Tuesday, April 03, 2007

Phd..


Petang ini sayu melihat teman seofis, Kamil, seorang Arab Peranchis melangkah longlai masuk ke dalam ofis. Selalunya, bengang juga pada si Kamil ini kerana tabiatnya tidak suka menutup pintu dan agak sombong berbanding rakan-rakan yang lain. Hari ini, dia bermuram. Semalam kami semua agak panik melihat dia 'give up' dan mengatakan ingin quit, iaitu berhenti melakukan apa yang sedang dilakukan sekarang setelah hampir 4 tahun . Ya, ini-lah dunia Phd.

Being in your own world, loneliness, full of stress and tense but yet people still wanting to do it. Sesetengah menulis dengan air mata, berhenti separuh jalan, pencarian yang tiada hujungnya dan seribu satu masalah.


A PhD degree means different things to different people.

1. A terminal degree
2. A license to teach
3. A license to do research
4. Validation of intellectual ability
5. A research apprenticeship


So: Why Get a PhD ?

• Higher salary - sorry..
• To teach - Okay
• To do research - okay..
• For Mom - won't work
• To prove yourself - not worth it
• To be a manager - not worth it
• To avoid the real world - terrible reason ..
Some people says: What Does it Take for a Phd?
• Intelligence
• Ability to communicate
• Perseverance (stubbornness?)
• Creativity
• Hard work
• Time management
• Ability to handle stress
• Luck

12 comments:

NaNi said...

Kak Ila

Hope you can finish ur PhD on time..:-) or actually you like to stay there for longer time?heee

husb akk keje ke kat sana?

mmj said...

really kak? don't u think that this is all about self satisfaction? different ppl different view kan kak? anyway, hope u cn finish it. insyaAllah...

ZLAA said...

Nani,
Susah belajar nih...baca tak faham, baca tak faham.., tanya orang pun orang tak faham... Husband keje biasa-biasa saja..

ZLAA said...

mmj,
Thank you. Yes, self satisfaction. I am not regretting that I have to go through it. Hopefully mmj nanti pun akan buat your Phd.

NaNi said...

heee...paham ler akk..kan kite sama2 merasainyer....

*masih terbayang2...hmmmm*

loveujordan said...

memang belajar ni kena tabah dan sabar.... I tak sanggup nak pikul semua tu .. tapi I never fail to give moral support pada kawan-kawan supaya terus belajar dan belajar...

go for it zlaa.... you can do it, InsyaAllah.

akhifaizul said...

Salam perkenalan Kak zlaa,

alhamdulillah baru tiba di Manchester untuk menemankan isteri. InsyaAllah lebih kurang 3 bulan aje. Doakan urusan kami dimudahkan yer kak. Senang-senang datang lah Manchester.

ZLAA said...

loveujordan,
Thanks. Memang kena banyak bersabar. Mudahan, I'll go through it dengan jayanya

ZLAA said...

Akhifaizul,
Welcome to my blog. 3 bulan saja kat Manchester? Kenapa tak stay lama sikit?

ZLAA said...

Nani,
Mmm..akak pun masih ingat masa study sama-sama dgn Nani dulu.. Jom buat PhD.

skalo said...

Selamat belajar semoga tercapai apa yang diingini. Saya buat master pun dah berkarat otak. Tapi hendak seribu daya ..

ZLAA said...

Skalo,
Terima kasih atas doa.