Tuesday, April 08, 2008

Famous Five get on case for Disney

Di sini kami tidak subscribe siaran TV. Yang ada adalah channel asas seperti BBC, ITV. Alasannya saya ingin kami bebas dari TV setelah asyik terikat dengan Astro dulu. Well, I might say, life is quite peaceful. Tiada perebutan channel. Nothing to look forward in TV nowadays. Kalaulah ini berterusan di Malaysia nanti, alangkah bagusnya

Tetapi, nampaknya angan-angan ini mungkin tidak lama. Teringin pula nak menonton siri 'Famous Five' yang baru dikartunkan. Saya mahu anak-anak mengemari apa yang saya gemari di masa kecil, Enid Blyton. Saat ini mereka lebih kepada Roald Dahl dan siri Harry Porter. Saya rasa karya Enid Blyton lebih murni dan menarik.

Berbalik kepada siri 'Famous Five', siri kartun ini adalah penerusan generasi 'Famous Five'. Jika kita masih ingat pada George si Tomboy, Julian, Anne, Dick dan Timmy. Kali ini ianya adalah zaman anak-anak mereka.


Sixty-six years after Enid Blyton created her child detectives, the Famous Five are to be revived in a TV cartoon series and books. Enid Blyton's characters continues with a more international generation of adventurers led by Jyoti, the Anglo-Indian daughter of George. Julian's place is taken by his adventure-sports loving son Max, 13, while drippy Anne is replaced by Allie, her California-born daughter, a shopping and texting-obsessed mall rat. Dylan, the son of Dick, is a geekish 11-year-old, who follows the markets on his laptop. Timmy is still Timmy. Uncle Quentin is no more. The cream buns and lashings of ginger beer have been replaced by pizza and mobile phones.

More stories:

Trailernya:

12 comments:

Ditaur said...
This comment has been removed by a blog administrator.
suria said...

Salam

I love Enid Blyton books very very but fail miserably to make my sons read it.They are more into Mr midnight and sci fi.

With the inroduction of the enid blyton cartoon series I think my son will totaly reject the books..because the cartoons will be more appealing to them.

silversarina said...

Akak dulu memang hadam cerita Enid Blyton dan Hardy Boys ni tapi anak-anak tak minat cerita macam ni , tak de sorang pun minat kisah penyiasatan .

Kat malaysia kalau tak langgan astro alamanya memang sunyi lah rumah .. rumah akak sport channels memang wajib, yang hiburan no entry.

adam brown said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

MULAN said...

oh ya..!!! enid blyton - famous five. sekarang mana ada budak2 nak baca tu..

shikin said...

Salam Kak..sekarang ni anak-anak tak minat dah enid Blyton tu,depa lebih hafal gambar kat TV..TV tu banyak mencuri masa kualiti kita.. sekarang pun dah ada 6 chanel tak termasuk astro, saya memang tak langgan astro pun, nanti asyik mengadap TV je.

Anonymous said...

Salam K.Ila..:-)

Saya pun suke buku citer Enid Blyton..saya banyak baca dalam version Malay rasanyer....ingat lg si Gemuk and rakan2...:-)
masa baca..selalu letakkan diri dalam geng tu...heeee

Rumah saya x de ASTRO ...teringin gak esp bab movie ngan travel or rcgn masak2....tp dah husb kata x perlu nanti mengadap tv..ikutkan je..:-(

tp kalau ada...saya dpt bayangkan..tv akan diconquer anak saya je..ngadap rancangan kartun..tom2 bak....sbb bila balik kampung dorang conquer....

~Nani~

Dumuro said...

See Please Here

ADIEJIN said...

Famous 5 and Secret 7... hmm..teringat those days. Baca bulu ngan torchlight sebab parents tak kasi baca buku cerita after bed time.. I like Anne the cute one.

ZLAA said...

suria,

Anak-anak I tak lah suka sgt Enid Blyton's book. Baca gitu-gitu je. Macam mana pun, I try to encourage them walaupun sukar. I agree TV is more appealing. Tu yang prefer tak nak channel banyak-banyak. Lagipun gambar di sini kurang senonoh sikit. Masih berfikir ni utk subscribe atau tidak.

Silversarina,

Masa kami ada Astro dulu, semua aktiviti berkisar kat TV sahaja. Macam-macam ada. Sentiasa looking forward nak tengok TV. Sekarang ni celik mata, on je PC. Tu pun satu masalah jugak.

Adam Brown,

Thanks for dropping by..

ZLAA said...

mulan,

Budak-budak sekarang suka buku pelik-pelik. I pun tak faham kalau baca buku yang dia orang suka. Agaknya macam tu juga mereka fikir tentang kita. Anak-anak I ada yang suka Enid Blyton's book tapi sekadar suka saja. Baca pun gitu-gitu je unlike Harry Porter dan Roadl Dahl's, merata tempat ada.

Syikin,

Elokla tak langgan Astro. Kak nanti suspen jugak kalau balik, masih nak langgan atau tak.

Nani,

Akak pun suka cerita Gemuk tu. Ada 2 buku yang ada 3 series dalam tu. InsyaAllah balik nanti, akak bagi Nani satu buku tu.

Baguslah Napi strict bab TV. Husband akak tak kisah. Ada pun tak apa, tak ada pun tak apa, sebab dia bukan kaki TV.

Adiejin,

Ee.. I pun macam tu. Mak marah baca buku cerita. Sekarang ni dah terbalik, kita suka sangat kalau anak suka membaca. Buku cerita pun tak apa, asal BACA..

Anonymous said...

http://mymedia2u.blogspot.com/