Thursday, May 08, 2008

Ayat-ayat Cinta

Semalam, target kerja saya beres. Beres buat hari tersebut walaupun sebenarnya kerja-kerja masih bersusun banyaknya. Bagi melepaskan lelah, malamnya saya menonton filem 'Ayat-ayat Cinta', filem Indonesia yang diadaptasikan dari karya Habiburrahman El Shirazy (Kang Abik). Saya belum membaca novelnya tetapi berkesempatan menonton filem ini. Menitik juga air mata ini dan saya rasa tentu lebih indah jika dapat membaca novelnya.
Sebenarnya saya berasa agak bersalah menonton filem itu melalui Internet, tetapi apa-kan daya ada yang telah meng-uploadkannya untuk tontonan umum secara percuma. Mana-lah nak dicari CD-nya di sini. Saya berharap saya akan dapat membeli CD dan novel itu untuk simpanan. Jika berbaloi, saya tidak akan ragu-ragu menyimpannya. Dan saya juga berharap untuk memiliki semua buku-buku saudara Habiburrahman sepertimana saya mengumpul karya-karya Pak Hamka.

20 comments:

ummi365 said...

Zlaa,

it's good that you have watched the movie first. The first minute I watched the movie I was very disspointed because I have read the book. I guess they need to commercialize the movie so the plot have changed.

The book is much better dalam mengikuti syariat islam.

Nur said...

Salam Kak..kak dah tgk filem, saya dah baca buku tu, kak nak ke, Kat Najah ada kot, saya selalu gak pi kedai dia beli buku n T-shirt labuh tu.

Mimi Amilia said...

betul kata ummi tu kak zlaa, kalau dah baca buku, mesti kecewa dengan filemnya.Dalam buku lebih sarat peringatan,nasihat dan sebagainya.

Kak Elle said...

ni saya nak cari buku nya tapi di sekolah mungkin takde...

cikMilah said...

Bukunya bagus tak puas membaca, setiap kali ulang ayaq mata berderai lagi....lagunya pun sedap.Saya pun mencari CD nya...

abu.mujahid said...

salam kak zlaa,

lama tak menjengah ke sini.
baru berkesempatan ke sini kembali tatkala berada di luar daerah ini. Disibukkan dengan urusan pejabat dan tapak kerja.

Kalau dibaca bukunya lebih banyak peringatan berbanding filemnya.

Rasanya peringatan tidak banyak di dalam filemnya. Sy kira mungkin bulih di bilang saja.

Moga urusan akak di sana dipermudahkan Allah.

KAMATO said...

tak salah tenguk kat internet tu, dah ada orang download kan, tapi mana nak sama dgn tenguk kat panggung

MULAN said...

nak cari la jugak buku tu..

bestnya bbg.. nak buat malas..

saNyu said...

Assalamualaikum.

Akak, saya berada dalam dilema untuk melanjutkan pelajaran setelah tamat pengajian sekolah menengah. Saya harap akak boleh membantu saya dengan memberi sedikit pandangan.

Saya mendapat 2 tawaran untuk kursus perubatan, 1 daripadanya ialah Yayasan Pahang(YP) untuk belajar di universiti di Mesir manakalah MARA menawarkan A-Level di Kolej Teknologi Timur.

Saya berpendapat sekiranya saya pergi ke negara mesir, saya akan mendapat faedah yang agak banyak iaitu belajar bahasa arab di samping dapat mendalami ilmu2 Islam kerana saya kira diri saya ini masih jahil lagi. Namun begitu, di mesir, boleh juga kita katakan tidak mempunyai teknologi yang terbaru dan sistem pentadbiran mereka tidaklah begitu teratur sebagaimana di negara2 eropah.

Saya amat berbesar hati sekiranya akak dapat memberi pendapat akak untuk membantu saya sedikit sebanyak. Reply sahaja kepada saya di sanyu_hikari@yahoo.com. Terima kasih atas bantuan akak.

silversarina said...

nanti ada masa nak jugak tonton , mungkin ada kelainan kali ni..

Kak Elle said...

zlaa where to download the movie?

ZLAA said...

ummi365,

Ya, nasib baik I tengok movie dulu. Ini yang membuat I lagi nak baca novel tu.

nur,

Nak jugak buku tu tapi menyusahkan Chik pulak. Nanti tengok macam mana. Nanti kak bagitau.

mimi amilia,

Ni yang nak baca sangat novel tu.. Nasib baik tengah banyak kerja sekarang ni. Kalau tak, tentu tak sabar.

ZLAA said...

kak elle,

dah jumpa ke?

cikmilah,

Susah nak jumpa cerita cinta yang sopan macam ni. Sebab tu I suka.

abu.mujahid,

Terima kasih atas doa. Akak doakan awak juga.

Akak suka cerita yang macam ni. Very pure. Nanti nak baca semua buku Kang Abik ni. Mesti best. Buat teringat pada Tuhan. MasyaAllah.

ZLAA said...

Kamato,

Betul, mana boleh sama tengok cerita di PC dengan di panggung. Dah lama tak ke panggung...

mulan,

I pun nak cari buku ni. Mesti best. Dah ramai orang yang kata buku lagi best dari movie.

Sanyu,

dapat tak e-mel akak?

Silversarina,

Nanti-nanti-lah. Layan-lah dulu cik abang tu..

Kak elle,

I dah respon kat blog you.

yusztiey said...

salam kak zlaa...
saya tak tgk pun lagi citer ni...ader setengah ore kate tak sedap,ader kater sedap..tapi kalu novel pakat kater best lagi dr filemnya.nok baco novell....tapi cik abe kater kan,umah kita pahni tak berasap la kalu ummi jumpa novel gak..tu yg tak boley nak baca22 lagi ni..saya kalu dan dapat kerja tok wak gapo doh ngadap tu jer la selagi tok abis..bretu mase time maye n make jer..heheee

ZLAA said...

Yustiey,

Mana-mana cerita adaptasi mestilah lagi best buku dari movie-nya. Movie sekadar adaptasi dari buku. Mana boleh sama kan? Kalau ada buku pun akak akan jadi sama macam Yustiey.

nurazzah8 said...

zlaa,
I dah baca buku (terlebih dahulu) dan dah menonton movie nya melalui YouTube. Pandangan akak mmg lebih menghayati membaca novelnya...sgt berkesan di hati...

ZLAA said...

Kak Azah,

I rasa mana-mana buku pun tak akan sama bila difilemkan. Buku tentunya lebih bagus isinya.

Tri End. said...

Jangan nonton AAC bajakannya, ya, takutnya kecewa, karena beda bangat dgn versi pawagamnya...

AAC Youtube vs AAC Bioskop

Berikut beberapa kekurangan AAC versi youtube dibanding AAC versi bioskop

1. Tata suara dan musik di versi youtube belum selesai diedit.Hampir seluruhnya berbeda dengan versi bioskop. Kalo versi youtubesemuanya menggunakan piano dan diputar berulang2 disemuaadegan,sedangkan di versi bioskop lebih bervariasi namun sebagian besarmenggunakan scoring lagu rossa (ayat2 cinta) dan sherina (takdircinta). Bahkan di versi youtube masih banyak adegan2 yang belum diisimusiknya, alias masih kosong.

2. Banyak dialog yang belum selesai didubbing.Contohnyata adalah adegan ketika di kereta, saat fahri menegur orangArab yangmemarahi Aisha. Disitu suara Fedi Nuril terdengar serak (fedi sedangsakit), sedangkan di versi bioskop suara fedi nuril terdengar lantangdan jelas tanpa serak.

3. Beberapa dialog bahasa Indonesia belum didubbing ke bahasa arab.Contohpaling jelas adalah adegan ketika Aisha bertanya ke paman Ekbal apakahdia mengenal fahri, kemudian paman Ekbal balik bertanya ke Aisha ‘emangada apa?’ dan Aisha menjawab ‘ah ngga’.. padahal di versi bioskopnyaAisha menjawab dengan bahasa Arab ‘La.. ’

4. Adegan talaqqi al quran terasa janggal karena tidak menggunakan suara asli fedi nuril, sedangkan di versi bioskop adegan ini diisi oleh suara asli fedi nuril. Lebih pas dan menggugah hati.

5. Perubahan dari satu frame ke frame yang lain terasa tidak mulus, seperti dipaksakan. Berbeda dengan versi bioskop yang lebih halus karena sudah melalui proses editing.

Intinya,menonton AAC versi youtube kurang terasa gregetnya, emosi penontontidak terbangun secara utuh. Berbeda banget kalau kita nontondibioskop, semuanya sudah diedit secara sempurna, bagus banget dan sangat menyentuh.

AAC bajakan? huhuu.. no way!

Tri End. said...

Begitupula AAC yg didownload via rapidshare, setali tiga uang A.K.A tidak berbeda kualitasnya dgn youtube...