Rasanya minggu lepas masih berbincang-bincang tentang framework. Semalam dia sudah bertanya mana codingnya.. Argh..!! Pengsan saya..

Bagi sesetengah orang, PhD mudah. Siapa tu ye? Tapi bagi saya, ianya susah.. ianya tidak seperti kita belajar untuk mengambil peperiksaan. Lain benar. And honestly, rasanya kalau boleh dipatah balik masa, saya tak nak sambung belajar..

PhD a lonely journey. Beruntung mendapat supervisor yang okay, yang mengambil berat progress. Tapi, jika mendapat supervisor yang tidak okay, boleh sakit jiwa dibuatnya.

My supervisor so far so good. Mudahan Allah memberi kesihatan, panjang umurnya. Teringat saya dengan seorang kawan yang belajar di Holland. Baru-baru ini, Supervisornya meninggal nahas kapalterbang. Kata kawan saya, dia terlupa mendoakan umur panjang Supervisornya.

Supervisor saya kerap berjalan mengelilingi dunia. Tetapi jika dia berada di school, saya 'sakit' . Asyik nak berjumpa dan berjumpa. Jenuh 'melayan'. Apa-apa pun, minggu depan katanya nak berjumpa lagi.. Argh...

A bit about PhD found somewhere from the Internet:

- Do not just blithely start doing a PhD because you can't think of anything better to do -- that's what Masters degrees are for.

- Just because you sailed through your undergraduate degree, do not expect to do the same with a PhD.

- Do not expect to enjoy doing a PhD.

- Do expect to go mad.

- If you do enjoy your PhD you're probably mad already.

Sunday, November 18, 2007

Carboot again

Cuaca di Notts semakin sejuk. We need an extra heater. Beli brand new surely mahal. Apa lagi mencari di car boot sahaja-lah. Sabtu tengahari kami ke carboot Junction 29 memandangkan cuaca Sabtu lebih baik. Forecast predict Ahad hujan. So, off kami ke carboot jam 1.30 tengari. Cuaca cerah tetapi sejuk sangat. Carboot Junction 29 atau Carboot Twin Oaks ini terletak antara Nottingham dan Sheffield.

Berth ditarik oleh kereta untuk bercuti

sebaik tiba di carboot

pemandangan di carboot
simpang ke hentian rehat, 'services'

at last, our 'new' 3.50 GBP heater. Working perfectly

Thursday, November 15, 2007

Jalan-jalan Leeds

hampir tiba ke Leeds
Weekend baru ni, kami ke Leeds. Ke rumah senior zaman sekolah di Penang dulu. Yahoo.. akhirnya sampai juga hasrat hati nak ke Leeds. Dulu ada juga niat nak sambung belajar di Leeds ni tapi ada je masalah nak isi borang online-nya. Last-last tak apply lansung.
Leeds hanya sejam setengah perjalanan dari Nottingham. Cuaca sejuk dan agak mendung. Tiada banyak masalah ke Leeds kerana kami dibantu oleh Pakcik Tom Tom, sat nav yang setia tetapi kadang-kadang pusing juga kepala mengikut arahannya.

pemandangan di sebuah Park berdekatan dengan rumah senior

Autumn yang hampir ke penghujung.. daun-daun berguguran..
Leeds bandar besar jika dibandingkan dengan Nottingham. Kami hanya sehari di Leeds dan Alhamdulilah apabila sampai di Leeds, cuaca cantik sekali. Kami makan-makan di rumah senior sebelum keluar Leeds City Market dan University of Leeds. Leeds City Market adalah market yang cukup besar. Over 800 traders berniaga di sini. Ada juga open market, fish market dan butchers market. Kedai makanan halal pun ada di dalam market ini.

fish market - ikan-ikan yang segar bugar

pemandangan di open market.

Tempat terakhir kami di Leeds adalah ke University of Leeds. Rupanya University ini adalah merupakan sebahagian dari kawasan bandar Leeds sendiri. Lalu lalang kenderaan bas, kereta menambah kesibukan University ini. Terdapat deretan restoran-restoren halal berhadapan Universiti ini. Tidak sukar mencari makanan halal di Leeds.

Parkinson Building di University of Leeds

Tuesday, November 13, 2007

A Reminder for me..

Sifat Lemah Lembut Mendatangkan Kebaikan

Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang dikurniakan sifat lemah lembut nescaya ia akan memperolehi kebaikan dalam semua hal.” (Riwayat Muslim).
1. Lemah-lembut adalah akhlak yang mulia yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada hamba-nya. Oleh itu orang yang memiliki sifat lemah lembut adalah orang yang sangat beruntung.

2. Melatih diri untuk dapat memiliki sifat mulia ini dapat dimulakan dengan menahan diri apabila marah dan mempertimbangkan baik buruknya sesuatu perkara sebelum bertindak.

3. Orang yang lemah lembut melambangkan orang yang sentiasa sabar dan tenang (tidak tergesa-gesa). Namun sifat lemah lembut ini lebih baik diseiringkan dengan ketegasan agar seseorang itu tidak mudah dipermainkan atau diperbodohkan oleh orang lain.

4. Rasullullah s.a.w adalah contoh orang yang paling lemah-lembut dan paling baik dalam pergaulan. Sesiapa yang melihat baginda dari jauh akan berasa gentar tetapi sesiapa yang bercampur atau bergaul dengan baginda tentu akan menyayangi baginda disebabkan oleh sikap lemah lembut baginda itu.

A copy-paste edition from: http://nurjeehan.hadithuna.com/

Oh..Tragisnya...

PBT Selangor gagal capai mutu diberi penyapu

Mohamad Khir Toyo menyerahkan penyapu kepada wakil Majlis Daerah Hulu Selangor pada majlis anugerah Bulan Kualiti 2007 di Shah Alam, semalam.
SHAH ALAM 12 Nov. Pada bulan Januari lalu, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo meminta pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pejabat tanah dan daerah (PTD) di negeri itu berusaha membaiki prestasi masing-masing.

Beliau memberi amaran mana-mana PBT dan PTD yang gagal berkhidmat dengan baik termasuk mengutip cukai akan dihadiahkan penyapu sebagai tanda simbolik untuk mereka membuat ‘pembersihan pejabat’ bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Ketika itu banyak pihak menganggap amaran beliau hanya sebagai sesuatu yang melucukan. Hari ini, pada majlis Anugerah Khas Prestasi Kutipan Hasil Negeri Selangor 2006 yang diadakan di Shah Alam, Mohamad Khir mengotakan janjinya untuk menghadiahkan ‘penyapu’ kepada Yang Dipertua PBT dan ketua jabatan yang gagal menunjukkan prestasi cemerlang.

Penerima pertama ‘penyapu’ itu ialah Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Hulu Selangor serta Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).

Mohamad Khir berkata, pemberian penyapu itu bukan untuk menjatuhkan maruah tetapi bagi membersihkan sikap buruk dan amalan negatif PBT dan jabatan yang tidak mencapai tahap maksimum kualiti perkhidmatan yang telah ditetapkan. Bagi jabatan yang cemerlang dan mencapai sasaran, kakitangannya diberi insentif seperti lawatan ke luar negara, katanya.

Friday, November 09, 2007

Pening lagi...

Aduh... pening kepala saya.. tambah satu masalah lagi. Esok regular meeting dengan supervisor. Tapi tak dapat hadir sebab ada kursus wajib buat postgrad. So dapatlah satu date lain untuk meeting:

Let's get together on Monday (12th Nov) at 11:00.

I have just spoken to Frederico and he said he had spoke to you (good idea to go and see him - he is a stats man!). He said that he told you a different stat to use (confidence interval). I'd be interested to hear what the results of that test were. Are the algorithms still "the same"?

Aduh.. Yang peningnya si Frederico (a guy from Brazil on sebatical leave) memandai buat cerita. Dah tambah satu masalah. Nak kena explain pulak pasal confidence interval dan tunjuk result guna confidence interval tu. Ish.. betullah dia bercerita dengan saya tapi sekadar bual kosong. Sekarang ni dah kena pulak guna method tu untuk proof algorithm saya still the same. Arghh...!

Meeting akan datang ni saya sepatutnya submit satu report (ni pun masih terhegeh-hegeh menulis) dan juga propose framework (yang ni mungkinlah boleh tangguh) . Esok Jumaat kursus satu hari. Then Sabtu, Ahad. Pagi Isnin dah kena mengadap. Manalah nak sempat jumpa si Frederico untuk refresh balik apa yang dia kata hari tu...

Bengang..bengang.., mana nak tengok anak-anak punya progress.

Dah solat? dah ngaji? ajar ngaji, ada homework? (nasib baik tak banyak homework), nak ajar Khadijah membaca.., dah makan? suap Hasif makan.. etc..

Aduh.. bila nak boleh study ni?...

P/s: wish I can be a mum like "My Mum is Amazing" by Naadira Ali ni.

Tuesday, November 06, 2007

Bola Berlipas hilang...

Semalam Zahraa dan Khadijah kena marah. Bukan oleh saya, tetapi oleh abangnya kerana menghilangkan bola kecil yang apabila dipicit akan mengeluarkan lipas-lipas yang kelihatan basah dan menggelikan. Bola tersebut dibeli di carboot Derby dengan harga 20 pence.
car boot Derby

I like this bus on the way to Derby

Sebenarnya semuanya angkara Khadijah yang ingin sangat nak membawa bola tersebut ke sekolah, kononnya ingin menggelikan/trick orang. Puas dilarang tetapi dia tidak mahu mendengar dan memberi 1001 alasan bahawa bola tersebut akan selamat kerana Miss Ali akan menyimpannya di dalam tray.

Akhirnya bola itu hilang. Saya tiada apa-apa tetapi adik beradiknya yang lain memang marah. Semalam saya terjumpa emel kawan Zahraa di sekolah mengenai bola tersebut:
Daripada: umairatul afiqah umaira_afiqah@yahoo.co.uk
Kepada: mariam zaharah
Dihantar: Isnin, 5 November, 2007 4:11:03

Subjek: suspect!!!!
mariam...
maisarah nampak satu budak laki ni.... dekat year 3.....
ada bola dekat jacket dia hmmmm......
ko kena tak marah....
khadijah pun lagi satu tunjuk2....
syahidah mimpi ler pasal dancing tu....

Seronok ya menjadi anak-anak. Tiada apa yang perlu dirisaukan. Yang dirisaukan hanyalah adakah akan di marah atau tidak...

Saturday, November 03, 2007

Travelog Haji

Baru-baru ini, saya mendapat offline message dari Kak NurAzzah8. Katanya: 'buku u dah sampai. Prof sendiri yang hantar ke Fakulti'. Leganya... di saat buku tersebut 'laku keras' dan hangat di pasaran, saya mendapat satu nashkah walaupun jauh di sini. Terima kasih Prof Kamil atas buku 'Travelodge Haji'.

Sebenarnya buku Travelog Haji hasil nukilan Prof Kamil bukanlah karya pertama Prof yang saya baca. Beberapa tahun lepas, saya sudahpun membeli buku beliau. Saya pernah mengirim buku 'PhD: Kecil tapi Signifikan' melalui seorang kawan yang akan ke Shah Alam sewaktu pelancarannya. Saya baca dan baca buku tersebut sehinggalah satu peristiwa menyedihkan berlaku. Permohonan saya melanjutkan pelajaran pada tahun tersebut tidak berjaya. Saya kecewa apatah lagi bila mendapat tahu borang penilaian pelajar yang diminta oleh bahagian Akademik Shah Alam tidak dihantar membuatkan permohonan saya tidak lengkap, dan dengarnya syarat umur permohonan melanjutkan pelajaran akan diketatkan. Puas membuat rayuan tetapi tidak berjaya. Saat itu memang saya lansung tidak boleh melihat buku 'PhD: Kecil tapi Signifikan' di atas rak buku di rumah. Lantas saya tarik keluar dan simpan ia di dalam kotak. Kecewanya Tuhan sahaja yang tahu.

Kemudian tahun berikutnya, saya memohon kembali. Alhamdulillah saya masih layak walaupun syarat umur sudah diketatkan. Saya pastikan memenuhi semua syarat termasuk menghantar surat tawaran belajar di UTM dan UKM. Alhamdulillah saya mendapat kelulusan pada tahun ini tetapi belajar di dalam negara. Okay-lah, itu cukup bagus memandangkan tahun lepas pun semua tawaran hanya di dalam negara.

Julai 2006, saya masuk UKM. Pulang ke Shah Alam untuk mengemas bilik pejabat, tiba-tiba kawan saya dari Fakulti Kejuruteraan menelefon memberitahu bahawa permohonannya belajar dari dalam negara ke Holland berjaya in fact semua yang memohon ke luar negara di luluskan. Wah..ini tak boleh jadi.., saya juga ingin mencuba. Akhirnya dipendekkan cerita, Alhamdulillah, permohonan saya dari dalam negara ke United Kingdom akhirnya berjaya. MasyaAllah, rupanya itu hikmahnya saya tidak mendapat tawaran tahun sebelumnya. Tahun ini saya dapat ke luar negara. Akhirnya bila di rumah, saya cari kembali buku Prof dan letakkan ia di atas rak dan mula membaca kembali buku tersebut.

Sebenarnya saya tidak sabar membaca buku Travelog Haji ini kerana saya tahu gaya penyampaian Prof Kamil tentu berbeza. Tulisannya santai dan tidak berat. Ringkas tapi penuh makna. Hmm...lambatnya lagi nak dapat buku tersebut kerana buku tersebut akan dikirimkan melalui seorang kawan yang akan pulang ke Malaysia mengumpul data. Kak NurAzzah8 dan saya akan bertukar buku melalui kawan ini. Buku Kak NurAzzah saya beli melalui Amazon UK dan dengarnya melalui Malaysia, kita tidak boleh membeli buku-buku 'second hand' melalui Amazon UK ini. Kenapa ya?

Monday, October 29, 2007

Oh! my children, Are you confused?..


Bahasa sepatutnya pemudah bicara. Bicara yang mudah nescaya sampailah ilmu/maksudnya.. Tak gitu?

TheStar: Monday 29 October 2007

‘English only’ ruling for Maths and Science in secondary schools put on hold

By TEH ENG HOCK

KLUANG (Johor): Following the Government's decision on the Mathematics and Science papers in the UPSR, secondary school students will not be forced to use English for these subjects in their examinations in the next two to three years.

The Education Ministry will review the teaching and learning syllabus as well as the co-curriculum and teachers’ education before deciding whether Malaysian students are ready for “English only” examinations.

The initial plan was to have Year Six pupils answer their Mathematics and Science papers completely in English from next year. However, said minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, he had promised MCA leaders and Chinese educationists that he would make a decision by this year as to whether to go ahead with the plan.

“I am glad to have fulfilled that promise,” he told reporters at a Hari Raya open house at his home in Taman Sri Lambak here yesterday. Present was Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, who had also voiced the view of the state Umno committee last year to put on hold the implementation of the “English only” ruling.

On Saturday, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi announced that UPSR examination candidates would continue to have the choice of taking the two subjects in either English or Malay (or the vernacular language of their school.)

The Prime Minister explained that the schoolchildren had yet to attain proficiency in English.
Hishammuddin said secondary students would also continue to have the dual-language option although many of them have a “decent command” of English.

He said the weak students were mostly from the rural areas. “I will not do things on an ad hoc and piecemeal basis. I want to do it (using English) as a whole. “I want the foundation to be solid (at the primary level) before we look at the secondary schools,” he said.
He added, however, that many secondary students chose to do the papers in English.
Citing matriculation students, he said 95% of them did their papers in English.

Abdul Ghani, who is Johor Umno chairman, said putting on hold the implementation of “English only” papers for Mathematics and Science would allow students to master both English and Malay. At its state convention last year, the party voiced its concern over the use of English for the two subjects.

This drew comments from some quarters that it was a backward move and would not encourage young Malaysians to learn English. Asked about this, Abdul Ghani said: “Sometimes, it is a misconception. Sometimes, it is just some people trying to create issues.”

Saturday, October 27, 2007

Yahoo... Elaun naik!!


Alhamdulillah, akhirnya elaun naik betul-betul. Pagi ini, sebaik sahaja on-kan PC, satu mesej offline dari seorang rakan memaklumkan elaun 'baru' sudah betul-betul masuk. Aduh.. leganya. Tapi, sayangnya saya tidak dapat mempastikannya sebab Online Banking saya bermasalah. Kalau tidak tentu seronok ber'angan' tetapi sebenarnya anganan kami tidak boleh keterlaluan memandangkan hakikat bahawa kami pelajar di sini adalah penduduk di bawah paras 'kemiskinan'. Dengan kadar tukaran yang tinggi antara United Kingdom, gaji kami selepas ditolak segala hutang piutang di Malaysia hampir tiada maknanya. Saya masih ingat kami membawa 4K GBP = RM 28000 semasa mula-mula ke sini. Habis dalam masa 2 setengah bulan.

Dengan elaun 400 lebih sedikit bagi pelajar single, tiga suku untuk sewa rumah, selebihnya untul bil letrik, gas, broadband/phone/tv. Budjet gila-gila sempit hingga memaksa sesetengahnya bekerja. Selalunya pekerjaan paling popular adalah cleaner selepas waktu belajar (6 pm - 9 pm) atau sebelum datang belajar (5 am - 8 am). Rakan sefakulti yang single selalu mengeluh betapa tersiksa letihnya dia untuk mula belajar selepas habis 'menonyoh' bangunan, tandas, makmal dsb.

Tapi bagi kami pelajar berkeluarga, lega-lah sedikit memandangkan elaun keluarga lebih sedikit. Kerja pun tidak perlu memandangkan pasangan sudah bekerja. Membeli-belah dengan barang-barang 'smart price' sahaja, sabun, ubat gigi, tepung semuanya. Jika berkereta pun, hanya kereta lama yang sentiasa semput antara tahun 1990-1998 sahaja yang mampu. Dan sebagai conclusionnya maka dengan sebab itu-lah, kami hanya mampu membeli-belah di carboot sahaja.

Thursday, October 25, 2007

Lega..


Lega sungguh dah selesai perjumpaan dengan supervisor. Bertambah lega bila kerja yang selama ini dibuat berbulan-bulan sampai ke titik penamat. Akhirnya... tamat dengan 'not significantly different' dengan algoritma pencipta asal. Lega.. Maka, akan bermula-lah kerja-kerja sendiri yang perlu tersendiri.

Saya perlu menyiapkan satu penulisan dan framework. Penulisan mengenai apa yang saya buat selama ini dan framework kerja akan datang. Hmm.. saya ingat saya boleh lari dari 'pointers' in C++ tapi rupanya ianya akan menjadi 'makanan' saya selepas ini. Banyak yang perlu dibaca sebagai literature sebelum berjumpa dengan idea untuk framework.

Supervisor saya seorang Professor. Paling selalu ke luar negara. Minggu depan ke Cairo. Sebelum itu ke Malaysia, Hawaii, China, Canada etc.. Tetapi kami tidak pernah diabaikan. Sentiasa sahaja menerima 'surat cinta' darinya untuk berjumpa. Tidak keruan dibuatnya bila hampir waktu bertemu. Semuga saya dapat mencontohi kerja-kerjanya.

Tuesday, October 23, 2007

Open House


Hari Raya tahun ini memang sibuk. Sibuk dengan makan-makan dan ziarah. Meriah dan selalunya hujung minggu letih kekenyangan. Kami juga tidak lupa membuat sedikit jamuan Aidilfitri, sarapan pagi bagi melengkapkan pusingan rakan-rakan agar tidak perlu memasak untuk seharian.

Agak meriah open house kami. Menu simple sahaja, nasi lemak berlauk ayam goreng dan sambal, roti canai, meehun sup dan teh/nescafe tarik. Seorang sahabat menyediakan dadih dan pisang aroma (kulit popia membalut pisang).


Tiada foto mengambarkan suasana kerana kami tidak menang tangan melayan tetamu. Sedikit kesal kerana suasana agak kelam kabut. Nak buat macam mana, nak sediakan makanan panas-panas pada tetamu. Sepatutnya kami perlu lebih bersedia dengan perancangan agar layanan kepada tetamu lebih tersusun. Tidak mengapa, ini pengalaman pertama beraya di perantauan.

Friday, October 19, 2007

Eid Party in Forest Fields School

Forest Fields Primary and Nursery school anak-anak mengadakan Eid Party.

For a 'BUSY' mum, hanya ini yang dapat dibekalkan untuk Eid Party di sekolah anak-anak. Semuanya dibeli di ASDA. 2 packs of chocolatte muffin, 4 packets of crisp, a carrot cake and a pack of chocolate. All for vegetarians.
Seawal pagi, guru-guru sudah mula menari dengan anak-anak. Guru-guru juga ramai yang bergaya dengan Punjabi suit. Sungguh manis sekali. But, I can't wait any longer, have to rush to my school.

Wednesday, October 17, 2007

Hari Raya in UK

Sambutan Hari Raya di sini

Hari raya tahun ini agak mengejutkan. Jatuh pada hari Jumaat di mana semua orang expect it would be on Saturday. Semua orang kelam kabut. Bagi kami, lansung tidak membuat persiapan, sekurang-kurangnya untuk membeli barangan dapur. Di pihak suami lagilah kalut. Everybody in Nottingham (Melayu) is expecting to get some news bila nak raya from him. Panggilan bertalu-talu. Suami asyik menelefon MSD London untuk berita terkini memandangkan other Muslims in Nottingham will be celebrating Hari Raya keesokkannya. Telefon Sheffiled, Coventry semua raya Jumaat except Birmingham, Sabtu.

Hampir jam sembilan , akhirnya comfirm Jumaat adalah Hari Raya, begitu juga di Birm. Apa lagi kekalutan kami bermula. Takbir raya rumah ke rumah perlu dilakukan. Ramai yang pada mulanya menawarkan rumah unutk tempat takbir mula menarik diri kerana kurang persediaan. Akhirnya hampir jam 10 baru takbir rumah ke rumah bermula. Di dalam kurang persediaan akhirnya takbir rumah ke rumah berakhir selewat jam 3 pagi.


Jamuan di Hari Raya kedua

Raya Jumaat agak muram, tetapi pada Sabtunya kembali meriah kerana Melayu sudah mula beraya sakan. Rumah-rumah open house sesak hingga ada yang terpaksa beratur, diserbu pelajar undergraduate. Pada petangnya kami tersadai kekenyangan. Hasrat ke Coventry ke rumah sahabat yang berkenduri sembelih kambing terpaksa ditunda. Tidak sanggup melihat suami memandu di dalam mengantuk kekenyangan.

Berjalan ke rumah-rumah terbuka

Dari hari ke hari semakin ramai yang menawarkan jamuan rumah terbuka. Meriah sambutan di sini. Ya-lah, masing-masing terpaksa mengembirakan diri bagi melupakan suasana sedih Hari Raya berjauhan dari sanak saudara.

Tuesday, October 16, 2007

Cukup bagiku Allah

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin

Sunday, October 07, 2007

BRAVO!!.. Beyonce for letting us down!

And so sorry for you Razlan Ahmad Razali......

Beyonce Knowles won't be baring her booty in Malaysia after she refused to bow to radical Muslim student demands that she keep it covered.

Music industry sources said that Pineapple Concerts canceled her Nov. 1 Kuala Lampur gig because Beyonce balked. Officially, the Grammy-winning singer's agents say the cancelation was "due to a scheduling conflict."

Pineapple Concerts Chairman Razlan Ahmad Razali, noting he was "disappointed and frustrated," made clear the Islamic strictures were really to blame. Western performers face mounting pressure in Malaysia to keep skimpy clothes and steamy dance moves off the stage amid protests by conservative Muslims who believe liberals can corrupt young people.

Gwen Stefani made what she called "a major sacrifice" in August by wearing clothes that revealed little skin at a Kuala Lumpur concert after Muslim students and activists called for the performance to be canceled due to her sultry reputation.

Beyonce don't play that. Instead, she will perform in Jakarta , Indonesia , Razali said.
"Though Indonesia is also a Muslim country, it doesn't have all these issues that we have," he said. "She can perform as she likes there."

Saturday, October 06, 2007

Nottingham Goose Fair

Selepas berbuka puasa semalam- kami ke Goose Fair, acara tahunan setiap awal Oktober di Nottingham, cuma 4 hari diadakan. Dekat sekali dengan rumah kami, just walking distance di kawasan padang Forest Fields. It's over 500 attractions from large rollercoasters, the water rapid ride, giant wheel or the terrifying Wall of Death, to children's and family rides, market stalls and craft marquees.

No one knows where Goose Fair got its name. Legend has it that it comes from the hundreds of geese, which were at one time driven from Lincolnshire and Norfolk to be sold in Nottingham. This may seem far fetched but it could well be true because the fair is held at the time of year when geese are in their prime and roast goose was for centuries a traditional Michaelmas treat.
Anak-anak bersiap berjalan ke Goose fair
Zahraa dan Khadijah dalam perjalanan untuk masuk ke rumah hantu
Iman and Habibah on dodgems

The children enjoying themselves

Qutub's most favourite - dodgems

Hasif and Khadijah on 'small wheel'

Hasif riding red motorbike

The girls on jumping the frog - ngeri..
Khadijah on aeroplane on wheel
Hasif lepas sliding
The Haunted House
Qutub and Iman on the way into the haunted house

The police on force

video

Qutub riding the rodeo bull
More pictures on Zahraa's blog