Thursday, April 26, 2007


Yesterday’s problem is still a problem. Program tak jalan. Tak ada error but just not producing expected result.

Pagi ni, buat appointment jumpa Nam Pan, a Vietnamese guy. Masih muda, baru 21 tahun tapi terror. Straight dari first degree terus buat Phd dan baru beberapa bulan kat sini. Dah siap 2 experimen. Ant Algo dan Genetic Algo. Seronok berbual dengan Nam Pan. Rasanya seronok juga kalau dia jadi second supervisor. Very knowlegable. Apa tak-nya, dia dah buat semua benda ni since high school di Vietnam. Patut-lah kacang all these algorithm for him.

The problem with this research group is that it is too well established. People pursuing their studies here are supposed to know all the basic thing. So, bulan pertama sudah perlu tahu domain apa-kah yang akan di beri tumpuan. Tidak ada istilah ‘still reading’. The supervisors here just want to know ‘what’s your result and what have you been doing?’.

Pagi-pagi while driving to University, often buka BBC Radio. The radios here are quite naughty. Selalunya ada sembang-sembang macam radio kita di Malaysia. Kadang-kadang game-nya adalah meneka umur-umur selebriti. Too bad, if you are still young but people are guessing you are 10 or 15 years older. Sebagai contoh, berapakah umur Erra Fazira? Malang jika di teka umurnya 43 tahun, umur Ziana Zain? Mungkin 48 tahun. Tentu menangis Erra Fazira dan Ziana Zain mendengar jawapan ini.

One of the day, when the radio announced the death of Boris Yeltzin (ex-president of Russia), along with describing his personality, they also mentioned that Boris Yeltzin is an alcoholic. In fact, they played a tape of him being drunk on air together with the announcement.

Hari ini, sudah jemu mendengar sembang-sembang di BBC Radio, terus jari menekan butang searching channel radio yang lain. I found something nice. Berita-berita pendek dari bumi UK di udara-kan together with some soothing background music. A Bollywood music and after that a Bollywood song. Very relaxing indeed.

5 comments:

loveujordan said...

wow !! that vietnamese must be a genius :)

Elok jugak relax sambil driving . at least sampai pejabat with good mood, take care !!

faizabelle79 said...

memandu sambil dengar hindi songs best jugak..take care while driving..oh ye..Zlaa boleh tengok Kabhi Alvida Na Kehna film with the eng subs at Youtube..selamat menonton

ZLAA said...

Loveujordan,

Yes, that Vietnamese genius tapi sekarang ni dia mengaku lazy sgt.

Relax sambil driving..I need that.

Faizabelle,

Thanks for the suggestion. Nanti ada masa boleh tengok.

MULAN said...

sini i tengok memang vietnamese ramai yg rajin & bijak. tak pelik kalau ada genius antara mereka. tapi arus moden, glamour & $$$ telah banyak melalaikan mereka yg betul2 bijak esp yg berharta.. ini adalah arus masalah yg sedang dihadapi..

ZLAA said...

Mulan,
Di sini ramai juga Vietnamese yang sambung belajar. Dia orang pandai-pandai. Agaknya school system dia orang kot yang train macam tu