Saturday, June 30, 2007

Laksam

Tekak ni dah 2-3 minggu teringin nak makan laksam Kelantan. Walaupun bukan orang Kelantan, tapi laksam ni kadang kala menjadi favourite breakfast dish. Selalunya kalau di Bangi, pagi selepas shopping lauk pauk di pasar Bandar Baru Bangi di Seksyen 1, kami akan pekena laksam atau laksa Johor. Tapi, di sini mana-lah nak cari makanan-makanan tu..., kalau di sana, di pasar malam berlunggok laksam dijual murah-murah RM1.00 sekarung plastik.

Akhirnya dengan berpandukan resepi-resepi online, di tambah petua oleh Linda my ex-school mate, berjaya juga misi membuat laksam. Rupanya tak sesukar mana. Memang ada kekurangan, tapi asalkan dapat menghilangkan teringin, Alhamdulillah, sudah cukup. Daripada lunch semalam, dinner hingga ke breakfast pagi ni, asyik dengan laksam. Ha..ambik..


Gambar laksam ni diceduk dari fotopages Hanieliza (my source of recipe)

Selepas makan laksam, mata pun berat akibat ianya terlalu kaya dengan santan. But, I sense that something went missing. That sweetness taste. Mungkin disebabkan tak biasa meletakkan gula banyak dalam masakan, the particular taste is not there (tapi, rasa macam dah banyak letak gula.. ) Di sini, Alhamdulillah santan mudah dicari, 3 tin of coconut milk for 99 pence only di kedai Mac Jamaica yang mana masuk sahaja didalam kedainya, berdegung-degang lagu-lagu raggae dimainkan. Ikan kembung digantikan dengan ikan mackerel. Not bad..

15 comments:

nurazzah8 said...

zlaa,
finally I managed to finish the tag... bukan apa...tgh sibuk2 pun I mencelah jugak lah... weekend ni pun sibuk jugak..

eh..duduk oversea mmg kita ni rajin mencuba resepi macam2, teringin nak makan makanan msia kita akan ganti dgn apa2 jek... time akak dulu (80an la..) teringat bila time Raya, we all masak lemang, tapi takde lah bakar dgn kayu api mcm kat msia, pulut tu bungkus dalam aluminium foil panjang2, bakar dalam oven.. jadi jugaklah... nak makan mee kuning tu mana ada jual kat US, so ganti dgn spaggetti, susah cari santan, ganti dgn susu,..dan berbagai idea lagi.. seronok jugak...

Akak suka jugak makan laksam, tapi tak pernah buat sendiri pun, beli aje kat pasar malam tu, satu plastik RM2.50 , mana ada RM1.00 kat Shah Alam nih...

ZLAA said...

nurazzah8,

Tak boleh imagine kuah laksam diganti dengan susu..

Now, I pun doubt kat Bangi laksam RM1.00. RM 2.00 kot. Dah lupa. Baru 6 bulan tinggal Msia.

Shah Alam mahal kan? Tapi, tak ada pilihan. Tempat kerja dekat.

Tq for taking time utk completekan tagging tu.

mmj said...

sedapnya laksam kak...bila susah nk dpt msian food kat tmpt org, wat sendiri x sdp pun jadi sdp kan? janji lepas tekak yg tingin nk mkn tuh...

x pa, x pa.balik mesia nanti leh pekena yg kaw kaw punya. hehehe...

mki said...

zlaa,
Harga ni Besut masih lagi RM1.00. Itu 2 bulan lepas.

Tentu sekali sedap buat sendiri!

MAMAMIA said...

Laksam tu my fav jugak. Takdalah nak buat sendiri, sebab I sorang je yg suka. Tak pulang modal...

Betul kata Kak Azzah, bila kat oversea rajin cuba resepi, bila kat Msia, senang nak dapat, tu yg buat malas nak try...

k-riey said...

waa..bestnye laksam.
ingt lg umh sy kt msia dkt ngn umh nenek.
kdg2 jumaat lpas solat kami mkn laksa@laksam rmai2.
best gle.da xsbr nk blik msia.lg 2 mggu lbeh yay!
btw,murah nye santan di UK.
cni bout 1euro 1 tin.
@ mamamia,
Hehe,sokong2.duk overseas ni rajin lak masak2.
duk msia,jgn la harap org bujang mcm sy nk masak.,hehe.
duk sini je la bergelumang dengan brang2 dapur..
potong2 bwg,ayam.haha

K@ssim Sel@m@t said...

salam zlaa,
leleh air liuq dengar citer laksam nii. Esok balik mesia bolehlah buat yaa, antar sini sikit...

ZLAA said...

mmj,

Laksam memang sedap tapi, mengantuk kalau makan banyak-banyak. Kalau pagi-pagi makan, siaplah berat mata separuh hari..

Prof Kamil,

Ya, makanan di Terengganu masih murah. Teringat nasi minyak di Pasar Dungun, hampir setiap pagi pergi cari nasi tu dengan ayam goreng.

mamamia,

Ada seorang kawan tak berapa suka tinggal di sini. Masih bertungkuslumus menghabiskan studynya tapi satu perkara dia suka tinggal di oversea, isterinya pandai masak.. Cakap je berapa ramai tetamu nak datang, semua beres... harap2nya I pun macam tu-lah nanti..

k-riey,

Dah nak balik cuti ye? Best nya. Orang bujang terror masak? Wah! bagus tu. Beruntung Mia nanti, InsyaAllah..

Kassim Selamat,

Memang laksam sedap. Tapi, tak boleh makan selalu. InsyaAllah, bila balik Msia nanti dan kalau dah 'expert' buat laksam, saya akan hantar pada you. Saya tahu Bandar Rinching tu. Ada kawan tinggal di situ. Boleh kenal Kassim Selamat. Doakan saya mudah belajar dan habis on time.

nurazzah8 said...

zlaa,
Assalamu'alaikum,
haaa....akak dah tahu siapa sedara akak yg zlaa ckp dulu...nama dia Hamiza Binti Abd Halim, akak panggil dia Ja dan dia kerja di Telekom. dia kata dia rakan sekolah zlaa masa kecik2 dulu (sek rendah lah tu..)

Semalam jumpa dia di satu kenduri kahwin anak sepupu kami. I dgn Ja sepupu sebelah bapa akak (my father and her mother adik-beradik)..
terkejut akak bila dia cakap pasal zlaa...akak tanya mana dia tahu akak dan zlaa dok contact dalam blogsphere ni...rupa2nya dia silent reader je selama nih, dok baca blog akak dan blog zlaa... hahaha...bahaya ni, tak leh tulis sebarang...nanti habis sedara satu kampung tahu...hehehe

Nur said...

Kak Zlaa..
Sorry tak complete lagi tagged tu..Sempat ke nak bagi no.fon kat kawan kak tu, kenai kan dia lecturer Uitm sini Puan Adilah, tapi saya dah bagi email kak kat dia..nanti dia cari la kat sana ye.
sebab dia nak pi 6hb, saya tak balik lagi masa tu.
phew...laksam sedapnya..disini senang suruh je mak su buat laksam, kita buat kuah sendiri..tapi best kan bila duk jauh kita jadi pandai masak. Nanti kami pi KL jamu laksam ye.

nurazzah8 said...

zlaa, tumpang lalu sikit, nak tanya Nur Puan Adilah yg dia maksudkan tu Puan Wan Adilah ke? Lecturer kat fakulti kita jugak kalau betul...Kak Azzah baik sgt dgn dia...dia nak gi UK ke? present paper kat conference kot...?

Nur said...

Kak Azah, Puan Adilah ni lecturer Ekonomi la kat Uitm Arau, dia nak p anak dia graduate kat sana, saya pun tak pernah jumpa tapi jumpa husband dia pasai business la.

ZLAA said...

nurazzah8,

tapi I rasa yang tanya pasal you ialah Ku Azah. Entah-lah I pun dah confuse. Masa tu tgh gathering. Riuh rendah. Tu yang tak berapa nak ingat. Anyway, Miza ada bagitahu pasal you dalam mail dia utk group we all. Hai..sedara pun boleh lupa..

Nur,

Buat pelan2 tag tu. Bukan satu paksaan. Kursus apa la ni?

Nurazzah8,

Lecturer tu ajar Ekonomi. Nama dia Adilah. Rasanya bukan Wan Adilah. I pun tak berapa close dengan dia.

musaFir said...

sedapnyeee..
laksam adalah salah satu makanan kegemaran saya.hehe. kalo pi memana, ternampak laksam... akan amik laksam dulu!
-Najah-
http://raiyanz.blogspot.com

alqasam said...

kak!

Look so inviting. hehe teringin nak buat.