Thursday, November 22, 2007

The Mummy Returns


Spekulasi demi spekulasi. Akhirnya rupa mumia Raja purba Mesir paling popular, Tutankhamun dirangka semula. 3 pasukan artis forensik dunia, French, Egyptian dan Amerika merangka semula secara berasingan tetapi akhirnya menghasilkan rupa yang hampir sama bagi model rupa Raja Tutankhamun ini.

Pasukan French dan Egyption mengetahui rupa siapa yang akan mereka rangkakan tetapi bagi pasukan Amerika, mereka tidak diberitahu dari mana tengkorak itu datang. Mereka merangka semula rupa Raja ini berdasarkan 'scan' dari tengkorak Raja tersebut.


The models of the boy king, who died 3,300 years ago, reveal a young man with plump cheeks and a round chin.

The models bear a striking resemblance to the mask which covered the mummified face of King Tutankhamun when his remains were found by archaeologist Howard Carter in 1922 and other ancient portraits.

"The shape of the face and skull are remarkably similar to a famous image of Tutankhamun as a child where he was shown as the sun god at dawn rising from a lotus blossom," said Zahi Hawass, Secretary-General of the Egypt's Supreme Council of Antiquities.

The US team were not told where the skull came from Using high-resolution photos of the CT scans, the US team correctly identified the skull as coming from a North African. A CT, or "Cat", scan involves the use X-rays to map the body.

The Egyptian team was able to work directly from the scans, which could distinguish different densities of soft tissue and bone. "The results of the three teams were identical or very similar in the basic shape of the face, the size, shape and setting of the eyes, and the proportion of the skull," Mr Hawass said.

"The primary differences were in the shape of the end of the nose and ears," he added. The French and American versions had similar noses and chins, but the Egyptian team gave their reconstruction a stronger nose, the council said.
Antara lain yang menjadi spekulasi hebat ialah bagaimana Raja ini meninggal. Samada beliau meninggal di bunuh, atau kecederaan kaki masih dibahaskan sehingga sekarang.
Begitu juga dengan kematian Lady D. Sampai sekarang tak habis-habis menjadi tajuk-tajuk berita di sini.

3 comments:

~ahni~ said...

Memang rupa royalty... handsome jugak kan...

Orang barat memang suka mengkaji... kes lady d tu skrg ni dah byk pulak cerita baru yang didedahkan...

epelijau said...

kak!! hukhukhukkhukkhuk...uwaaaaaa!!!

ZLAA said...

ahni,

Ye kan? Ada rupa Royalty. Baru perasan.

epelijau,

Welcome to the club 'tension'. Bila lah nak release burden kita ni ye?