Friday, May 29, 2009

Somtam.. am missing you..

Kalau tengah lapar ni memang macam-macam nak makan.. and right now desperately nak makan som tam, atau kerabu betik ala siam.. Som tam ni banyak dijual di pasar Ramadan di negeri Perlis..

Sudah saya minta suami mencari betik samada di Medina (kedai Pakistan yang kadang-kadang ada juga menjual buahan exotic , atau di Aseana dan Mun Li, kedai Asia. Harap-harap ada lah...

Bahan-bahan Somtam:

Cili padi
Bawang putih
Betik muda
Belahan tomato
sos ikan
udang kering
gula
air limau nipis
kacang tanah

10 comments:

cikMilah said...

nak jugakkkk...somtam tu
Zlaa tau, la ni musim mempelam tau kat Perlis...
ishhh.. saja ja kan cikMilah ni.

Nur said...

Salam kak...ehm saya lama x buat somtam tu..asyik beli je, tp kalau beli amatlah sikit..nanti nak buat,kesukaan anak2 tu..

are you said...

mmg best somtam ni kak. aduhhhhh...meleleh air liur.

Anonymous said...

kalau takde betik pakai carrot pun ok rasanmya sama.kalau nak colour guna apple hijau esp cooking apple.

ZLAA said...

CikMilah,

Mempelam Perlis memang best CikMilah. Cuma masih belum reti makan dengan pulut. Makan pulut dgn durian pandailah..

Nur,

Memang mahal somtam, padahal bukan susah mana pun buat. Pernah dengarq dak pincok? ala ala somtam jugak. Dula masa Tok Jah ada lagi, selalu makan pincok tu. Tak ingat sapa yang rajin buat masa tu.. Kak Li atau gang2 depa tu..

Orang tua2 kat rumah mak Nur ada lagi ka?

ZLAA said...

are you,

Alhamdulillah dah sampai hajat nak makan somtam semalam. Betik pun dapat dicari. Lepasla rasa teringin kami di sini. Legaa...

Anon,

Nanti boleh cuba dengan carrot. Belum tahu samada carrot boleh tandingi rasa betik. Epel hijau selalunya dibuat rojak. Dapatla ganti rojak buah kita di sana. Thank you.

cahaya said...

akak.....nak sikit.....nampak sedapnyer kak....merembes ayaq liuq saya kak....terasa nak mkn ni jam jugak.....

en_me said...

ngidam tewww.. ehehe, salamms dr me dikejauhannns

arsaili said...

salam..bila jauh ni memang mcm2 teringin nak makan....yg tak best kalau tak bole nak buat coz tade bahan atau tak reti nak buat

ZLAA said...

cahaya,

Jemput mai rumah makan ni jam jugak..hehe..
hari tu testing buat, okla taste dia.. takla best mcm beli punya..


en_me,

Terima kasih kerana sudi singgah.

arsaili,

salam. Betul tu.. Biasalah kan, bila dah duk jauh ni macam-macam teringin nak makan..