Friday, July 18, 2008

Kembara ke Eropah - Switzerland

Banjaran Alps

Alhamdulillah, akhirnya kami selamat kembali dari percutian yang cukup bermakna dalam hidup. Habis lupa segala saya pada semua beban kerja. Memang enak bercuti ini ya..

Sebaik sahaja pulang, saya harus bertemu supervisor. Apa-kah yang perlu saya present kali ini?
Tiada progress lansung. Fikir punya fikir kaedah paling selamat adalah saya harus mencari jalan untuk membuat dia yang bercakap. Maka soalan-soalan 'ala wartawan' saya perlu-kan. Alhamdulillah, saya berjaya membuat supervisor bercakap tanpa henti selama 40 minit. Sekali sekala sahaja saya mencelah dengan pertanyaan. Selamat-lah buat kali ini...

More on Alps

Cuti memang indah. Apatah lagi dapat ke tempat yang paling indah di dalam dunia bagi saya. Switzerland, antara negara terkaya di dalam dunia. Negara yang Allah kurniakan keindahan dan kecantikan. Rakyatnya penuh kesederhanaan tetapi 'gun politics'-nya paling unik di dunia. Pemilikan senjata bagi rakyatnya adalah yang paling tinggi di dalam dunia tetapi negaranya bersikap neutral/berkecuali dan bebas perang sejak kurun ke-19.

Kedai jam - antara souvenir popular dari Switzerland

Keretapi ke puncak Jungfraujoch

Hampir sebahagian banjaran Swiss terletak di Switzerland. Paling menarik adalah khidmat keretapi ke puncak tertinggi di Eropah bagi orang awam (Jungfraujoch). Paling ramai saya lihat adalah pelancung India dan Jepun. Tidak tergambar dengan kata-kata keindahan Switzerland.

The children - di puncak Jungfrau

the children - snowboarding

18 comments:

are you said...

salam kak...

wahhhhh...bestnye bercuti ke switzerland. best ye dpt main salji.

selamat kembali bekerja ye.

Kak Elle said...

zlaa I can't agree more with you Switzerland is indeed beautiful...I was there last year even the 3 days is not enough but we have to move on to other places.

ummu asiah said...

zlaa..

pandai u kan..if not tak dapat la buat phd..

hmm...seronoknya..mesti dah lama buat planning tu..how abt the expenses..tak bnyk ka belanjanya..bertuahkan dapat dok tempat orang melihat keindahan alam ciptaan Allah..kami dapat tumpang share keseronokannya..cerita la lagi amd letak gambar bnyk2..boleh tumpang jamu mata.

umai said...

uwaaaaaa...bestnya kak zaaaaa....
nanti perturunkan ilmu melancong kat saya yer..eheheh..

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah from dublin.. wonderful experiences n great photos.. :)

Nur said...

Salam Kak..wah bestnye dapat p swiss...cantiknye...Letakla gambar lagi....

ZLAA said...

are you,

Bercuti memang best. InsyaAllah akan mula bekerja kembali.

Kak elle,

It was the most beautiful country yang I pernah pergi. I pun kejap saja di Switzerland. Got to move to other places too.

ummu asiah,

Alhamdulillah di beri peluang tengok tempat orang. Cantik dan dapat tengok culture orang. Sangat berbeza dengan kita.

ZLAA said...

umai,

Boleh saja.

jhazkitaro,

Terima kasih. Akak berziarah ke blog u jugak. Lagi wonderful experiences.

nur,

Salam kembali. Memang best bercuti. Kami pi banyak tempat jugak. Nanti free-free boleh cerita.

Abang Long said...

Syukur dapat melihat keindahan dunia didalam blog ini.

epelijau said...

Salam Kak Zlaa..

Bestnya bercuti di sana. Epel tak penah sampai lagi. Selamat memulakan perjalanan study semula!! :)

YuszTieY said...

salam kak...
ermmm.patut la lama jer menyepi yer kak uper berjalan sakan..suka tgk gambo main gelonsor salji tu...msti borong byk jam rado ni....

Suria Kelang said...

ala bestnya....bertuah sungguh dapat peluang sebesar ini...Alhamdulillah.

Saya pernah ke sana satu waktu dulu. Tidak tergambar betapa indahnya tanah bertuah itu. Saya juga dapat tinggal di Annecy, France, yang bersebelahan dengan Alps di Peranchis...Musim bunga pulak tuh!

Kalaulah saya ni banyak duit, nak je saya dok kat sana masa dah pencen nanti...Aman sungguh...

Dalam Dakapan Ibu said...

Zlaaaa... bestnyaaa... anak-anak you mesti suka habiss....

I wish I could go there... berangan la...

ummufawwaz said...

selamat dah ye kak..
sonok betul..snow ada lg tu..
insyaallah kalo ada rzki lebih kami plak pi sana..

ZLAA said...

abang long,

Alhamdulillah.

epelijau,

Terima kasih. InsyaAllah satu hari nanti Epel akan sampai. Selamat belajar untuk Epel juga.

yusztiey,

Berjalan tengok tempat orang. Tak memborong jam pun. Tak ada yang berkenan. Jam yang ada pun tak pakai..

ZLAA said...

suria kelang,

Bestkan Swiss? Cantik yang amat. Negaranya pun aman.

dalam dakapan ibu,

Aanak-anak suka. Melayan mereka-lah cuti ni.

ummufawwaz,

Alhamdulillah, percutian yang sangat bermakna.

arsaili said...

subhanaAllah....ingin kembali ke sana

ZLAA said...

arsaili,

Dah pernah pergi ye? Cantik kan?