Friday, August 17, 2007

Freecycle

Sudah lama saya tidak melayan 'freecycle' (komuniti kitar barang percuma di sini). Saya pernah mendapat chest drawer dan buku-buku percuma. Kerana tidak mahu rumah sarat dengan barang, saya memang selalunya 'delete' semua e-mail freecycle. Terlalu banyak. Tetapi akhir-akhir ini rasanya kami perlu mendapatkan satu lagi drawer simpan barang and at last, I got this from freecycle, a very good condition of IKEA RAST chest drawer, FOR FREE...

Antara misi freecycle group adalah:

Freecycle groups match people who have things they want to get rid of with people who can use them. Our goal is to keep usable items out of landfills. By using what we already have on this earth, we reduce consumerism, manufacture fewer goods, and lessen the impact on the earth. Another benefit of using Freecycle is that it encourages us to get rid of junk that we no longer need and promote community involvement in the process.

Boleh dikatakan di dalam setiap daerah di UK ini diwujudakan group freecycle. Macam-macam barang boleh didapati dari group ini. Antaranya TV, kereta, komputer, printer, buku-buku, washing machine, dryer dan banyak lagi. Antara contoh e-mail2nya adalah:-

____________________________________________________

OFFERED : WASHING MACHINE <<<>>>

I have for collection as soon as possible a nice clean and in goodworking order Whirlpool washing machine to gift. Al it needs is a wipeover as its been in my garage for a while and to be plumbed in.(I am gifting this as I bought a model that was integrated instead and canbe hidden behind my kitchen units)This is not a top of the range model but a whole lot better than beatingyour clothes against a rock in a local stream :o)I would want collection as soon as possible and I'm only looking to giftthis to someone who is genuinely needy ... NO DEALERS OR RE-SELLERS - sasha

____________________________________________________

Offer, Recipe book, West Bridgford

Slimming World "Fast Food" book. Good condition, never actually used, just sitting on shelf.Thanks,Geraldine.

_________________________________________________________

Offer: Armchair (Bulwell)

Hi,just joined freecycle and have as my special opening offer an archair.Would be a shame to throw it as it is in very good condition. Probably1980's, greyish floral pattern, clean and comfortable, i always had athrow on it, i'll throw that in as well and some cushions if you like.Thanks for looking. Jem

_______________________________________________________

OFFER: Fridge Freezer (Carlton)

Hi, we've got a fridge freezer to freecycle. It's measurements are 147cm high,54cm wide and59cm deep. We've posted some pics to give a better idea how it looks.Let us know if you are interested - swimlong

7 comments:

Mimi Amilia said...

sis, dulu i pon selalu la membelek freecycle tu.Tapi sebab umah yg i duduk ni dah lengkap and kami ni takde kenderaan untuk angkut barang2 free tu so dah takdela melanggannya.

selain freecycle, selalu gak tgk gumtree.Tak free tapi barang murah2 gak.

Nur said...

Salam Kak Zlaa,
Best ada freecyecle kat sana..tak larat nak kumpul barang. Kat sini tak dak freecyele pun rumah penuh. Kak buku 'Why Men Don't Listen and Women can't Read Map' tu saya ternampak di KLIA, nahalnya RM65 saranya, nanti bawa balik buku-buku yang dibeli boleh saya pinjam nanti.

MAMAMIA said...

They can be very generous lot. Nampak cantik lagi drawer tu.... Ada tak agaknya orang yang ambil kesempatan?

Kak Elle said...

wow!freecycle first time I dengar...selalu nya 2nd handshop yg bagi good price.

Kalau disini ada freecycle mesti byk yg amek kesempatan dah tu dia recycle for $$...betul tak?

nurazzah8 said...

itulah, yg malaysia ni orang suka ambik kesempatan, sbb tu takdak benda-benda macam freecycle nih...
cuba buat..mmg ramai orang akan ambil kesempatan. mat saleh nih walaupun depa bukan orang islam,tapi kesedaran dari segi menjaga alam sekitar mmg tinggi

loveujordan said...

okaylah ada freecycle.... nak apa je , ada.... best!!

ZLAA said...

mimi amilia,

Akak pun rasa macam nak unsubscribe freecycle ni sebab rumah kecil dan barang-barang pun dah lengkap. Tapi, yang sayang tu kalau buku-buku best utk freecycle. Sayang-lah pulak...

nur,

InsyaAllah akan bawa balik buku tu. Tak habis baca pun lagi. Baca kadang-kadang masa boring..

mamamia,

Ada rasanya orang yang ambil kesempatan. Ambil dan jual kat car boot atau e-bay. Biasa-lah manusia tapi ramai lagi yang genuine.

kak elle,

Mentally orang di sini agak berbeza dengan orang kita di sana. Beza negara maju dengan developed country ni..

nurazzah8,

Negara kita tak sesenang negara orang putih. Kalau susah, kerajaan bantu. Tak ada kerja pun dapat elaun, jaga anjing pun dapat elaun. Apatah lagi orang tua.., siap ada doktor, nurse datang rumah tiap-tiap minggu. Keluarga yang ada anak-anak pun dapat elaun anak-anak.

LoveuJordan,

Best freecycle. He..he...barang second-hand-lah..