Tuesday, January 22, 2008

The Stoke

Stoke on Trent memang tidak asing bagi kaum wanita jika datang ke UK. Ahad baru ini, kami mengambil kesempatan ke Stoke. Perjalanan dalam sejam dari rumah. Stoke bandar di dalam wilayah Staffordshire, West Midland, England, terkenal dengan pinggan mangkuknya di mana kebanyakan kilang-kilang pinggan mangkuk terdapat di sini.

Wedgwood Factory Shop yang tengah sale gila-gila

Antara pinggan mangkuk yang popular adalah Royal Doulton, Portmeirion, Wedgwood etc. Saya paling suka Portmeirion tapi sangat mahal. Mmm... patutlah suka. Kebetulan kami pergi, sale masih ada. Ada yang gila-gila sale sehingga 80% tapi masih-lah sangat mahal. Tak mampu..dengan budget student ni. Telan air liur sahaja-lah..

susunan pinggan mangkuk

Johnson Brothers sale 80%

Royal Albert sale 50%

More of Royal Albert

Royal Doulton 50% off


Bagi sesetengah orang, koleksi Royal Albert, Royal Doulton menjadi gilaan untuk di'display'kan. Memang cantik tapi ada yang tidak sanggup membeli disebabkan kontroversi ianya adalah dari 'bone China'. Macam-macam versi cerita mengenai 'Bone China' ni. Sesetengah ustaz kata okay, sesetengahnya kata tak okay. Macam-macam pendapat. Kami bertanya sendiri dengan orang-orang di Wedgwood Visitor Centre di sana, katanya 'Bone' yang digunakan itu adalah dari 'heap of cattle' iaitu tulang paling kuat bagi cattle.

Di dalam Internet pula katanya diperbuat dari Ox bone. Setakat ini di dalam Internet, belum pernah lagi terjumpa bone yang digunakan itu adalah dari bone binatang 'itu'. Hanya terngiang-ngiang di telinga adalah cakap-cakap orang sahaja. Maklum sahajalah, oleh kerana bone china, maka binatang yang paling ramai populasi di China katanya adalah binatang 'itu'. Sejauh mana kesahihan entahlah...
Tetapi, sebenarnya nama bone China ini adalah sempena teknologi porcelain yang mana asalnya dari negara China, maka dari situ-lah ianya mendapat nama, dan sememangnya ianya adalah campuran serbuk tulang binatang. Binatang apa, Wallahuaklam..

Sedikit sejarah tentang bone china ini:

The story of bone china starts with Josiah Spode. Spode was born in 1733 in Stoke-on-Trent, Staffordshire, England. The county of Staffordshire is world-renowned for its ceramics and porcelain. When he was 16 or 17, young Josiah apprenticed with Thomas Whieldon, one of the area’s finest potters.

Porcelain is an ancient ceramic material perfected by the Chinese. There are examples of porcelain that date back to the 7th century. Porcelain is commonly called china, as this is where the material originated. There are three types of porcelain, hard paste, soft paste and bone china. In 1800, Josiah Spode II created bone china by adding bone ash to the formula for porcelain. The result was the hardest, most durable porcelain available.

Bone china is the toughest of porcelains and does indeed contain bones. Bone ash makes up the greatest part of the formula for bone china, with the balance of the formula containing kaolin and petuntse. The resulting material is hard, resilient and an ivory white in color. It remains the standard for porcelain manufactured in England.

Bone ash comes from the pulverized and burned bones of animals. All tissue is removed from the bones and they are fired at temperatures of up to 1000 degrees. The resulting ash is crushed to a powder and mixed with water before being added to the other porcelain material.
Spode bone china is still produced today at the Spode factory in Stoke-on-Trent, Staffordshire, England. All bone china is not Spode, however. Josiah II’s formula quickly spread to other factories within England and to other ceramics factories around the world


Portmeirion

Portmeirion Sale, tetapi masih tidak mampu, apatah lagi jika didarab dengan duit kita..
Tetapi di dalam banyak-banyak pinggan mangkuk di situ, portmeirion juga yang menjadi idaman hati saya.. Dan andaikata semua pinggan-pinggan ini diragui dari bone apa, tak perlu-lah kita sibuk-sibuk nak beli kerana banyak lagi pinggan lain yang boleh dipakai.

11 comments:

k-riey said...

salam kak.
btol la, orang perempuan biase memang hantu pinggan mangkuk kot. hehe
sebab mase saye teman auntie saye 1999 dulu, misi shoping la.
mak saye ngan auntie2 lain kirim pinggan mangkuk nih.
saye budak mentah darjah 5 pun bole kadi kenal royal dalton(eja?), royal albert, bone china sume2 ni.
satu ag saye ingat ade gi kat Denby kot.
name lebih kurang Derby je.
lawak lak pikir pasal pinggan ni.
yang nak dimakan bende yang dalamnya, bukan pinggan.
hahaha

epelijau said...

salam kak..
Cantiknya. Pada saya setakat hari ini, detik ini, belum lagi terliur melihat pinggan mangkuk begitu. Kalau esok saya berubah tak tahulah pula. Jalan-jalan cuci mata ok jugakan kak..:)

mulan said...

Zal,
I still guna set yang dibeli masa buat first degree...tidak le untuk display..niat nak tambah collection dah lama tapi kat M'sia ni mahal sesangat....agaknya kalau i kat UK i masuk category "hantu pinggan mangkuk" kot...ha..ha..

silversarina said...

Kalau ada peluang belilah pinggan mangkuk yang berkenan sebab mahal di UK jauh lebih mahal di Malaysia ( jenama yang sama ).

Terliur tengok Royal Albert tu..bila nak dapat ..hehehe.

alqasam said...

wah kak!
Lepas pulang ke Malaysia bolehlah masakkan masakan enak-enak kemudia hidangkan guna perkakas-perkakas itu kan kak.:)

ummufawwaz said...

amboi kak..
pi sana tak ingat kite nk ajak..heheh..
kesudahannya akak beli apa?
mahai giler ke wpun dah hrga dah diskaun?

abu.mujahid said...

Salam kak zlaa,

teringat kenangan waktu sampai kat stoke dulu.

Memang zaujah rambang mata.
tp bak kata akak pinggan mangkuknya agak mahal.

Cuma dapat membeli satu set royal doulton ajer .... alhamdulillah

MULAN said...

dulu masa kat sana pon tgh sale giler2 tapi tak teruja nak beli sbb saya sentiasa pindah dek suami kena attach sana sini..

rugi pulak tak beli.. he he.. geram tengok pinggan2 ni kan..

faizabelle79 said...

Salam Zlaa,
Lama x masuk cni..dah lain kaler dah yek..
Saya amat suka dgn design english syle..kat France x byk..Saya try juga cari online punya in France tapi xde..agak2 berapa harga dlm RM after sale la..

kalau nak kirim kat Zlaa boleh x?hehe..

© OD said...

Tengah kumpul duit ni Zlaa... ekekekekee... tapi, fikir-fikir balik, rugi beli sebab kami dua orang ni kasar.

ZLAA said...

Faizabelle,

Boleh saja. Nak yang macam mana?

OD,

He..he.. buat display lah