Saturday, May 10, 2008

Thank You Miss Sibert

Saya terjumpa gambar guru besar sekolah lama saya di blog QOTH. Sangat mengimbau kenangan pada sekolah itu, Sekolah Rendah St. Nicholas Convent, Alor Setar. Akhirnya persoalan apa khabar-kah Miss Sibert terjawab di blog QOTH. Saya gembira Miss Sibert masih sihat walaupun umurnya sudah 80-an. Dulunya Miss Sibert sangat besar, gemuk dan sangat garang. I think she is now quarter of her last size. Semasa itu, gerun benar kami padanya.

Miss Sibert mengajar saya subjek Poetry, di mana kami perlu menghafal poem-poem yang susah. Seorang demi seorang harus bangun dan membaca-kan poem untuknya. Barangsiapa yang tidak berjaya, alamat akan kena 'goncang' oleh Miss Sibert. Mana tak takut.. Miss Sibert pandai bermain piano, sentiasa bermain piano untuk kami menyanyi semasa 'assembly'. Kaki besar-nya menghentak-hentak lantai mengikut rentak dan kami terpaksa mengulangi nyanyian jika beliau tidak berpuas hati dengan nyanyian kami.

To Miss Sibert, Thank You for all your guidance. Hopefully you will be blessed with good health and happiness, always.

3 comments:

yusztiey said...

salam...
1973...akak dah sekolah rendah..saya lahir pun tak lagi...

selamat hari ibu..

ZLAA said...

yustiey,

Mudanya. Gambar 1973 yang Yustiey tengok tu gambar QOTH kot. Akak dah lahir tahun 1973.

Queen Of The House said...

ZLAA ... I rasa you are my junior kot. Anyway, bila tengok Ms Sibert so old and frail and maybe half (definitely not a quarter!) of her former size, rasa sedih and guilty pulak that we used to think she was a giant and were so afraid of her. 2 days after the reunion, she cslled up my friend who wss the chairman of the organising committee and they spoke at length (about half an hour) and my friend kata she was so sweet and gentle! Imagine, dulu nampak bayang Ms Sibert pun dah lari beterabur! If ever you get a chance to attend an SNC reunion, don't miss it! Simply wonderful when we wereable to reminisce about old imes at the old school. Anyway, did you recognise any of the teachers in the group pic?