Tuesday, May 22, 2007

Invigilation at last..


Invigilation exam dah bermula. I had to invigilate for 9 times. Kalau kat tempat kerja lama sudah pasti akan membebel jika diberi tugas menjaga exam sehingga 9 kali!! Tetapi, sebenarnya invigilation here is not that bad. Di sini lebih interesting kerana invigilator2nya adalah dari pelbagai bangsa. Dapat berkenal-kenalan. Tadi invigilate bersama seorang Arab dari Egypt. Walaupun kami tidak boleh bersembang kerana dikhuatiri mengganggu pelajar, kami hanya berbual melalui kertas. Minggu lepas dapat berkenal dengan seorang bangsa Arab juga yang berasal dari Palestin dan dia menceritakan tentang kebiadapan Israel terhadap tanah air mereka.

On the other side of the story, hati sudah berbunga memikirkan GBP yang akan didapati hasil usaha invigilation ini tapi agak malang sebab baru-baru ini keretaku sudah melanggar belakang sebuah kereta Toyota Yaris baru. Melayang 387 pound. Insuran hanya akan cover sedikit sahaja. Mmm... letih juga-lah..

13 comments:

Nur said...

Kak Zlaa, kursus tu wajib so terpaksa la pi, Adilah jaga..tapi lepas ni tak tau la, dia pun nak masuk U tapi tak tau lagi U mana.

Best tu dapat GBP tu..Gaji pun akan naik start bulan 7,tapi mungkin untuk cover harga barang yang makin naik sekarang ni.

Oh. accident, tapi alhamdulillah sikit saja kan.

nurazzah8 said...

eh...zlaa...u pergi UK bawak semua anak u 6 org ke? Hubby ikut sekali ke? Apa personal email u, senang akak nak tanya soalan2 peribadi.. kat sini umum sgt, emel akak samada u guna emel fakulti nurazzah@tmsk.uitm.edu.my atau nurazzah8@yahoo.com

nurazzah8 said...

hurm...9 kali invigilate? wow..kalau kat sini mesti dah bising betul tak?... hehehe 14 Jun 2007 - Akak dah kena masuk kerja semula, bermakna kena masuk kelas semula, kena invigilate, supervision project student etc... pastuh yg tak tahan nya tgk lect kena siapkan fail putih tu, fail kursus la etc...hurm.. ISO punya pasal...semakin byk kerja!

NaNi said...

salam k ila,

cemana time invigilate leh sembang...dengan kertas lak tu...heee

hmm..cemana leh accident?minor eh?kete akk cemana?habis ke situ lak duit akk....dah rezeki ke situ dak....

saya dah tanya rasanyer tp akk x jawab..maid akk ikut ke?

loveujordan said...

salam,

wah banyak jugak kena invigilate..dapat pengalaman , suasana exam mungkin berbeza dengan sebelum ni...tambah kenalan walaupun 'berbisik' atas kertas...

cheers!

mmj said...

nsb baik x de pape ye accident tu. tp yg x bestnya yg 'melayang' tu la kan. byk gak tu GBP yg kena kuar.

yg bkl nk dpt tu leh cover kot?heheh...

MULAN said...

seronok jugak la dapat kenalan.. aiyyoo accident tu, alhamdulillah tak teruk..

ZLAA said...

nur,

Accident sikit saja. Akibat gopoh nak parking tempat best. Calar sikit saja kereta orang tu tapi mahal upah kat sini. Apa nak buat..

nurazzah8,

Ya, bawa semua anak dan husband ikut sekali. E-mail zlaa00@yahoo.com atau zaa@cs.nott.ac.uk

Memang pun, kalau kat sana invigilate 9 kali mesti bising. Tapi sini invigilate okay-la. Tak stress sgt. Mungkin environment dia friendly dan relax sikit. Dapat kenal ramai kawan

14 Jun masuk kerja balik? Cepatnya. Tapi I rasa macam nak balik kerja saja. Susahnya belajar ni..

nani,

Ala.. macam tak biasa. Lagikan masa attend lecture boleh bersembang melalui kertas inikan pulak masa invigilate yang tak perlu buat apa2. Betul tak?

Kereta akak okay. Sihat dia. Sikit pun tak calar. Nasib baik tapi kalau calarpun tak akan dibawa repair. Kereta di sini macam disposable.

Maid tak bawa. Dia nak ikut tapi visa susah-lah. Nasib baik tak bawa. Tak banyak kerja.

Loveujordan,

Memang berbeza exam di sini. Sini pertama kali face student panic attack. Kita yang jadi panic. Dia selamba je keluar bilik exam dan tidor tgh2 jalan. Perempuan pulak tu.. Macam2. Panas aje, mula-lah londeh-kan baju sampai tersembul apa2 yang nak sembul.

mmj,

he..he.. memang bekal tu lah akan cover. Tu pun tak cukup. Kena top up tambah lagi.

mulan,

Seronok dapat kenalan. Student Arab macam gila cari kerja part time. Siap promote kat kita lagi. Mostly, inviligator foreigner

k-riey said...

salam.
best baca blog nih.
saya browse from entry mule2.
senyum sorang2 saya cz ingt balik zaman masa darjah 5.
pernah g Sheffield 2minggu ngan aunty.
dia student Sheffield U dulu.
sempat la pegi carboot.mase kcik2 2 pun da geram tgk barang2 murah situ.
mmg murah betul2 murah kan.
then pasal kereta2 org msia sane.dulu trend mpv 7seater x femes sgt(1999).rmai pkai merc e class yg murah masa 2.
ape lagi ek.haa,ingt gak sane rmai paki yg suke bukak radio kete kuat2 2.makanan pakistan,macam-macam la agi.
sy mmg minat sgt nk study UK since sampai sane mase darjah 5 2.
Tp lpas SPM tgk mcm susah nk dapat UK,dats y apply France,sebelah j.hehe.
Alhamdulillah sampai gak London ngn Manchester masa krismas baru ni.
Thx alot buatkan saya senyum sorang2 bace blog ni,hehe.

ZLAA said...

k-riey,

Thank you for visiting my blog. Betul-lah Paki di sini memang suka buka radio kereta kuat-kuat. Berdetum-detam. Bingit telinga.

Murah barang-barang carboot. satu lagi best sebab barang-barang dia tak sama. Varieties.

Okay, study hard.

faizabelle79 said...

Dah lama x buat keje invigilate ni..rindu la pulak

Farah Hani Abdul Rahim said...

Assalmualaikum wrt.

You made a comment on my blog. Were you just being a friendly blogger, or do you know me? :)

ZLAA said...

faizabelle,

Rindu invigilate? Tak pa rehat dulu, nanti balik kerja boleh invigilate.

farah hani,
Mmm.. I don't know you but just reading your blog about studying, about phd.