Monday, February 19, 2007

Freecycle, carboot


Hujung minggu baru-baru ini, kami mendapat 3 perabut (3 chest drawer dan 2 bookshelf yang masih elok keadaannya) secara percuma dari laman web Freecycle, laman web bagi masyarakat UK memberi secara percuma barang-barang yang tidak lagi mereka kehendaki. Macam-macam benda hingga kepada kereta boleh didapati secara percuma.
Caranya ialah kita subscribe dgn group freecycle kawasan kita (bagi memudahkan pengambilan barang-barang) dan kemudian kita akan mendapat e-mail dari member group megenai barangan yang mereka ingin lupuskan. Maka, jika kita berminat, kita akan hubungi melalui e-mail menyatakan hasrat kita untuk mengambil barangan tersebut. As simple as that.

Juga, semalam kami berkesempatan lagi untuk ke car boot. Kali ini, kami fokus untuk membeli permainan anak-anak. MasyaAllah, banyak yang kami dapat. 1 permainan 50 pence, 3 untuk 1 pound. Apa lagi, kami memborong macam-macam seperti master mind, operation, whooosit, battle ship etc.

Carboot di UK ni adalah tempat di mana orang-orang perseorangan menjual barangan terpakai mereka dengan harga yang murah. Selalunya carboot di adakan di tempat-tempat lapang dan mereka membawa barangan dari boot-boot kereta mereka (guess this is where carboot got its name). Carboot di sini seumpama kedai-kedai bundle di Malaysia. Tetapi, kedai bundle kita selalunya menjual baju dan kasut. Carboot di UK menjual pelbagai jenis barangan seperti pinggan mangkok, toy dan games kanak2, buku-buku, pakaian, kasut dan macam-macam lagi.

No comments: