Saturday, December 29, 2012


Salah satu dari kegemaran anak-anak... 'Holiday mood' tetapi harus berkursus 'far away' dari rumah untuk 3 hari.. 

Tuesday, December 11, 2012


Ya Allah Ya Tuhan
Doaku panjatkan
Limpahkan hidayah Mu
Ya wasi'al karami

Dengan mengingati Mu
Kan tenang di hatiku
Rahmatilah hidupku
Ya wasi'al karami

Tiada amal ibadah
Yang dapat kubanggakan
Mohon belas kasihan
Ya wasi'al karami..

Wednesday, December 05, 2012

Ponteng, sushi..

Saya merasakan satu kegembiraan jika anak-anak dan anak-anak murid menunjukkan kesungguhan untuk belajar walaupun kurang pandai. Hari ini si Ahmad (bukan nama sebenar) tidak datang kelas lagi. Ujian, tugasan lansung tidak dihantar kepada saya. Minggu lepas apabila nampak kelibat Ahmad dalam kelas, semasa rehat antara kuliah, terus saya panggil dan minta berjumpa dengannya di luar kelas. Nak 'interogate' di dalam kelas, nanti jatuh pula air mukanya. 

Salah satu alasan Ahmad adalah dia berharap untuk di 'tendang keluar' dari universiti untuk semester ini. Katanya semester depan ingin memohon kursus yang lebih mudah. Saya tanya kursus apa yang diminati dan yang mudah. Katanya 'entah'. Kata Ahmad lagi, semasa di matrik lagi, dia mencuba untuk mengagalkan diri, tapi malangnya gagal.. masih berjaya menempatkan diri ke universiti.. 

Kasihan Ahmad, di kala ramai pelajar ingin terus belajar di universiti, dia ingin gagal.. Saya memberi Ahmad sehingga minggu hadapan untuk menduduki ujian atau tidak, saya masih memberi peluang jika ingin berubah tapi nampaknya Ahmad masih tidak hadir..., Anak sulung saya suatu masa dahulu juga tidak berminat dengan jurusan perakauan. Sedih juga hati kami tetapi kini setelah mengambil jurusan komunikasi massa, Alhamdulillah keputusan peperiksaan dan tahap 'independent'nya bertambah baik. Anak-anak zaman sekarang mungkin perlu diambilkira minat mereka berbanding zaman kita, terima apa saja..

Minggu lepas, jalan-jalan Subang Parade, melintas di sebelah 'Sushi King' di Parkson, wah.. mahu di 'expand' lagi kedainya.. Tentu bisnesnya makin maju. Melirik ke sushi bar, huhu..meriahnya melihat deretan sushi di atas pinggan comel bergerak mengelilingi sushi bar tersebut. Apakan daya, hanya mampu melihat.. memandangkan Sushi King masih belum mendapat pengiktirafan 'halal' dari Jakim Malaysia (walaupun dikhabarkan bahan di situ di perolehi dari tempat yang diiktiraf halal). Isu halal Sushi King boleh didapati di sini.

Sushi, makanan popular negara Jepun, berasaskan nasi, nasi kepal dihidang bersama lauk dan sayuran. Tidak putus asa, saya buat sendiri sushi di rumah.

nasi panas dicampur sedikit cuka, garam dan gula. Seaweed boleh didapati di carrefour atau Tesco
     
sushi digulung di dalam seaweed bersama timun, carrot, isi ketam, telur dan juga cheese. Boleh dipelbagaikan lagi isi sushi ini dengan ikan atau tuna, udang dsbnya.

 sushi ringkas sedap dimakan bersama kicap cair dan wasabe. Jaga-jaga bila makan wasabe ini, pedas berdesing yang tak terhingga.

Not bad.. the taste is as good  as the real sushi.. saya masih mencari di mana untuk mendapat 'miso' paste untuk dibuat miso soup.. google di Internet, katanya di KLCC ada miso paste halal di sana.. Miso paste adalah hanya berasaskan soya tetapi disebabkan sesetengahnya mengandungi kandungan alkohol menyebabkan ianya diragui kehalalannya.. lama lagilah nampaknya dapat menghirup miso soup....

Monday, November 12, 2012

berguru dengan Youtube

Youtube can be a good teacher too.. a simple 2-minute demo :-


hasilnya yang ini : cucur badak..

sedap dimakan panas-panas di waktu petang semasa musim hujan ini..

Saturday, November 10, 2012

ziarah baby Amani dan masak-masak menu asas kelapa

Agak lama juga saya tidak keluar dari Shah Alam. Isnin lalu bersama beberapa orang rakan sekerja berziarah baby Amani di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) (link mengenai baby Amani di sini). Baby kecil Amani, bayi kecil anak istimewa diserang virus RSV yang menyebabkan pneumonia dan komplikasi yang pelbagai. Walaupun masih kecil dan hanya berusia 10 bulan tetapi sangat tabah menahan sakit. Tidak lansung kedengaran Amani menangis, bila membuka mata, pandangannya sayu menahan kesakitan.  InsyaAllah, mudahan Allah beri kesembuhan yang cepat pada Amani. Ameenn.. Melihat anak-anak lain yang mempunyai pelbagai jenis ujian kesakitan membuat saya teringat pada arwah kakak-kakak dan adik saya yang diambil Allah SWT di usia yang masih kecil. Kakak sulung di usia 6 tahun, kakak kedua usia 3 tahun dan adik lelaki di usia 16 bulan. Pendekata semasa ibu saya masih muda banyak masanya dihabiskan di hospital menjaga anak-anak yang sakit. Bila saudara-saudara saya meninggal dunia, ibu bercerita, katanya arwah ayah selalu menangis di tikar sejadah setiap kali selesai solat.. Kini ayah telah tiada, tentu bahagia dapat kembali bersama anak-anak yang dirindui.. Ameenn..

Dalam perjalanan pulang dari wad kanak-kanak, singgah di cafe PPUM. Beli nasi ambeng untuk makan tengahari. Sedap nasi ambengnya terutama sambal kelapa. Lalu hujung minggu ini, saya buat sambal kelapa atau serunding kelapa. Resepinya saya ambil di sini:

sambal kelapa versi nasi ambeng; manis kelapa penaik selera
Memandangkan kelapa masih banyak berbaki, ikan cencaru sumbat menjadi pilihan. Resepi yang sangat simple tapi menyelerakan di makan semasa perut tengah lapar..

ikan cencaru sumbat sedang dibakar... dipercik dengan santan.. :)
Resepi mudah ikan cencaru sumbat.

Bahan sumbat:
3 bawang putih
3 bawang merah
separuh biji bawang besar
separuh biji cili merah
3 biji cili padi
halia
1 sudu besar udang kering
garam gula secukup rasa

Semua bahan ini ditumbuk halus dan kemudian gaulkan bersama kelapa parut. Ikan dilumurkan dgn garam. Seterusya sumbatkan bahan sumbat ke dalam ikan.

Bakar ikan, bila bahan sumbat kelihatan kering, percikkan santan di atas ikan.. Bakar 20 minit atau sehingga ikan kelihatan cukup masak.

Friday, October 19, 2012

Peringatan buat diriku yang lupa:
Imam Al Ghazali (May Allah have mercy on him) wrote about time in his book: The Beginning of Guidance
You should not neglect your time or use it haphazardly; on the contrary you should bring yourself to account, structure your litanies and other practices during each day and night, and assign to each period a fixed and specific function. This is how to bring out the spiritual blessing (baraka) in each period.

But if you leave yourself adrift, aimlessly wandering as cattle do, not knowing how to occupy yourself at every moment, your time will be lost. It is nothing other than your life, and your life is the capital that you make use of to reach perpetual felicity in the proximity of God the Exalted.


Each of your breaths is a priceless jewel, since each of them is irreplaceable and, once gone, can never be retrieved. Do not be like that deceived fools who are joyous because each day their wealth increases while their life shortens.

What good is an increase in wealth when life grows ever shorter? Therefore be joyous only for an increase in knowledge or in good works, for they are your two companions who will accompany you in your grave when your family, wealth, children and friends stay behind.


Wednesday, October 17, 2012

Nasi Arab..

Membuat kerja yang berulang-ulang dan remeh kadangkala boleh menyebabkan sakit-sakit belakang. Terapi paling mudah adalah membuat kerja-kerja rumah yang disenangi ataupun 'window shopping'. Yang kedua paling efektif. Memang benarlah status sharing di fb seorang kawan :- 

'Sesibuk mana pun seorang perempuan, dia takkan pernah lupa memikirkan orang yang dia sayang. Melainkan dia pg shopping dengan membe dia'

Seringkali jika teringat kepada daging kambing, masakan yang sinonim untuk kami adalah nasi arab terbalik atau nasi maqlubah. Pertama kali makan nasi maqlubah ini adalah pada pagi hari raya beberapa tahun yang lalu. Ianya dimasak oleh seorang ustaz lulusan universiti  AlAzhar, Mesir. Kami makan pula di pagi yang dingin di musim sejuk.. Setelah meminta resepi dari Ustaz tersebut, resepi nasi maqlubah sentiasa menjadi hidangan istimewa buat kami. Tak boleh selalu sebab muak.



nasi terbalik atau nasi maqlubah Chef Amar
Resepi Chef Amar (Hidangan Barakah TV Alhijrah):-

Ingredients 
To Cook the Meat 
1- Lamb Leg Bone in cut in to 3 inches 1 Kilo 
2- Onion Dice to Medium Size 2 Medium Size 
3- Salt 1 Teaspoon 
4- Black Pepper Whole 5 Numbers 
5- Cardamom Whole 5 Numbers 
6- Cinnamon Stick 1 Number 3 CM

To Cook the Rice 
1- Saffron Sock in little Water ½ Teaspoon 
2- Rose Water 2 Tablespoon 
3- Basmati Rice 3 Cup 
4- Corn Oil or Olive Oil 1 Tablespoon 
5- Salt 1 Table spoon
6- Cardamom Whole 5 Numbers 

Layers of Vegetables 
1- Corn Oil or Olive Oil 3 Tablespoon 
2- Onion Dice 2 Big Numbers
3- Clean Garlic Mashed 6 Number 
4- Turmeric 1 Teaspoon 
5- Arabic Mix Spices 1 Teaspoon 
6- Black Pepper ½ Teaspoon 
7- Potato Clean and Slice 2 Medium Size
8- Tomato Slice 2 Medium Size 
9- Carrot Clean and Slice 3 Numbers 
10- Fresh Coriander Chopped 1 Cup



nasi arab terbalik versi masak sendiri.

  
Antara tempat istimewa menikmati nasi Arab adalah di hotel Alhamra, Jeddah semasa menunaikan ibadah haji di tahun lepas. Tinggal di sini selama 3 hari 2 malam disebabkan kapalterbang yang telah bersedia untuk terbang tak dapat terbang. Sudahnya kami terkandas. Siang dan malam asyik makan dan makan hidangan ala Timur Tengah; termasuk setiap kali makan tengahari adalah nasi Arab.



Tetapi yang tak dapat dilupakan adalah hidangan nasi Arab di tengah-tengah padang pasir di dalam perjalanan Mekah ke Madinah, juga nasi arab yang terdapat di Kota Mekah itu sendiri. Walaupun simple tetapi sangat lazat.


Wednesday, October 10, 2012

how true..




"I always knew looking back on my tears would bring me laughter, but I never knew looking back on my laughter would make me cry." - Yusuf Islam/Cat Stevens (from his fb)

Sunday, October 07, 2012

Tuisyen..

Petang ini membelek2 jadual tuisyen tahun hadapan bersama anak-anak. Belumpun bermula tahun 2013, sudah terasa bahangnya... Di tahun hadapan, 3 anak saya akan menduduki peperiksaan besar, UPSR, PMR dan SPM. Tahun ini tahun bebas tuisyen dan nampaknya tahun depan kesemua mereka memerlukan kelas tuisyen. Anak yang paling kecil, Hasif (tahun 3 sekarang ini) pun harus di hantar ke tuisyen juga memandangkan sikapnya yang mengambil remeh hal sekolah. 

Antara jawapannya tentang sekolah:

Bila di tanya tentang kerja sekolah, dia akan menjawab - 'homework bukan wajib pun'
Bila disuruh buat metamatik, dia akan menjawab - 'kat akhirat nanti Allah tak tanya pun soalan metamatik'
Bila diminta buat ulangkaji supaya tak turun kelas, dia akan menjawab - 'apa ada pada kelas?'.

Mudah-mudahan Hasif lebih serius sedikit jika diberi kelas tuisyen. 

Semalam, semasa mendengar kuliah maghrib di surau Ar Rahmah seksyen 8, Ustaz menyampaikan berita sedih kematian penulis buku 'Pelembut bagi hati', yang kebetulannya dibaca buku itu semalam. Allahyarham Dr Aidh Al Qarni yang popular dgn buku best seller-nya 'La tahzan' meninggal Jumaat 5 Oktober dan di solat jenazah selepas solat Jumaat di Masjidil Haram. Biodata Allahyarham di sini  Alfatihah utk beliau, moga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. 

Thursday, October 04, 2012

design tangga..



Seorang kawan menghantar tangga idamannya, cantiknya.... tapi mungkin tidak praktikal bagi rumah kami memandangkan ruang bawah tangga kami agak ke dalam dan tangga tidak berbentuk begini. Mungkin setor kecil lebih sesuai untuk tangga di rumah.



A once upon a time tangga rumah sewa kami. DIY. Untuk diadaptasi untuk rumah di Malaysia tentu tak sesuai memandangkan tangga berkarpet mudah memerangkap habuk.

Monday, October 01, 2012

too busy for words..




Miles away, oceans apart
Never in my sight always in my heart
The love is always there it will never die
Only growing stronger a tear rose down my eye

I am thinking all the time
When the day will come
Standing there before you
Accept this Hajj of mine

Standing in ihram, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges that I have suffered
And might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
i/waiting_for_the_call.html ]
I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
To see my muslim brothers, their purpose all the same
Greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone's a Muslim.
That they remember you in everything they say

Thursday, September 20, 2012

Friday, September 14, 2012

kuliah, jamuan raya dan nasi royale..

Rasa bahagia membaca blog Pn Roza:
(http://muhdkamil.org/rozaroslan/2012/09/14/sentuhan-qalbu/). Alangkah beruntungnya beliau sekeluarga. Minggu ini minggu pertama kuliah pelajar baru bermula. Kehidupan kampus kembali sibuk. Bilik-bilik kuliah seakan tiada rehat seawal 8.00 pagi hingga 10.00 malam. Saya juga pening memikirkan bagaimana untuk memenuhi permintaan sesetengah kelas yang masih tiada tenaga pengajarnya. Semua pensyarah yang ada masing-masing telah maksimum jam pengajarannya. Walaupun tawaran untuk mengajar 'lebihan masa berbayar' diiklankan, namun tiada yang berminat. Semua sudah letih!.. Nampaknya kali ini fakulti harus mencari tenaga pensyarah luar yang berminat untuk membuat 'part time'.

Hari ini jamuan raya kampus bertemakan ala arabiya diadakan. MasyaAllah meriah sangat. Ramai sangat mak Arab dan Pak Arab termasuk Dato VC yang bergaya ala taliban.. Sebut sahaja makanan apa, semuanya ada. Setiap fakulti dan bahagian-bahagian pentadbiran menyediakan yang terbaik. Gerai paling ramai peminat adalah Intekma dan Fakulti perhotelan yang hangat dengan kambing panggang. Fakulti kami pula menyediakan char keow teoy yang digoreng panas-panas. Tengahari pula sibuk menguruskan anak-anak dirumah dan petang kelas pelajar luar kampus bermula. Kelas 6.30 pm - 10.00 malam bermula dan seperti biasa ramai yang belum hadir. Samada masih belum mendaftar subjek atau mengambil kesempatan hari pertama kuliah bermula..Tetapi saya kagum melihat kegigihan pelajar-pelajar luar kampus yang rata-ratanya bekerja sepenuh masa di siang hari. Hampir setiap malam dalam seminggu ada kelas. Datangnya dgn muka yang dah lesu. Hati mana yang tak kesian.. Mudahan mereka diberi ketabahan untuk menggengam segulung ijazah. Ada yang mengadu hampir 'give-up'; ya... saya faham.. yang hanya boleh disebut adalah 'sabar', belajar ini kena sabar... 

Waktu ini teringat nasi lemak mamak aka nasi royale yang dimakan di waktu awal pagi
di Alor  Setar.  Ini versi kuah banjir yang mana kuahnya adalah campuran
 macam-macam  kuah (kuah dalca, kuah kurma, kari ikan, sambal tumis etc2)

nasi lemak lauk daging. Texture nasi yang lembut dan berperisa buat hati teringat-ingat.
Banyak kontroversi bahan nasi lemak sekitar Alor Setar  ni...

Tuesday, September 11, 2012

Bad Future Predictions..


Ada perkara yang tak terjangkau oleh akal akhirnya menjadi kenyataan. Innovations by human being..; ilham Allah jua yang beri. 

not only high speed train; keretapi bawah laut,  keretapi atas kepala kita semua dah ada;  minyak bahan tenaga paling berkuasa, di tanah kering kontang tak sangka ada bahan berharga dibawahnya.
 

Siapa sangka kanak2 sekolah rendah pun dah  ada telefon sekarang; di UK lampu kalimantang putih masih asing; dan siapa sangka negara kita akan ada byk pilihan syarikat penerbangan, tiba-tiba akan ada Malindo Airways.
  
Televisyen is still a powerful box, sentiasa menjadi rebutan  anak-anak di rumah.  Almost every household  ada komputer tambahan kini smartphone pun sudah ada ciri-ciri komputer. Internet? hmm.... boleh la kita berpisah dgn Internet?



Friday, September 07, 2012

Demam jamuan raya masih belum hilang panasnya. Semalam, Pusat Pengajian saya juga tidak ketinggalan meraikannya beserta majlis hari lahir kakitangan. Istimewanya jamuan kali ini kerana ia juga jatuh pada tarikh yang sama dengan tarikh hari lahir Ketua Pusat Pengajian kami. Beliau, Dr Nordin menyampaikan ucapan, diambilnya iktibar perang Khandaq, disoalnya kepada kami bilakah perang Ahzab? Menarik ucapan beliau bilamana di akhir ucapan beliau mempersoalkan :- "Tidak tahu samada diri ini berguna atau tidak?". :-)

Hari ini ada rezeki saya mendapat buku percuma. Buku ini sering juga saya lihat di kedai-kedai buku namun tak sampai hati pula untuk membelinya; Nota Hati Seorang Lelaki. Penulisnya memang saya minati. Selalunya setiap isnin petang, saya tunggu beliau di radio IKIM. Pagi ini buka sahaja e-mel fakulti , satu e-mel dari pihak pengurusan: 

Assalamualaikum

 YBhg. Prof/Tuan/Puan

 KEPADA PESERTA  TADARUS AL-QURAN DI BULANRAMADHAN 2012/1433H

Dimaklumkan Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU) telah memberi cenderahati sebuah buku bertajuk 'Nota Hati Seorang Lelaki' oleh Pahrol Mohd Mohd Juoi.

Dukacita dimaklumkan, cenderahati yang diberi hanya berjumlah sebanyak 60 buah buku sahaja. Sehubungan itu, buku akan diberi kepada mereka yang datang terlebih dahulu. Sila berjumpa dengan En. Abdullah di Pejabat Pentadbiran untuk mengambil buku tersebut.

Niat di hati memang ingin sangat saya terus ke pejabat pentadbiran tetapi kesibukan menyelesaikan masalah teman-teman berkaitan jadualwaktu di ofis membuatkan saya lupa terus tentang tawaran ini. Petang bila kembali membuka kotak e-mel, berita perpindahan kampus seorang teman membuat saya pening.. Loading mengajar yang saya beri padanya harus diagihkan pada orang lain. Huhu.. pada siapala yang harus saya beri.. Terlihat kembali e-mel tawaran buku dan saya terus mendial En Dolah. Rupanya hanya satu buku sahaja yang masih berbaki. Alhamdulillah masih ada rezeki saya rupanya.. 


Tulisan dan juga ceramah Ustaz Pahrol memang amat saya suka. Zahraa, anak saya tidak pernah lupa untuk memesan majalah Solusi setiap kali keluaran baru keluar. Ustaz Pahrol juga merupakan editor majalah ini. Beliau memberi tips bagaimana kita harus mengendali kerja seharian, bagaimana harus kita melihat masalah dari sudut yang berbeza. Mudahan hujung minggu ini saya dapat mengkhatam buku ini. 

Kata-kata hikmah dari penerbit buku ini:

Apabila bertemu kesusahan, Allah mengajar kita tentang sabar
Apabila kesenangan bertamu, Allah mengajar kita erti kesyukuran
Apabila si miskin datang, itu peluang untuk mengamalkan sifat pemurah
Tetapi apabila si kaya menjengah, jangan pula terjejas sifat qanaah..

Thursday, September 06, 2012


When the seasons change
In the monsoon rains
When a newborn cries
In a mother's eyes
I think of You

ربنا الرحمن
مبدع الأكوان
صاحب الجلال
من له الكمال
لا رب سواه
لا رب سواه
(Our Lord the most Merciful
Creator of the universe
Possessor of glory
To whom perfection belongs
No lord but Him
No lord but Him)

Miracles
Are everyday
The moon will come
As the sun will fade
Forever this way


A seed that grows
From a tiny shell
Becomes a tree
Feeding you and me
Here for our needs

هذه الأطيار
تلكم الأزهار
ونجوم الليل
من صنع الله
لا رب سواه
(These birds
Those flowers
And the night's stars
Are all Allah’s creation
No lord but Him)



Monday, September 03, 2012

stress is where you want to eat..

Untuk sesetengah orang, bila stress suka makan. Jarang saya macam ni tapi hari ni memang nak makan ja.. ya, I am stress, tapi Alhamdulillah sudah okay pukul 5 petang tadi selepas semua jadual waktu syarahan teman seofis siap dicetak.. and I know the timetable is not perfect tapi boleh la.. kelas bermula minggu depan, mana tak stress and eager kawan-kawan nak tahu schedule kelas-kelas mereka, ye tak?


a cup of hot chocolate, a slice of carrot cake and tuna sandwich  - memory di sebuah restoren Turki di Lancaster. 
An excerpt from Imam Suhaib's web:

Allah (swt) is always ready for us to turn back to Him and can easily turn our bad deeds into good deeds on our scales! But how many of us are begging Him for this? To soften our hearts, be forgiven, and increase in our good deeds, let us sit and make istighfar, begging for Allah (swt)’s forgiveness and for Him to turn our bad into good. 

Sit Alone, Ponder Your Blessings and Thank Allah SWT.

Monday, August 27, 2012

Wednesday, July 18, 2012

Pagi ini saya menerima berita yang amat sedih sekali, kepulangan ke rahmatullah seorang sahabat keluarga. Orangnya masih muda di dalam usia tiga puluhan meninggalkan isteri dan anak-anak yang masih kecil. Kami mengenali beliau semasa beliau masih belajar di London dan beliau sekeluarga pernah menziarahi kami di Nottingham.  Saya sedikit ralat kerana tidak pernah bertanya khabar Allahyarham Dr Azim, seorang doktor gigi yang mana bangunan pejabatnya hanya bersebelahan dengan pejabat saya. Kalau terjumpa pun kami hanya menggangguk kepala dan tersenyum, tidak tergerak pula di hati saya untuk pergi bertanya khabar keluarga dan kesihatannya dek kerana kesibukan dunia yang tiada penghujungnya.. Alfatihah. Moga rohnya dicucuri rahmat.

Hujung minggu yang baru berlalu penuh hari-hari saya dengan aktiviti mendengar 'tazkirah dari Madinah' oleh Prof Kamil. Bermula Sabtu pagi menjemput sahabat-sahabat dari Putrajaya di seksyen 7 yang ingin menghadiri pelancaran buku Prof Kamil. Mulanya saya beragak-agak  untuk ke majlis itu memandangkan saya sudah memiliki buku-buku Prof Kamil, tetapi memandangkan sahabat-sahabat dari Putrajaya bersungguh-sungguh datang dari jauh, sedangkan rumah saya dan Intekma, tempat pelancaran buku tu hanya sepelaung sahaja, sepatutnya  lebih afdal lah saya hadir ke majlis itu. Rupanya tidak sia-sia saya ke majlis itu. Banyak mutiara kata dari Prof Kamil yang sangat mengesankan. Keesokkan harinya Ahad, kami ke surau Husna seksyen 20 untuk mendengar lagi 'tazkirah dari Madinah' Prof Kamil.
travelog haji - antara buku Prof Kamil yang telah saya baca 

Antara yang menarik bagi saya kupasan Prof Kamil tentang taman syurga (raudhah). Katanya kalau kita ke Madinah antara peluang yang tidak dilepaskan adalah menziarahi raudhah yang mana telah dijanjikan Allah SWT sebagai salah satu dari taman-taman syurga, sedangkan kita tidak sedar bahawa antara taman-taman syurga juga adalah majlis-majlis ilmu. Prof Kamil menceritakan bagaimana setiap malam beliau mangalu-alukan tetamu ke rumahnya di Bukit Uhud dan syarat apabila mereka di rumahnya, tetamu perlu mendengar tazkirah ringkas darinya sebelum menjamu selera. Kelihatan pelik; tetapi rupanya beliau mahu rumahnya menjadi seperti taman-taman syurga. Brilliant ideas..


Monday, July 09, 2012

walimah & fruit cocktail

Hujung minggu lalu 2 jemputan walimatul urus kami terima. Kedua-dua pasangan itu merupakan adik-adik undergrad yang selalu berkunjung ke rumah semasa kami di Nottingham dahulu. Walaupun kami sudah kembali ke tanahair, adik-adik ini masih menghubungi kami. Teringat saya di tahun lepas semasa kami pulang ke kampung, salah seorang dari mereka yang pulang bercuti menghubungi kami dan bilamana mengetahui kami berada di kampung terus datang ke rumah arwah ayah saya walaupun waktu itu sudah senja, makan malam bersama dan hampir larut malam baru kembali ke rumah. Sebagai bakal doktor, beliau bertanya khabar dan melayan arwah ayah saya yang ketika itu sedang sakit. Begitulah ukhwah, tidak mengenal usia. Kini adik tersebut sudah berjawatan doktor dan akan terus bertugas di UK. Moga berjaya. Terkenang sewaktu mula mengenali mereka di usia muda lepasan sekolah dan kini sudah berkahwin. Di tahun hadapan mungkin akan membawa anak mereka ke rumah. How time flies... 



Semalam, saya mencuba resepi baru fruit cocktail pemberian kawan sepengajian. Selalunya cocktail yang saya guna adalah susu cair dicampur dengan air cocktail buahan dalam tin tetapi kali ini cocktail itu diganti dengan yogurt dan susu pekat manis. Kena pandai seimbang rasa masam yogurt dan manis susu pekat manis. Buahan yang digunakan kali ini adalah fresh fruits dan juga nata de coco. Boleh tahan sedap, masam, manis dan lemak..

Friday, June 29, 2012

Kapal Haji Dalam Kenangan

Selasa lalu, saya menghadiri satu mesyuarat di UIA, pertama kali melalui Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE highway) di awal pagi sangat mengagumkan dengan aliran trafik yang lancar dan pantas. Tak sampai sejam sudah selamat sampai ke destinasi. Nampaknya selepas ini saya harus mengucapkan selamat tinggal Federal Highway jika harus ke Kuala Lumpur lagi..

Selesai meeting dan mengambil kesempatan bertemu sahabat-sahabat lama, saya singgah di Subang Parade dan berjanji pada diri sendiri untuk tidak akan masuk ke mana-mana kedai buku (bukannya apa banyak buku-buku yang dibeli belum habis dibaca hingga rasa bersalah). Namun saya tewas pada godaan, saya masuk jua ke MPH. Membelek-belek buku akhirnya saya beli lagi 3 buah buku. Antara buku yang menarik; Kapal Haji Dalam Kenangan karya Yahaya Awang. Teringat saya sepanjang perjalanan Mekah -Madinah semasa mengerjakan ibadah haji  tahun lepas, saya amat ingin tahu bagaimana agaknya jemaah haji dulu-dulu melaksanakan ziarah ke Madinah. Rupanya pada zaman tiada kenderaan, jemaah haji ke Madinah menaiki unta dan perjalanan memakan masa 20 hari. Banyak tanda tanya saya tentang bagaimana nenek moyang kita ke Mekah terjawab di dalam buku ini. Rupanya dahulu di zaman kapal haji, tempoh masa berada di tanah suci adalah 3 bulan, wah..seronoknya. Perjalanan pergi balik memakan masa sebulan manakala kos tambang pergi balik pada masa itu adalah RM1200. Satu-satu kapal haji memuatkan 1500 jemaah bermakna bersamaan dengan 4 kali penerbangan waktu kini.. Jika ada jemaah yang meninggal, akan dikebumikan dengan melepaskannya ke dasar lautan. 



Menitis juga airmata saya bila membaca kisah anak bertemu ibu yang sudah lama terpisah. Si bapa keturunan Arab menikah dengan wanita melayu Terengganu. Dia membawa anak yang masih kecil pulang ke tanah arab tetapi kemudiannya meninggal dunia. Si anak dibesarkan di tanah arab dan bila besar mengutuskan surat pada ibunya. Si ibu memberitahu akan ke tanah suci dan si anak ini menunggu 3 hari di pelabuhan Aden (Yaman) ketika kapal haji berlabuh di situ untuk bertemu dengan ibunya. Terharu sungguh rasanya bila membaca kisah ini. Oleh kerana banyak tuntutan tugas yang masih perlu dibereskan buku ini pun belum dapat saya habiskan. Mudahan Allah beri juga kelapangan masa untuk menghabiskan bacaan buku-buku lain juga.. 

Wednesday, June 20, 2012

decision making & kari ikan

Life is about making decision. Di dalam kerja seharian kita, semuanya melibatkan keputusan; nak makan apa, nak pakai apa, nak buat yang mana dulu... etc... Satu nasihat yang baik untuk diri saya dari Dr. ‘Aidh Al-Qarni (pengarang buku La tahzan) -  "Ambillah keputusan dengan cepat. Orang yang selalu menunda-nunda keputusannya untuk waktu yang lama, berarti dia sendiri yang telah mensia-siakan waktu-waktu bahagianya. Ingatlah bahwa keputusan yang sudah diambil bukan berarti tidak bisa ditinjau lagi atau diperbaiki di kemudian hari." 

Hujung minggu baru ini  - Taste of the north is around the corner - kari ikan bawal dirampai dengan bendi dan tomato.

Thursday, June 14, 2012

Rindu yang tidak mungkin akan padam......

Membaca blog Pn Roza (http://muhdkamil.org/rozaroslan/2012/06/12/raudhah-di-hatiku/) tentang bagaimana keadaan di Raudhah membuat membuak2 rindu saya pada tanah suci. Terngiang-ngiang di ingatan keadaan di masjidil haram dan masjidil nabawi. Bagi saya nikmat paling besar yang pernah saya perolehi adalah ibadah haji yang Allah kurniakan pada saya.

MasyaAllah Tabarakallah.. Sesungguhnya Allah itu maha mendengar; di hari terdetik di hati saya amat ingin menunaikan fardhu haji, keesokkan harinya terus mendapat panggilan jemputan dariNYA. Tak dapat digambarkan 'excitement' yang saya rasai. 50 hari berada di tanah suci terasa amat singkat sekali. Seakan mimpi melakukan ibadah tawaf, saie, wukuf di Arafah, mabit di Muzdalifah, melontar 3 jamrah di Mina dan ibadah umrah.Yang amat saya gemari adalah ibadah tawaf; maka saya selalu pastikan cukup penggambilan protein utk bekalan tenaga melakukan ibadah ini. Seusai solat subuh dan maghrib menjadi pilihan waktu bagi saya melakukan ibadah tawaf ini. "Ya Allah, janganlah Kau jadikan haji dan umrahku yang lepas sebagai yang terakhir". Ameen...


sentiasa mengamit memori (gambar dari Internet)


keheningan Masjidil Nabawi sentiasa dalam ingatan (gambar dari Internet)





rindunya pada tempat ini (gambar dari Internet)




Tuesday, June 05, 2012

Pindah..

Setelah hampir 2 bulan kami menyelia proses membaikpulih rumah yang baru dibeli, Alhamdulillah.. akhirnya selesai sudah episod pindah ke rumah sendiri. Saya kira cuti seminggu cukup utk membereskan semuanya tetapi rupanya masih banyak yang kurang beres; bukan mudah nak menguruskan semuanya dalam masa yang singkat tambahan pula 'man power' sangatlah berkurangan. Walaupun musim cuti sekolah, semua anak-anak tidak 'available'. Mencari-cari tips berkesan untuk mengemas rumah akhirnya terjumpa satu blog dengan tips yang sangat bagus:-

http://mengemasrumah.blogspot.com/2011/05/melangkah-ke-rumah-baru.html.

Kesimpulan:

1. kotak-kotak patut ditempatkan di tempat yang sepatutnya; cth brg dapur terus diletakkan di dapur
2. Mulakan dengan kawasan dapur; pastikan semua peralatan asas memasak dikeluarkan.
3. Kemas ruang demi ruang

gambar cedok dari Internet.


Kelihatan mudah tetapi hakikat sebenar ianya tidaklah mudah.

Tuesday, March 20, 2012

                                               (gambar hiasan semata-mata)

Lama sungguh tidak menulis di dalam blog ini. Serasa kelu, kaku semuanya ada.. tak tahu nak mula di mana..

For a fresh start; biarlah saya mula dengan angan-angan terkini, a kitchen cabinet for my soon to be new but 'old' house. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang mengurniakan rezeki buat kami untuk memiliki sebuah rumah yang amat sederhana. Biarlah tidak cantik, yg penting InsyaAllah ia akan menjadi syurga buat kami sekeluarga di dunia, tempat tumpangan sementara di dunia ini sebelum melangkah ke daerah yang lebih abadi.

Agak kerap juga saya membuat survey ke kedai-kedai kabinet dapur, basically semuanya sama, baik harga mahupun rupa. Saya mahukan yang tidak terlalu mewah tetapi praktikal. Malu untuk memiliki yang mahal sedangkan skill masak tidak seberapa..