Friday, May 29, 2009

Somtam.. am missing you..

Kalau tengah lapar ni memang macam-macam nak makan.. and right now desperately nak makan som tam, atau kerabu betik ala siam.. Som tam ni banyak dijual di pasar Ramadan di negeri Perlis..

Sudah saya minta suami mencari betik samada di Medina (kedai Pakistan yang kadang-kadang ada juga menjual buahan exotic , atau di Aseana dan Mun Li, kedai Asia. Harap-harap ada lah...

Bahan-bahan Somtam:

Cili padi
Bawang putih
Betik muda
Belahan tomato
sos ikan
udang kering
gula
air limau nipis
kacang tanah

Thursday, May 07, 2009

Tiap kali ke car boot sale, saya suka mencari buku. Kadangkala buku-buku tersebut sekadar membalas dendam sewaktu kanak-kanak dahulu. Sewaktu kecil, saya gemar membaca buku-buku Enid Blyton. Saya geram setiap kali ke library sekolah sewaktu di sekolah rendah dahulu. Bersusun buku-buku karya Enid Blyton. Nak dipinjam untuk dibawa balik tidak pernah diizinkan. Hanya boleh membaca jika slot perpustakaan ada. Maka, apa lagi di sini saya lepas geramlah... Dah lah banyak di car boot, murah-murah pula buku di sini, 20 pence, 50 pence dan kadang-kadang satu set boleh dapat hanya £1, £2. Mana tak geram..

Koleksi kulit tebal - saya masih membaca pada waktu makan di rumah berulang kali terutama siri penyiasatan Goon vs Fatty and gang.

The mystery collection

Set Secret Seven ini dibeli dengan harga yang cukup murah.

koleksi Enid Blyton ini untuk anak-anak kecil

Ingin sekali jika minat saya ini diikut anak-anak. Penuh harapan jika kadang-kadang bercerita tentang siri-siri karya Enid Blyton ini kepada mereka. Tetapi nampaknya anak-anak saya kurang berminat. Mereka lebih berminat menbaca siri Harry Porter, Roald Dahl dan paling terkini suka benar mereka dengan siri Horrid Henry.. Rupanya tidak mudah mempengaruhi anak-anak suka apa yang kita suka....

Ini sebahagian koleksi siri Harry Porter anak-anak saya

Koleksi Roald Dahl

Koleksi Horrid Henry karya Francesca Simon