Wednesday, March 21, 2007

Review

Pagi ini mengikuti kelas Research Method yang dikendalikan oleh Dr Natalio Krasnogor. Dr Nat ini berasal dari Argentina. Masih muda dan handsome/cute. Akibat merajuk dengan Dr Sanja kerana berebut masa beberapa minit minggu lepas (kelas Nat 10-11 am, manakala Dr Sanja 11-1 pm, mereka bertekak kerana Nat terlajak mengajar beberapa minit, ), hari ini kelas kami di adakan di Cafe Terrazo. Wah, seronok sekali kerana sambil mengajar dia mengambil order minuman apa yang kami inginkan. Maka, apa lagi bermacam2 order dari cappucino extra large, hot choc, hot choc extra milk, latte dan sebagainya.

Kelas kali ini ialah bagaimana proses membuat review bagi paper yang di hantar untuk workshop. Dia memberi kami satu paper untuk di baca dan kami perlu membuat review. Akhir sekali Nat membuat ulasan bagaimana sesuatu review proses dilakukan. Rupanya memang berat tugas seorang reviewer.

Review (known as refereeing in some academic fields) is a process of subjecting an author's scholarly work or ideas to the scrutiny of others who are experts in the field. It is used primarily by editors to select and to screen submitted manuscripts, and by funding agencies, to decide the awarding of grants. The peer review process aims to make authors meet the standards of their discipline, and of science in general. Publications and awards that have not undergone peer review are likely to be regarded with suspicion by scholars and professionals in many fields. Even refereed journals, however, can contain errors.

8 comments:

mmj said...

salam...

salam perkenalan...selamat berpindah ke rumah baru and selamat belajar... for how long u'll be in uk? wish to follow yr footsteps.

zlaa said...

mmj,
Welcome to my blog. Lama lagi kat sini. 3-4 tahun. Jemput-lah ke sini. Seronok di sini

loveujordan said...

susah jugak proses reviewing ni rupanya ..well ,agaknya bagi orang academic macam you dah lali dengan papers and papers and papers to be reviewed...

I respect you lah dengan family and study lagi...wish you all the best !!

ZLAA said...

loveujordan,
Apa nak buat, dah kerja line ni. Nak tak nak kena baca walaupun kadang-kadang malas nak baca..., apa lagi kalau kena baca yang tak faham..

MULAN said...

syok la pulak kelas buat kat cafe.. with hot chocs, cappucino, latte etc..

Abu Saif said...

Assalamualaikum.

Terima kasih kerana melawat saifulislam.com

Sister buat bidang apa di UK tu? Jangan kumpul barang-barang "karbut" tu banyak sangat. Koleksi kami semua masih berbungkus simpan dalam stor, walaupun dah hampir 3 tahun balik Malaysia

ZLAA said...

Mulan,
Kelas di cafe memang seronok. Boleh minum...

ZLAA said...

Ustaz Abu Saif,
Saya buat bidang Computer Science di sini. InsyaAllah, tak kumpul banyak sebab tengok jiran kat Bangi hari tu, buka kotak barang2 carboot, akhirnya tak banyak yang diguna pun. Banyaknya junk. Tapi itu-lah, nafsu membeli...