Monday, May 28, 2007

Chocolate



Hari ini gelisah kerana esok bakal bertemu lagi dengan supervisor. Seawal pagi, sudah bangun dan 'on' PC. Tetapi, selepas 2, 3 jam sudah buntu. Apabila buntu, sudah tidak kuasa berfikir maka blog ini akan sekali lagi menerima bahan. I have to distract my mind from thinking, so that I will not be too bored with the problem.

Baru-baru ini kecoh tentang beberapa cokelat, best-selling UK chocolate bars such as Mars and Twix, no longer suitable for the vegetarians. Lain-lain produk terlibat adalah Snickers and Maltesers. Owner Masterfoods said it had started to use animal product rennet to make its chocolate products. Snickers used to be one of my favourite chocolate bars.

Masterfoods said it had started using rennet from 1 May and non-affected products had a "best before date" up to 1 October. Rennet, a chemical sourced from calves' stomachs, is used in the production of whey. It will now also be found in Bounty, Minstrels and Milky Way products, and the ice cream versions of all Masterfoods' bars.

Tetapi pada 20 May baru-baru ini, Mars has abandoned plans to use animal products in its chocolate, and has apologised to "upset" vegetarians. Langkah ini diambil setelah lebih dari 6000 orang pengamal permakananan 'vegetarian' mengasak syarikat tersebut melalui telefon dan e-mel. Seramai lebih 40 ahli parlimen juga membantah akan tindakan Mars UK. Maka, akhirnya Fiona Dawson, managing director of Mars UK, said the company had listened to customers and decided to reverse its decision.

"The consumer is our boss and we had lots of feedback from consumers who were unhappy about the change," Ms Dawson said. "It became very clear, very quickly that we had made a mistake, for which I am sorry". "There are three million vegetarians in the UK and not only did we disappoint them, but we upset a lot of the consumers."

Tetapi, jikalau bantahan tersebut adalah dari umat Islam, Would they CARE??

11 comments:

loveujordan said...

salam,

phewww lega Mars masih kekal macam selama ni, Mars is my no 1 favourite since primary school.. betul you cakap kalau kita bantah atas dasar agama, memang takkan dilayan....

Nur said...

Salam Kak Zlaa,
Betul la cakap kak zlaa kalau kita membantah..siapa yang nak peduli kan...semoga berjaya...

~ahni~ said...

Saya suka snickers. Tak tahulah yang kat sini ok ke tak...

Tak tahulah macam mana kalau org putih kat UK tak bantah tapi org islam satu dunia bantah, sekarang ni susah nak predict...

faizabelle79 said...

alamak mmg susah la kalau camtu..i dunno kat france pun sama kes..better check it out..

Idham said...

pheww....lega jugak!

and thanks for the info. i suka coklate yg ada kelapa tu....bounty so nice!

take care di negara orang ye zlaa.

idham

nurazzah8 said...

dulu-dulu mmg suka makan semua jenis coklat, I'm a chocolate lover...dulu sentiasa ada stock coklat kat office, just in case malas nak keluar lunch, makan coklat aje. Masa mengandung Hana', youngest daughter, mmg gila makan coklat! sekarang nih tak boleh nak marah dia kalau dia asyik suruh beli soklat sbb maknya suka mkn coklat semasa mengandung... ingat lagi...siap beli yang saiz paling besar tu...
anyway skrg semua tuh dah di 'ban' dari senarai menu...once a while boleh lah, terpaksa menahan diri kerana berat badan semakin meningkat...

ZLAA said...

loveujordan,

Nasib baik kan? Tapi careful, Mars or Snickers ada yang made in lain-lain tempat. Normally kat M'sia ada yang product from China or Australia.

nur,
Selamat bercuti. Kat sini tgh hujan. Cuti pun tak best sgt. Sejuk..

~ahni~,

Again extra careful makan cokelat2 made in oversea ni. Memang sedap makan cokelat

Faizabelle,

France punya imported from UK kot. Try to check it

idham,

Welcome again to my blog. Apasal blog u tak boleh access. Nak kena minta permission ke? Nak minta boleh?

nurazzah8,

Eh, you tak gemuk-lah. Makan cokelat boleh gemuk ke? Kalau gitu, I nak makan selalu-lah...

musaFir said...

kak pekabo? cemana akak sekeluarga di sana?
saya minat betoi dengan coklat. Kalo dapat pi UK, perkara pertama saya akan borong coklat yg takde ket malaysia ni ha....
adik ipar ada di ireland, tiapkali dia balik cuti, saya cuma pesan coklat ajer.hehe
-Raiyan-
http://raiyanz.blogspot.com

MAMAMIA said...

Salam perkenalan,
I bloghopped dari Nurazzah8. Ramai betul ya kaum ibu yg buat PHD ni & still have time to blog. Salute dgn U all.
Boleh I link your blog to mine? I'll be visiting yr blog often nampaknya, coz dulu I did my degree in Trent U, so baca blog U brings back those memories.
Anyway, masa kat Uk dulu, I pun hantu choc. tapi balik Msia kurang sikit. I think kat Msia choc ni lebih manis without that dairy richness.

MULAN said...

exactly..!!!! siapa la nak dengar suara2 orang Islam ni? oh i luuuuuvv chocolates..

ZLAA said...

musafir,

Akak suka jugak cokelat. Tambah-tambah sekarang dah tahu pasal isu ni, mula-lah asyik2 beli snickers je.

mamamia,

Welcome to my blog. Ada peluang belajar, belajar aja-lah. Susah jugak. U dulu kat Notts, tinggal di mana?

Mulan,

Betul kata you. Kalau muslim yang buat bantahan, jangan harap-lah