Friday, October 31, 2008

Rest in peace - Miss Sibert


Saya bangun pagi ini dengan menerima berita sedih bahawa bekas guru besar sekolah rendah saya meninggal semalam. Miss Millicent Sibert, 80 our former headmistress of St. Nicholas Convent in Alor Setar, Kedah, passed away at 7.15 pm, 29 October 2008. Rest in Peace Miss Sibert.

The news are from here:
More of Miss Sibert from our alma-mater:

Kak teh's Choc-a-blog

RantingsbyMM

Musing from my heart

A journey to remember

p.s: Miss Sibert's photo is from QOTH's blog

Thursday, October 30, 2008

My favourite chef

Siapa kata lelaki tidak pandai masak? The best chef in the world are guys. My favourite, Chef Wan dan Jamie Oliver. Masakan Jamie sangat simple tapi menarik. Celoteh Chef Wan sambil masak sangat menghiburkan. Kenapalah Chef Wan tidak dapat title 'Datuk' instead of that Datuk Shah Rukh Khan. Dengan masak, Chef Wan mengenalkan Malaysia di mata dunia.

Kalau Chef Wan ke udara, tidak pernah jemu saya menontonnya. Jamie pula dengan masak sahaja berupaya membuatkan dia manusia bernilai 25 million pound pada masa kini. Sumbangan besar Jamie dalam masyarakat UK bagi meningkat nilai kualiti makanan semasa 'school dinner' (makanan yang disediakan pada waktu rehat tengahari di sekolah) telah membuatkan dia dinamakan sebagai 'the Most Inspiring Political Figure of 2005". Wah., dari masak boleh dibawa ke pengaruh politik pula..

Well, I got a 'good guy chef' at home too. Today, while I'm at school and the children is having a week of half term holiday, my 'chef' juga memasak untuk anak-anaknya. Chicken chop for lunch. Boleh tahan sedap.

Lunch for today - chicken chop, salad, baked potato, black pepper sauce and chick peas

The chicken chop chef of today

Thursday, October 23, 2008

Cari pasal..


Kita ini manusia kadang-kadang membuat perkara yang kita tidak mampu menanggungnya. Mungkin jika kenal diri kita, kita akan memilih membuat perkara yang hanya mampu dilakukan sahaja. Namanya pun kita manusia yang dibekalkan Tuhan akal dan nafsu...

Di dalam kesibukan menyiapkan kerja-kerja untuk tatapan supervisor saya minggu depan, saya dapat kerja baru. Minggu depan saya harus memberi kuliah! Tawarannya menarik hingga saya sukar menolaknya. Mulanya saya hanya cuba-cuba menerima pelawaan menyemak kertas kursus seorang pensyarah di sini. 25 jam pada kadar 10 GBP sejam. Agak berbaloi. Bila bertemunya, dia memujuk pula saya untuk memberi kuliah. Puncanya dia tidak sempat menyediakan bahan kerana baru pulang dari cuti sebatikal dan mempunyai anak kecil (boleh tahan juga masalahnya, dia tak tahu saya ada 6 orang anak, kalau tahu entah ditarik balik tawaran). Tidak banyak kuliah, hanya 3 kali saja, sejam sekali kuliah. Hmmm....menariknya. Sukar nak tolak. Sudahnya saya menerimanya kerana subjek itu bukan asing bagi saya. Lagipun ianya bagus untuk mengilap skil mengajar saya. Tapi, untuk mengajar di depan pelajar-pelajar orang putih di sini??? ho..ho..ho..

Wish me Luck..

Friday, October 17, 2008

Eid Celebration di ofis ku

Kita selalu tertanya-tanya apakah jenis makanan bangsa-bangsa lain di dunia. Bila ditanya pada orang Inggeris, sukarnya mereka menjawab. Makanan pertama dijawab selalunya 'fish and chips'. Rakan seofis saya dari Spain selalu merungut tentang makanan di sini. Katanya di sini tidak banyak variety. Tidak seperti di Spain. Katanya makanan utama mereka adalah nasi pilau (disebut paija) dimakan bersama daging atau ayam. Bagi orang Cina, kebiasaannya jika di pantry ofis, mereka memanaskan makanan di dalam microwave samada nasi atau mee. Baunya, uh.uh..boleh tahan.

Bagi sebelah Timur Tengah atau Pakistan dan India, kedai-kedai makan bangsa mereka di sini biasanya menjual nasi beriani, nasi butter, kebab atau roti nan. Seperti kebanyakan kedai mamak di tempat kita. Cuma tiada teh tarik sahaja.

Memandangkan bilangan Malaysian agak ramai di jabatan kami, maka kami bercadang untuk juga memperkenalkan makanan kita pada bangsa-bangsa asing di sini. Maka, Rabu baru lalu, kami mengadakan 'eid celebration' buat mereka. Sambutan sangat menggalakkan. Memang-lah kan, bukannya sukar untuk mengajak orang makan....

Menu : satay, nasi impit, kuah kacang, nasi lemak, laksa johor, rendang, lemang karipap, popia dan menu sampingan lain.

Ada yang tak tahan pedas. Ada yang berkali-kali join queue

Pelayan-pelayan menerangkan kaedah nak makan

Berfikir-fikir nak makan apa..

Paling istimewa selepas majlis, ada yang menghantar e-mail penghargaan. Kami juga menghargai kehadiran mereka kerana sudi juga hadir menikmati makanan kita.

Saturday, October 11, 2008

Alhamdulillah, every second week of Syawal is our anniversary. This year, it's the 17th. How time flies! 'Happy 17th Anniversary my dear'. Thanks for being so patient with me all this while..
17 years of marriage = these four girls plus..

... these 2 boys

Wednesday, October 08, 2008

Cerita Lailatul Qadar yang saya baca dari Internet. Lucu juga..


"Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid," kata Abah separuh memerintah. Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur. Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja. Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib. Abah macam tidak nampak keganjilan itu.

Aku cuit bahu dia dan tunjukkan kearah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku."Kenapa?" tanya Abah."Lailatuqadar," kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

"Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid?"Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

"Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu dia orang angkat letak kat tanah..Bodoh," sambung Abah sambil marah2 lagi.

Kesimpulannya... Berhati-hati-lah dengan alamat lailatul qadar.

Tuesday, October 07, 2008

Salam Aidilfitri. Maaf Zahir Batin

Raya in Nottingham 1429H

Jamuan Hari Raya Aidilfitri buat masyarakat Melayu Nottingham tahun ini.

We had the best raya this year. Alhamdulillah. Open house di sana sini. Small and big gathering diadakan untuk meraikan Hari Raya kali ini. Walaupun di perantauan namun kehangatan hari raya tetap terasa. Kami belum sempat mengadakan jamuan Hari raya buat sahabat-sahabat tetapi pada petang hari raya pertama hingga ke malamnya, rumah kami penuh dengan adik-adik 'undergrad' yang datang beraya. Kami menyediakan nasi minyak, dalca daging, nasi himpit, kuah lodeh, kuah kacang dan ayam goreng. Alhamdulillah semua habis licin. Seronok melihat mereka makan. Masing-masing lapar selepas kelas pukul 5 petang. Tetamu terakhir pulang 1.30 pagi. Memang meriah sambutan raya kali ini.