Monday, July 23, 2007

Harry Potter

Pagi Sabtu baru ini, awal-awal lagi si Qutub berkejar ke ASDA untuk mendapatkan naskhah terakhir Harry Potter for 5 GBP. Buku kali ini merupakan buku ketujuh dan terakhir dari siri Harry Potter karya J.K. Rowling. Satu dari 48 rumah di sini telah memesan 'Harry Potter and the Deathly Hallows' . manakala Pos Royal Mail Britain telah menghantar 600 ribu buku tersebut pada hari Sabtu pagi kelmarin.

Hebat sekali penangan buku karya J.K.Rowling ini. Di Mumbai, India, kanak-kanak di situ meneka-neka apa akan terjadi pada Harry Porter setelah J.K. Rowling mengatakan 2 watak utama akan menemui ajal. Berjuta dollar AS telah dibelanjakan bagi mempertahankan kerahsiaan itu.


And back in my home, akibat tidak sabar, Qutub came and confessed to me that he regretted reading the last part of the book before finishing reading the book. Dan, seperti biasa, I couldn't understand what is the story of Harry Potter all about... I tried to read the summary infact trying to watch the CD (kejap je) tapi still tak boleh faham story-nya. Punya-lah slow pick-up....

13 comments:

musaFir said...

kak,
memang kuat penangan harry porter ni kan kak!
saya dulu ikut awal2 dulu aje, lepastu byk yang tertinggal.sibuk n tak sempat.hehe
buku2 dia laku yakmat kan kak!
-raiyan-
http://raiyanz.blogspot.com

Norhisham said...

You wrote: "Saya masih ingat sewaktu kecil membaca satu buku cerita kanak-kanak Melayu yang mana dibawa oleh ibubapanya berhijrah melanjutkan pelajaran (di mana saya tidak ingat). Cerita berkenaan sepanjang perjalanan ke negeri tersebut dengan menaiki kapal air menerusi Terusan Suez dan pelbagai. Saya cuba mencari buku itu tetapi hingga kini tiada berjumpa. Seumpama blog, travelogue."

I remember reading this book, bertajuk " 3 Beradik di-england" spelling lama, of course atas e in beradik ada tanda. A story about anak cikgu from Tg. Malim went to Kirkby if i'm not mistaken.
That was my father punya childhood book, found it in the 80s while i was in primary. It should be somewhere in my father's house. Very old book. Ada sequel dia:"Sana-sini di England" but i don't have it. Surprisingly you know about this book

Nur said...

Salam Kak Zlaa..Kat sini pun buku tu laku yang amat..sanggup tunggu awal pagi di kedai-kedai buku ternama terutama di KL..saya tak baca pun harry porter tu...tak minat.

ZLAA said...

Raiyanz,

Hebat penangan nya. Tapi tak reti nak faham storynya. Tak leh nak tune otak utk faham ceritanya.

norhisham,

Wah..what a coincidence. Ingat-kan tak akan jumpa orang yang pernah baca buku ni. Akak baca pun masa primary school dulu. Agak-agak buku tu boleh dibeli lagi tak? And, please if you have any details atau tahu whereabouts nak dapatkan buku tu, please share.

Kalau dapat-lah buku tu dan sequelnya, tentu seronok.

By the way, do you have any blog/web?

nur,

Sama-lah kita, tak minat dan tak faham. Qutub suka sgt2 dan semua tempat penuh dgn buku2 ni. Ulang baca, jbn cakap-lah. Berulang kali.

alqasam said...

salam kak

I'm trying hard to resist myself to read Harry Potter book nowadays. I mean once upon a time, I have asked my sisters what is so tempting to read the books? She said you read it you know. I just read one of the series but get hooked already. But at mean time I have a lot of another books and kutubs to finish with. By then, Harry Potter has to wait up.:) Don't let me know about the story yet. I got like 5 books to read up.

Mimi Amilia said...

sis,
i pon tak faham citer dia sampai sekrang...sebab tak ikut sgt kot. Baru pegi tengok wayang ngan kawan. Kesian dia takleh concentrate tengok sebab saya sibuk duk tanya itu ini sebab tak paham jalan citer dan tak kenal sgt watak.

nurazzah8 said...

salam,
I pun hairan kenapalah orang sibuk dan sanggup bersusah payah beratur dari pukul 4-5 pagi nak tunggu kedai bukak supaya boleh beli buku tu...??? kalau I kalau pu I minta baca buku tu, takde kerja lah I nak beratur dari pukul 4-5 pagi tu!!! Hurm..yang kaya si penulis buku tu jugak... hehehe.. anak2 I pun tak lah excited sangat... walaupun adalah jugka 2-3 buku HP di beli dulu, tapi beli pun masa dah lama keluar... so, kali ini jugak, we all akan tunggu hingga keadaan dah reda.. baru akan beli...
I rasa, sebenarnya orang2 ni just terikut-ikut situasi/keadaan semasa ... wallahualam...

ADIEJIN said...

saya jugak pernah berebut Buku ni dengan my daughter..Bought it for her but I read first then baru kasik. Buruk kan

babazahra' said...

salam kak,

300 percent setuju dgn kak azah. diorang nie poyo aje. nak lebih-lebih. ikut orang. trendy lah konon. beratur jam 3-4 pagi. saya pegi Tesco jam 9 pagi pun banyak lagi buku tu x berusik. Hapa nak kecoh?

Situasinya sama mcm Lord of The Ring, Transformer dan entah hapa2 lagi. Semua nak ikut-ikut orang. Ada yang terkinja-kinja sedangkan masa Transformer keluar di tv dulu mereka belum lahir pun lagi. Keeyyyyy EElllllll lah konon.

Berapa ramai orang muda yang hadir masa pelancaran memoir Said Zahari last week? Babazahra' juga ke sana hehehehe

Kak Elle said...

I too is not a fan but somehow bought 2 of it to give away as b;day present for my nephews thats round the corner.I think if I were to watch the movie terus tertido kot...haha

hnbi said...

Salam..

Hebat sungguh pengaruh Barat sehingga menular ke dalam pemikiran kanak-kanak. Anyway dari sudut biologi + psychology ada mengatakan masa yang paling praktikal utk mempengaruhi persepsi seseorang adalah lingkungan kanak2 dan remaja.

ZLAA said...

alqasam,

Too bad I never discover the beauty of Harry Potter. My son did tell me the ending of the story tapi tak reti nak appreciate. Wonder betul ka this is the end of Harry Potter's book?


mimi amilia,

Akak pun sama. Tak faham-faham. Nak jugak tahu apa-lah special sgt HP ni. Tak pa, tak rugi tak tahu..

Kak Azah,

Mungkin betul orang terikut2 situasi. Itulah peranan iklan/promosi. Biasa-lah Mat Salleh ni, bab exaggerating/perang saraf memang pakar. Bagi saya tak best mana pun. Tapi bagi anak saya sangat-sangat minat cerita2 HP ni. Kenapa dia suka, entah-lah... Tetapi, beli awal-awal masa dia launch tu dapat harga murah-lah, 5 GBP.

adiejin,

Apa-apa pun anak mesti kena menangkan bapa. Masa dia orang kecil-lah patut 'buli'. Nanti besar dah tak ada peluang..

babazahra',

Manusia ini kerana minat sanggup buat apa saja. Hanya jauhari mengenal manikam. Serupa permainan golf, kita yang tak minat melihat apa-lah ada kepada permainan ini, sekadar memukul untuk masuk ke dalam sebuah lubang yang kecil tetapi pada peminatnya, ianya penuh dengan teknik dan strategi.

Di Asda di sinipun masih berlambak buku itu.

Kak Elle,

I pun memang akan tertidur kalau I tengok movienya. Tapi di sini murah-lah. Just 5 GBP. Bayangkan difference harga di sebelah sana especially in Malaysia.

Nita,

Memang hebat pengaruh Barat. Sebenarnya perlu ada reviewer-reviewer Islam bagi mengkaji isi dan kesan buku ini pada kanak-kanak.

Babazahra boleh kot?

Umi said...

Zlaa,

I ni pun bukanlah fanatik Harry Potter but since my children are, so ikutkan juga. I tak baca buku dia, cuma mengikuti movies saje.. lepas tenguk 3 movies, memanglah terasa bestnyer.