Wednesday, November 21, 2007

Meeting with Supervisor..


Semalam, meeting lagi dengan supervisor. Nampaknya setiap minggu akan diadakan meeting. Terduduk saya selepas berjumpa dengan supervisor. Rasanya minggu lepas masih berbincang-bincang tentang framework. Semalam dia sudah bertanya mana codingnya.. Argh..!! Pengsan saya..

Bagi sesetengah orang, PhD mudah. Siapa tu ye? Tapi bagi saya, ianya susah.. ianya tidak seperti kita belajar untuk mengambil peperiksaan. Lain benar. And honestly, rasanya kalau boleh dipatah balik masa, saya tak nak sambung belajar..

PhD a lonely journey. Beruntung mendapat supervisor yang okay, yang mengambil berat progress. Tapi, jika mendapat supervisor yang tidak okay, boleh sakit jiwa dibuatnya.

My supervisor so far so good. Mudahan Allah memberi kesihatan, panjang umurnya. Teringat saya dengan seorang kawan yang belajar di Holland. Baru-baru ini, Supervisornya meninggal nahas kapalterbang. Kata kawan saya, dia terlupa mendoakan umur panjang Supervisornya.

Supervisor saya kerap berjalan mengelilingi dunia. Tetapi jika dia berada di school, saya 'sakit' . Asyik nak berjumpa dan berjumpa. Jenuh 'melayan'. Apa-apa pun, minggu depan katanya nak berjumpa lagi.. Argh...

A bit about PhD found somewhere from the Internet:

- Do not just blithely start doing a PhD because you can't think of anything better to do -- that's what Masters degrees are for.

- Just because you sailed through your undergraduate degree, do not expect to do the same with a PhD.

- Do not expect to enjoy doing a PhD.

- Do expect to go mad.

- If you do enjoy your PhD you're probably mad already.

7 comments:

MAMAMIA said...

Semoga Zlaa dikuatkan semangat utk terus berjuang.

Susah2 dahulu, senang2 kemudian...

are you said...

salam...

cantik 'baju' blog akak. cerah dan ceria.

tho saya br bertatih-tatih ngn first degree saya, but i pray that u'll be strong to go through the challenge. nk ikut jejak langkah akak ni pas ni.

:)

Nur said...

Salam Kak Zlaa..Teruskan semangatmu, kuatkan semangatmu semoga tercapai cita-citamu...cantiknye rumah baru, saya tak pandaila bab-bab tu.

Nur said...

Kak..lagi satu lupa, bila-bila letak la gambar kak rindu la lama tak jumpa.

ZLAA said...

mamamia,

Terima kasih.

are you,

Cantik ke? Sekali sekala nak juga ubah angin.

nur,

Ala, senang je nak ubah rumah baru. Copy paste saja.

~ahni~ said...

Dulu prof saya kata, ambik phd ni macam belayar di tengah lautan.....

ZLAA said...

ahni,

True enough