Friday, September 26, 2008

Brussels

Salam AidilFitri buat semua. Maaf zahir batin.

Saya baru pulang dari Brussels, ibukota Belgium. Menghadiri konference di bulan puasa kerana mengikut kehendak supervisor. Bagus konferencenya. Banyak manfaat. Banyak juga cerita cuma tiada masa nak menulis. Perjalanan ke Brussels tiada banyak masalah. Apa lagi jika sebaik tiba di sana dijemput oleh rakan blogger sipencoret. Jutaan terima kasih buat pencoret yang sabar melayan kami (saya dan anak lelaki) sepanjang kami di sana. Akak doakan urusanmu dipermudahkan Tuhan. Juadah berbuka kami plus bersahur ditanggung beres oleh pencoret walaupun masih 'single'. Mudahan bertemu isteri solehah idaman hati ya..

Channel Tunnel - terowong dasar laut yang menghubungi UK dan France

Perjalanan paling significant bila kami akhirnya dapat merasai pengalaman melalui Euro Tunnel antara 'seven wonders of modern world'. Menaiki keretapi Eurostar melalui terowong bawah laut yang menghubungi England dan Peranchis. Perjalanan hanya mengambil masa 2 jam dari England ke Brussels. Kami berada di bawah dasar laut merentasi Selat Inggeris kira-kira 31.4 minit untuk sampai ke Peranchis.


Anganan jurutera Peranchis dan Inggeris seawal 1802 hanya direalisasikan pada tahun 1994. Untuk cerita panjang tentang tunnel ini bolehlah ke sini.

Brussels..here we come, ini-lah keretapi Eurostar yang membawa kami dari London ke Brussels. Perjalanan hanya 2 jam London-Brussels. Transit sebentar di Lille, France.



Bangunan di sana besar dan gagah. Ada ciri seni. Kalaupun bangunannya plain sahaja, pasti ada sekurang-kurang grill balkoni yang berukir. Berseni sungguh orang sebelah sini ya..

Belgium negara berjiran Peranchis. Patut-lah saya lihat ramai penghuninya bergaya ranggi. Tak mahu kalah dengan Peranchis agaknya. Makanan halal mudah dicari. Muslim yang ada kebanyakannya dari golongan Arab Maghribi. Bahasa pertuturan samada bahasa Peranchis atau Belanda. Best jugak kalau dapat menguasai kedua-dua bahasa tersebut plus Arabic. What else do you want from a language?


Our hotel room in Hotel Beau Site. Simple sahaja tapi agak mahal. 97 euro semalam.



We are in Grand Place again. Banyak kedai souvenir di sini. Famous souvenirs dari Belgium adalah cokelat, kain lace dan banyak lagi.



Souvenir di balik cermin. Hanya mampu melihat, tidak mampu membeli.

Kami pulang ke UK selesai conference. Singgah di Malaysian Hall, London untuk berbuka. Menu berbuka kami - nasi ulam, ikan patin asam pedas, nasi dan ikan keli goreng bercili.

Licin habis makanan. Musafir lapar makanan Melayu

Side order, mee goreng mamak. Sedap sungguh. Harga 3.50 GBP


Perjalanan pulang melalui Stesen Underground Tube Bayswater. Berselerakan kedai-kedai souvenir. Tawaran menarik buat pelancung dari Malaysia pun ada. " Promosi Istimewa untuk Pelancung dari MALAYSIA. Sila tanya di Kaunter. Terima Kasih". Amboi...istimewanya duit kita!!

Saturday, September 20, 2008

A week in Southampton

Seminggu lamanya saya berkursus di University of Southampton. Kursus yang panjang dan meletihkan. Ada tajuk yang kena mengena dan ada juga yang tidak kena mengena. Bila tidak kena mengena, serasa waktu bergerak sungguh lambat, apa lagi jika ia melibatkan simbol-simbol cacing.
Simbol-simbol cacing menguasai hari-hariku minggu lepas

Suasana di dalam bilik kuliah

Rakan Vietnam yang 'boring' di dalam bilik kuliah.

Alhamdulillah sepanjang kami (Malaysian 9 orang) di sana, kami tiada masalah untuk mencari makanan berbuka. Ini kerana ada rakan di Southampton menyediakan bisnes makanan. Hari pertama nasi putih, daging black pepper dan sayur lemak. Kuihnya karipap dan apam balik. Hari kedua hingga hari terakhir, menu-menunya boleh tahan. Ada hari yang menunya nasi ayam goreng berempah, nasi minyak etc..


Glen Eyre Hall, kediaman kami selama seminggu

Accomodation first class. Kami tinggal di hall atau asrama pelajar. Walaupun asrama, biliknya seperti bilik hotel lengkap dengan room service. Ada talian internet dan juga telefon. Beruntung pelajar University ini. Pihak penganjur prihatin dengan 'kebisingan' yang akan kami timbulkan sewaktu sahur maka ditempatkan kami berdekatan antara satu sama lain untuk memudahkan kami memasak dan bersahur di dapur yang disediakan.

Titanic Museum
Southampton bandar pelabuhan dan sangat bangga dengan Titanic. Sehari sebelum pulang, kami dibawa berjalan (guided walk) sekitar bandarnya oleh pemandu pelancung. Tiada cerita lain selain sejarah Titanic. Dibawa kami ke kawasan tempat tinggal Jack (watak utama Titanic). Ah!! sungguh nostalgik. Dapat dirasakan kesedihan ketika melalui lorong tersebut. Tetapi rupa-rupanya kesedihan itu sia-sia bila mendapat tahu kisah cinta Jack dan Rose hanya dongengan. Penat bersedih!
Bersungguh-sungguh pemandu pelancung ini bercerita tentang Titanic


Salah satu Titanic Memorial di Pelabuhan Southampton. There's lots more!

Selepas penat berjalan dan berbuka puasa dengan kurma pemberian rakan dari Iran, kami dibawa ke Restoran Kuti's bagi menikmati dinner percuma. Kuti's restoran halal tetapi saya agak ragu-ragu untuk makan. Kami disambut oleh seorang Sikh berturban. Ada patung-patung di sana sini. Tak confident lansung untuk makan walaupun si Sikh ini berkali-kali mengatakan ianya halal. Akhirnya saya dan Yusuf, rakan dari UAE cuma makan salad dan kentang, nasi dan kari udang.

Restoran Langkawi bersebelahan dengan tempat makan kami

Semalam, Jumaat kami pulang. Sungguh letih. Belumpun hilang letih, saya harus ke Belgium esok. Risau juga sebab Euro Tunnel laluan keretapi Eurostar mengalami masalah akibat kebakaran baru-baru ini. Hopefully, journey saya ke Brussels selamat.

Monday, September 15, 2008

Sudah dua kali puasa kami bebas Pasar Ramadhan. Miss juga terutama pilihan beraneka kuih muih. Boleh dikatakan kami berpeluang merasai kemeriahan Pasar Ramadhan di banyak tempat, Kg Baru KL, Greenwood Gombak, Shah Alam, Dungun, Arau, Kangar, Alor Setar dan Bandar Baru Bangi. Best juga pengalaman-pengalaman itu. Dapat melihat pelbagai jenis makanan tempatan negeri-negeri yang sempat kami tinggal itu. Rindunyaaa.....

Di sini nak tak nak terpaksa-lah masak sendiri apa yang ingin dimakan. Tengok resepi-resepi online dan cerita-cerita bloggers lain tentang Ramadhan memang mengugat selera. Hari ini anak-anak hanya inginkan nasi goreng. Mujur-lah tak ada seorang pun yang request kuih muih. Saya dan suami inginkan keoyteow. Menu kami cukup simple.


Keoyteow goreng - teringatnya pada keoyteow goreng Abah di RPA Arau.

Nasi goreng Cina pilihan anak-anak.

Asam pedas ikan tenggiri

kentang lada hitam

Tuesday, September 09, 2008

Meeting lagi..


Hari ini perjumpaan bersama supervisor lagi. Meeting terkejut sebab e-mail darinya baru sahaja diterima petang semalam. Minggu lepas sudah meeting. Minggu ini nak meeting lagi. Haiya.. Kelam kabut dibuatnya sebab supervisor kesayangan sudah bertanya tentang report yang patut dihantar hujung bulan ini. Sudahnya saya 'stay up' semalam untuk menyiapkan apa yang patut. Mungkin dia risau saya tidak akan berjumpa dengannya selama 2 minggu akan datang. Kerja tak jalan nanti. Kursus di Southampton seminggu dan konferense di Belgium hampir seminggu. Lama tu..

Saya masih ingat seorang kawan yang sudah tamat pengajian bercerita tentang supervisor yang tiap-tiap hari ingin berjumpa. Hari-hari mesti nak tengok progress dan rupanya. Kadang-kadang katanya sampai ketahap sudah tidak tahu apa yang perlu dilaporkan. Tak dapat dibayangkan betapa stressnya saya kalau di tempat dia. Perjumpaan setiap dua minggu sekali pun sudah stress, apatah lagi jika setiap hari.. Akhirnya kawan saya tamat pengajian dengan jayanya dan gambarnya dilekatkan di sebelah pemain bolasepak di bilik supervisor tersebut. Apakah maknanya itu??

Seperti kebiasaan bagi saya, asal sahaja selesai meeting, otak sudah lapang. Macam highway tidak ada trafik. Sampai tidak tahu nak buat apa-apa, padahal kerja masih berlonggok. Kata rakan Spain saya, 'stress arouses tahap adrenaline system' dalam badan kita. Jika sudah hilang stress maka 'adrenaline' itu sudah turun levelnya. Maka dengan sebab itu, kita seperti tidak ingin berbuat apa-apa. Entah-lah... saya bukan di bidang kesihatan. Tapi, saya akui kebenarannya.

Pernahkah kita terfikir akan keistimewaan 'hati' yang diberi Tuhan ini? Kata orang hanya otak mampu berfikir. Tetapi hati bagaimana? Tahukah kita hati kita ini sangat bijak, setanding otak? Degupan hati yang meransang untuk bertindak dan 'survive'. Believe it or not, every day the heart pumps about two thousand gallons of blood through sixty thousand miles of elastic tubing. But the heart is no mere a pump. . . Hati bijak kerana dengan dia datangnya perasaan. Hati juga hodoh jika dengan ia kita bertindak mengikut perasaan.

Monday, September 08, 2008

Wednesday, September 03, 2008

First day of school

Zahraa, Khadijah and Hasif - getting ready for school

Hari ini hari pertama persekolahan sessi musim luruh. Summer telahpun melabuhkan tirainya. Angin sejuk mula bertiup menyapa kami. Ah..sungguh nyaman. Nikmat sungguh cuaca ini diberi Allah pada negara ini. Pagi-pagi lagi 3 dari anak di sekolah rendah memulakan persekolahan. Seawal semalam sudah menyiapkan persiapan baju-baju ke sekolah. Setakat uniform sahaja-lah, buku dan alatulis tak perlu difikirkan kerana semuanya percuma. Yuran pun tiada. Semuanya ditanggung oleh kerajaan di sini.


A welcoming mural of the school

Anak-anak yang lain ada yang akan bermula esok dan seorang lagi lusa. Suka-suka hati sahaja sekolah di sini memilih hari permulaan sekolah, asalkan di dalam minggu ini. Hasif, anak yang paling kecil bakal melangkahkan kakinya ke 'reception' (tadika) atau persediaan ke Darjah satu. Sessi lepas dia di nurseri school, iaitu hanya 2 jam bagi membiasakan dirinya dengan sekolah. Sessi persekolah biasa bermula 9 pagi hingga 3.30 petang.

A coat hanger with Hasif's name has already been prepared by the teachers, even on the first day of school.

Pintu ke kelas Hasif - 3 teachers in charge.

The 'caring school rules':

- Respect ourselves and each other

- Look after our school and everything in it

- work, talk and walk around it quietly

- Call everyone by their own name

- Do as we are asked the first time

- Listen to others quietly and politely

- Put our hand up if we want to say something

- Finish our work carefully and always do our best.

Saya sudah lupa bagaimanakah peraturan sekolah saya dahulu. Tetapi, saya fikir sekolah di sini sangat mengutamakan bagaimana untuk menghormati diri sendiri dan orang lain. Sopan santun sangat dititikberatkan. No wonder most Britons yang saya jumpa begitu santun.

Ofis sekolah - ceria

Saya suka frame ini di pintu masuk bilik staf sekolah.

To know Allah's Will is our Greatest Treasure

To do Allah's Will is our Greatest Pleasure

Hasif - ready to start school. Work hard my son.. Let us be proud of you..

Tuesday, September 02, 2008