Monday, October 29, 2007

Oh! my children, Are you confused?..


Bahasa sepatutnya pemudah bicara. Bicara yang mudah nescaya sampailah ilmu/maksudnya.. Tak gitu?

TheStar: Monday 29 October 2007

‘English only’ ruling for Maths and Science in secondary schools put on hold

By TEH ENG HOCK

KLUANG (Johor): Following the Government's decision on the Mathematics and Science papers in the UPSR, secondary school students will not be forced to use English for these subjects in their examinations in the next two to three years.

The Education Ministry will review the teaching and learning syllabus as well as the co-curriculum and teachers’ education before deciding whether Malaysian students are ready for “English only” examinations.

The initial plan was to have Year Six pupils answer their Mathematics and Science papers completely in English from next year. However, said minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, he had promised MCA leaders and Chinese educationists that he would make a decision by this year as to whether to go ahead with the plan.

“I am glad to have fulfilled that promise,” he told reporters at a Hari Raya open house at his home in Taman Sri Lambak here yesterday. Present was Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, who had also voiced the view of the state Umno committee last year to put on hold the implementation of the “English only” ruling.

On Saturday, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi announced that UPSR examination candidates would continue to have the choice of taking the two subjects in either English or Malay (or the vernacular language of their school.)

The Prime Minister explained that the schoolchildren had yet to attain proficiency in English.
Hishammuddin said secondary students would also continue to have the dual-language option although many of them have a “decent command” of English.

He said the weak students were mostly from the rural areas. “I will not do things on an ad hoc and piecemeal basis. I want to do it (using English) as a whole. “I want the foundation to be solid (at the primary level) before we look at the secondary schools,” he said.
He added, however, that many secondary students chose to do the papers in English.
Citing matriculation students, he said 95% of them did their papers in English.

Abdul Ghani, who is Johor Umno chairman, said putting on hold the implementation of “English only” papers for Mathematics and Science would allow students to master both English and Malay. At its state convention last year, the party voiced its concern over the use of English for the two subjects.

This drew comments from some quarters that it was a backward move and would not encourage young Malaysians to learn English. Asked about this, Abdul Ghani said: “Sometimes, it is a misconception. Sometimes, it is just some people trying to create issues.”

Saturday, October 27, 2007

Yahoo... Elaun naik!!


Alhamdulillah, akhirnya elaun naik betul-betul. Pagi ini, sebaik sahaja on-kan PC, satu mesej offline dari seorang rakan memaklumkan elaun 'baru' sudah betul-betul masuk. Aduh.. leganya. Tapi, sayangnya saya tidak dapat mempastikannya sebab Online Banking saya bermasalah. Kalau tidak tentu seronok ber'angan' tetapi sebenarnya anganan kami tidak boleh keterlaluan memandangkan hakikat bahawa kami pelajar di sini adalah penduduk di bawah paras 'kemiskinan'. Dengan kadar tukaran yang tinggi antara United Kingdom, gaji kami selepas ditolak segala hutang piutang di Malaysia hampir tiada maknanya. Saya masih ingat kami membawa 4K GBP = RM 28000 semasa mula-mula ke sini. Habis dalam masa 2 setengah bulan.

Dengan elaun 400 lebih sedikit bagi pelajar single, tiga suku untuk sewa rumah, selebihnya untul bil letrik, gas, broadband/phone/tv. Budjet gila-gila sempit hingga memaksa sesetengahnya bekerja. Selalunya pekerjaan paling popular adalah cleaner selepas waktu belajar (6 pm - 9 pm) atau sebelum datang belajar (5 am - 8 am). Rakan sefakulti yang single selalu mengeluh betapa tersiksa letihnya dia untuk mula belajar selepas habis 'menonyoh' bangunan, tandas, makmal dsb.

Tapi bagi kami pelajar berkeluarga, lega-lah sedikit memandangkan elaun keluarga lebih sedikit. Kerja pun tidak perlu memandangkan pasangan sudah bekerja. Membeli-belah dengan barang-barang 'smart price' sahaja, sabun, ubat gigi, tepung semuanya. Jika berkereta pun, hanya kereta lama yang sentiasa semput antara tahun 1990-1998 sahaja yang mampu. Dan sebagai conclusionnya maka dengan sebab itu-lah, kami hanya mampu membeli-belah di carboot sahaja.

Thursday, October 25, 2007

Lega..


Lega sungguh dah selesai perjumpaan dengan supervisor. Bertambah lega bila kerja yang selama ini dibuat berbulan-bulan sampai ke titik penamat. Akhirnya... tamat dengan 'not significantly different' dengan algoritma pencipta asal. Lega.. Maka, akan bermula-lah kerja-kerja sendiri yang perlu tersendiri.

Saya perlu menyiapkan satu penulisan dan framework. Penulisan mengenai apa yang saya buat selama ini dan framework kerja akan datang. Hmm.. saya ingat saya boleh lari dari 'pointers' in C++ tapi rupanya ianya akan menjadi 'makanan' saya selepas ini. Banyak yang perlu dibaca sebagai literature sebelum berjumpa dengan idea untuk framework.

Supervisor saya seorang Professor. Paling selalu ke luar negara. Minggu depan ke Cairo. Sebelum itu ke Malaysia, Hawaii, China, Canada etc.. Tetapi kami tidak pernah diabaikan. Sentiasa sahaja menerima 'surat cinta' darinya untuk berjumpa. Tidak keruan dibuatnya bila hampir waktu bertemu. Semuga saya dapat mencontohi kerja-kerjanya.

Tuesday, October 23, 2007

Open House


Hari Raya tahun ini memang sibuk. Sibuk dengan makan-makan dan ziarah. Meriah dan selalunya hujung minggu letih kekenyangan. Kami juga tidak lupa membuat sedikit jamuan Aidilfitri, sarapan pagi bagi melengkapkan pusingan rakan-rakan agar tidak perlu memasak untuk seharian.

Agak meriah open house kami. Menu simple sahaja, nasi lemak berlauk ayam goreng dan sambal, roti canai, meehun sup dan teh/nescafe tarik. Seorang sahabat menyediakan dadih dan pisang aroma (kulit popia membalut pisang).


Tiada foto mengambarkan suasana kerana kami tidak menang tangan melayan tetamu. Sedikit kesal kerana suasana agak kelam kabut. Nak buat macam mana, nak sediakan makanan panas-panas pada tetamu. Sepatutnya kami perlu lebih bersedia dengan perancangan agar layanan kepada tetamu lebih tersusun. Tidak mengapa, ini pengalaman pertama beraya di perantauan.

Friday, October 19, 2007

Eid Party in Forest Fields School

Forest Fields Primary and Nursery school anak-anak mengadakan Eid Party.

For a 'BUSY' mum, hanya ini yang dapat dibekalkan untuk Eid Party di sekolah anak-anak. Semuanya dibeli di ASDA. 2 packs of chocolatte muffin, 4 packets of crisp, a carrot cake and a pack of chocolate. All for vegetarians.
Seawal pagi, guru-guru sudah mula menari dengan anak-anak. Guru-guru juga ramai yang bergaya dengan Punjabi suit. Sungguh manis sekali. But, I can't wait any longer, have to rush to my school.

Wednesday, October 17, 2007

Hari Raya in UK

Sambutan Hari Raya di sini

Hari raya tahun ini agak mengejutkan. Jatuh pada hari Jumaat di mana semua orang expect it would be on Saturday. Semua orang kelam kabut. Bagi kami, lansung tidak membuat persiapan, sekurang-kurangnya untuk membeli barangan dapur. Di pihak suami lagilah kalut. Everybody in Nottingham (Melayu) is expecting to get some news bila nak raya from him. Panggilan bertalu-talu. Suami asyik menelefon MSD London untuk berita terkini memandangkan other Muslims in Nottingham will be celebrating Hari Raya keesokkannya. Telefon Sheffiled, Coventry semua raya Jumaat except Birmingham, Sabtu.

Hampir jam sembilan , akhirnya comfirm Jumaat adalah Hari Raya, begitu juga di Birm. Apa lagi kekalutan kami bermula. Takbir raya rumah ke rumah perlu dilakukan. Ramai yang pada mulanya menawarkan rumah unutk tempat takbir mula menarik diri kerana kurang persediaan. Akhirnya hampir jam 10 baru takbir rumah ke rumah bermula. Di dalam kurang persediaan akhirnya takbir rumah ke rumah berakhir selewat jam 3 pagi.


Jamuan di Hari Raya kedua

Raya Jumaat agak muram, tetapi pada Sabtunya kembali meriah kerana Melayu sudah mula beraya sakan. Rumah-rumah open house sesak hingga ada yang terpaksa beratur, diserbu pelajar undergraduate. Pada petangnya kami tersadai kekenyangan. Hasrat ke Coventry ke rumah sahabat yang berkenduri sembelih kambing terpaksa ditunda. Tidak sanggup melihat suami memandu di dalam mengantuk kekenyangan.

Berjalan ke rumah-rumah terbuka

Dari hari ke hari semakin ramai yang menawarkan jamuan rumah terbuka. Meriah sambutan di sini. Ya-lah, masing-masing terpaksa mengembirakan diri bagi melupakan suasana sedih Hari Raya berjauhan dari sanak saudara.

Tuesday, October 16, 2007

Cukup bagiku Allah

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin

Sunday, October 07, 2007

BRAVO!!.. Beyonce for letting us down!

And so sorry for you Razlan Ahmad Razali......

Beyonce Knowles won't be baring her booty in Malaysia after she refused to bow to radical Muslim student demands that she keep it covered.

Music industry sources said that Pineapple Concerts canceled her Nov. 1 Kuala Lampur gig because Beyonce balked. Officially, the Grammy-winning singer's agents say the cancelation was "due to a scheduling conflict."

Pineapple Concerts Chairman Razlan Ahmad Razali, noting he was "disappointed and frustrated," made clear the Islamic strictures were really to blame. Western performers face mounting pressure in Malaysia to keep skimpy clothes and steamy dance moves off the stage amid protests by conservative Muslims who believe liberals can corrupt young people.

Gwen Stefani made what she called "a major sacrifice" in August by wearing clothes that revealed little skin at a Kuala Lumpur concert after Muslim students and activists called for the performance to be canceled due to her sultry reputation.

Beyonce don't play that. Instead, she will perform in Jakarta , Indonesia , Razali said.
"Though Indonesia is also a Muslim country, it doesn't have all these issues that we have," he said. "She can perform as she likes there."

Saturday, October 06, 2007

Nottingham Goose Fair

Selepas berbuka puasa semalam- kami ke Goose Fair, acara tahunan setiap awal Oktober di Nottingham, cuma 4 hari diadakan. Dekat sekali dengan rumah kami, just walking distance di kawasan padang Forest Fields. It's over 500 attractions from large rollercoasters, the water rapid ride, giant wheel or the terrifying Wall of Death, to children's and family rides, market stalls and craft marquees.

No one knows where Goose Fair got its name. Legend has it that it comes from the hundreds of geese, which were at one time driven from Lincolnshire and Norfolk to be sold in Nottingham. This may seem far fetched but it could well be true because the fair is held at the time of year when geese are in their prime and roast goose was for centuries a traditional Michaelmas treat.
Anak-anak bersiap berjalan ke Goose fair
Zahraa dan Khadijah dalam perjalanan untuk masuk ke rumah hantu
Iman and Habibah on dodgems

The children enjoying themselves

Qutub's most favourite - dodgems

Hasif and Khadijah on 'small wheel'

Hasif riding red motorbike

The girls on jumping the frog - ngeri..
Khadijah on aeroplane on wheel
Hasif lepas sliding
The Haunted House
Qutub and Iman on the way into the haunted house

The police on force

video

Qutub riding the rodeo bull
More pictures on Zahraa's blog

Friday, October 05, 2007


Sebagai pelajar tahun pertama kami perlu menghadiri 'Presentation Skills' yang diaturkan oleh Graduate School. Seharian semalam menghadiri kursus tersebut. Harapan memang tinggi untuk lebih pandai dalam skill present-present ini. Hampir 15 orang semuanya dari Research group kami.

Selepas lebih kurang sejam kata-kata aluan dari pengerusi majlis, kami diserahkan kepada fasilitator/demontrator yang kononnya merupakan antara presenter paling bagus di Universiti ini. Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan dan mendapat seorang demonstrator perempuan.

Alahai, demontrator Inggeris kami dari segi luarannya sudah cukup hebat presentationnya. Rupa dan fizikalnya sebijik pelakun Malaysia yang 'se_ _ i' Sharifah Sofia. Pakaiannya benar-benar menonjolkan 'kewanitaannya'. Dengan t-shirt hitam melekat di tubuh seketat-ketatnya, skirt pendek hijau gelap kembang dan setokin hitam panjang . Naik gerun melihat. Bila bercakap, lengguk manja ala pendebat. Ooo... macam ni rupanya a good presenter. 2 peserta lelaki British agak lewat umur (50-an) sangat excited dan galak bertanyakan soalan-soalan.

Rupanya sepanjang kursus, kami yang perlu membuat presentation dan perlu diasak dengan pertanyaan dari peserta lain. Semua soalan berkaitan bahan yang dibentangkan. Kursus apa ni? Ingat kan kami akan mendapat tips-tips berguna untuk menghasilkan pembentangan yang lebih berkesan. Bosan betul.

Masa dihabiskan begitu sahaja dengan mendengar dan memerah otak untuk bertanya soalan yang berkaitan dengan presentation ahli group yang lain. Sudahlah bermacam-macam slanga bahasa yang perlu di dengar, India, Arab, Mexican dan British yang bercakap macam tak buka mulut. Bayangkan saya yang bukan bidang Bio Informatics perlu faham pembentangan berkaitan protein structure, agent based bla..bla.. , bosan giler..

Nasib baik ada ruang di waktu tengahari ke surau di main building. Bertemu dengan ramai Malaysian lain juga sahabat muslimah lain dari pelbagai pelusuk dunia menanti saat untuk solat zohor bersama. Macam-macam gaya, rupa tetapi sangat istimewa. Lebih istimewa dari demonstrator seksi tadi. Itulah hikmahnya kenapa Tuhan mewajibkan wanita menutup aurat. Istimewa..